Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


“Mikaušu grāmata. Pasaka lieliem bērniem 100 stāstos”

Redakcija
Redakcija

Spilgta un pārliecinoša debija latviešu literatūrā – klajā nācis Agneses Reķes vērienīgais prozas meistardarbs “Mikaušu grāmata. Pasaka lieliem bērniem 100 stāstos”. Bagātīgs, daudzslāņaini lasāms un vizuāli baudāms darbs visai ģimenei. Autore sprikstoši un dzīvīgi – “naivā huligānisma garā” – ir savērpusi pasaku simt savstarpēji saistītos stāstos, kuros darbojas dažnedažādi iztēles uzburti ausaini, astaini un ūsaini radījumi: Meža dīvainīši un Purva briesmonīši.

Lasītājs iepazīstas ar galvenajiem varoņiem Mikaušiem, viņu draugiem Pekaušiem, Kikaušiem un citiem ausaiņiem, slepenās izmeklēšanas galveno inspektoru Mikausānu (un daudziem citiem), un seko līdzi viņu piedzīvojumiem: gan sadzīviskām, ikdienišķām ainiņām, gan elpu aizraujošām un nervus kutinošām dēkām, vienlaikus šķetinot detektīvlīniju un aizdomājoties par draudzību, paaudžu konfliktiem un savstarpējām attiecībām ģimenē.

Te norisinās gatavošanās krāšņiem un muzikāliem Rudens svētkiem, tiek dzītas pēdas pazudušajam Meža skolas kristālam, glābts nelaimē nokļuvis draugs, tvarstīti izbēguši likuma pārkāpēji, kuriem arī ir savs aizkustinošs stāsts, dejots Melanholiskais valsis, lasītas dzērvenes dzērvenīšu meditācijas ietvaros, dežurēts Botāniskajā dārzā, apmeklēts savdabīgais “Kukū bārs” ar tā kolorīto sabiedrību (un vēl, un vēl).

Autore apbrīnojami sulīgā valodā, gluži kā rotaļādamās ir gan ievijusi grāmatas lappusēs nopietnas tēmas, ieslēpjot kultūrvēsturiskas atsauces uz literāriem un kinematogrāfiskiem darbiem, kas jau kļuvuši par žanra klasiku, gan apspēlējusi pavisam nesenus notikumus, kuri satricinājuši un ietekmējuši ne tikai Latvijas, bet visas pasaules dzīvi.
Humors, smeldze, rezignācija, dzirkstošas asprātības un pārdomas par dzīves jēgu un likteņa pavērsieniem – tas viss liek lasītājam sajūsmināties, piekrītoši locīt galvu, smieties līdzi, varbūt klusībā notraust asaru, atkal atmodinot sevī, iespējams, mazliet pieklusušo bērna balsi un dvēseli.

Agnese Reķe (1972) ir salaspiliete, Liepājas Pedagoģijas akadēmijā ieguvusi bakalaura grādu kultūras darba vadībā, bet dzīves līkloči veduši cauri kultūras, tirdzniecības un administratīvā darba jomām. “Mikaušu grāmata” ir pirmais izdotais prozas darbs. Kā iedrošinājums nācis Lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” jauno rakstnieku konkurss, kurā grāmatas varoņi izpelnījušies lasītāju un žūrijas simpātijas.
Grāmatas vāka dizaina un ilustrāciju autore Inga Actiņa.

Darbs izdots ar Salaspils novada domes atbalstu.
Pieejama arī e-grāmata.