Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Brīnišķīgi spraigs un sirdsgudrs franču romāns - "Sniegavētra"

Redakcija
Redakcija

Gribas kaut ko skaistu, smalku un atmiņā paliekošu? Franču rakstnieces Marī Ventrasas romāns “Sniegavētra” ir īstais, ko lasīt!

Šis ir koncentrēts un spraigs romāns, lasāms, pievēršoties un iedziļinoties. Kas ir mīlestība un kā tā izpaužas? Vai sāpes, kuras tiek noliegtas, ar laiku zaudē savu spēku? Kā mūsu dzīvi ietekmē lēmumi, kas pieņemti ar vislabākajiem nodomiem? Vainas apziņa un nesodāmības apziņa – kurp tās spēj aizvest? Tie varētu būt tikai daži no jautājumiem, kas ienāk prātā lasot šo kompakto, tomēr psiholoģiskā ziņā dzelmaini dziļo romānu. Marī Ventrasai jau no pirmajiem teikumiem izdodas lasītāju ieintriģēt un ar katru lappusi arvien dziļāk ievest notikumā, kurš burtiski dažu stundu laikā neatgriezeniski maina vairāku cilvēku dzīvi.

Aļaska. Sniegavētra nomaļā vietā. Besa tikai uz mirkli palaiž vaļā puisēna roku, lai aizsietu zābakšņori – un viss, desmitgadīgais Tomass ir pazudis. Vienā mirklī meklēšanai mobilizējas visi turienieši, un soli pa solim ķemmējot piesnigušo apkaimi, dodas meklēt bērnu. Pirmais ir Benedikts, Tomasa tēvs, kurš kopā ar dēlu no lielās zemes atvedis arī Besu, šo jocīgo jauno sievieti, kura absolūti neiederas skarbajā vidē. Kols, senais ģimenes draugs, kurš mācījis izdzīvošanas gudrības teju katram te augušajam puikam. “Kad eju laukā, vienmēr atstāju mājā gaismu, tāpat kā Benedikts. Šajā apvidū ļaudis zina, ko nozīmē pēkšņi ieraudzīt gaismu, kad esi nomaldījies tumsā vai sniegā.” Nāk arī citi. Frīmens, armijas veterāns. Klifords, instinktu un kaislību vadīts kaimiņš. Katrs meklē ko citu – pazudušu bērnu, bērnību, izklaidi, mīlestību vai vismaz aizmiršanos. Vai atriebību. “Ja puika ir miris, – un šobrīd vairs nevarēja cerēt uz pretējo – kādam par to ir jāsamaksā. Vecais Magnuss to vienmēr bija mācījis saviem dēliem.”

“Sniegavētra” ir romāns, kurš paliek atmiņā, satricina un vienlaikus mierina, atgādinot, ka dzīve, lai gan bīstama, reizēm izspēlē tādus jokus, ka pat lielākais ciniķis neticīgi notrauš slepenu prieka asaru.

Marī Ventrasa (dz. 1972), franču rakstniece, ikdienā strādā par advokāti.
Autorei tuvi amerikāņu modernistu Viljama Folknera un Rasela Benksa psiholoģiskie trilleri, kuros lielu lomu spēlē mežonīgā daba. “Sniegavētra” ir viņas debijas romāns, ieguvis ap divpadsmit literāro godalgu, tostarp arī prestižo Prix des Libraires 2022, kuras laureātu vidū bijuši arī Lorēns Godē un Patriks Modiano.

Pieejama arī e-grāmata.
No franču valodas tulkojusi Vineta Berga.