Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:419, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejs piedāvā jaunu janvāra barikāžu 25. gadadienai veltītu muzejpedagoģijas nodarbību

Redakcija
Redakcija

Liepājas muzejs aicina uz jaunu muzejpedagoģijas nodarbību „Barikādēm-25”, kuras mērķis iepazīstināt ar nozīmīgiem Latvijas vēstures notikumiem 1991. gada janvārī.

Šogad aprit 25 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Baltijas iedzīvotāji drosmīgi iestājās par savu valstu brīvību. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri ticēja brīvas Latvijas pastāvēšanai.

Nodarbības laikā skolēni iepazīsies ar tā laika aktuālajiem notikumiem, politiskiem spēkiem un personībām, kas notika Rīgā un kāda bija situācija Liepājā, ko darīja liepājnieki, kā palīdzēja valstij šajā grūtajā laikā un kā barikādes izpaudās Liepājā. Ir ļoti svarīgi apzināties, kas notika toreiz un ko no tā var mācīties, kā arī meklēt, kas veido mūsos šo stipro latvieti un kādas ir mūsdienu barikādes, kā tās stiprināt.

Redzējumu par to laiku papildinās video un Liepājas muzeja filiāles “Liepāja Okupāciju režīmos” ekspozīcijā “Trešā Atmoda un Latvijas Tautas frontes izveidošanās un darbība” esošie materiāli. Barikāžu noskaņu, ikdienu un piedzīvoto tajā laikā izteiksmīgi attēlo Ulda Brieža fotoreportāža no Rīgas barikādēm. Būs iespēja apskatīt arī skolēnu un jauniešu iesniegtos darbus patriotiskās audzināšanas konkursa “Barikādēm – 25. Šodien un tagad” ietvaros.

Pēc Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 1990. gada 4. maijā iesākās Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas process, pret to iestājās Padomju Savienība, kas 1991. gada janvārī pārgāja tiešā uzbrukumā.

Militārās akcijas sākās Lietuvā naktī no 12. janvāra uz 13. janvāri, kad padomju armijas daļas un speciālo uzdevumu vienības uzbruka neapbruņotiem civiliedzīvotājiem. Par traģiskajiem notikumiem 13. janvāra agrā rītā uzzināja Latvijā.

Tajā pašā dienā Rīgā vairāk nekā 500 000 cilvēku piedalījās manifestācijā, protestējot pret vardarbību Viļņā un atbalstot Latvijas neatkarību, likumīgi ievēlēto Augstāko Padomi un valdību.Dienas laikā Rīga kļuva par barikāžu pilsētu. Ap nozīmīgākajām valsts un sabiedriskajām ēkām izveidoja barikādes: ieejas tajās bloķēja smagā tehnika, no visiem pieejamajiem materiāliem izveidoja aizsargjoslas. Tūkstošiem neapbruņotu cilvēku dienu un nakti stāvēja sardzē, gatavi ziedot dzīvību Latvijas neatkarībai.

Vistraģiskākie notikumi norisinājās 20. janvārī Rīgā, kad OMON spēki un nenoskaidrotas militārpersonas iebruka Latvijas Iekšlietu ministrijas ēkā. Barikāžu laikā krita un tika ievainoti cilvēki, daudzi iesaistījās barikāžu organizēšanā, veidošanā, sargāšanā, savstarpēji sadarbojoties, meklējot un gūstot starptautisko atbalstu, tika panākta PSRS ieceru novēršana un nosargāta Latvijas brīvība.

Nodarbība paredzēta 8.-12.klašu skolēniem, cena grupai – 8.82 eiro. Gaidīsim jūs Liepājas muzeja filiālē “Liepāja Okupāciju režīmos” (K.Ukstiņa ielā 7/9), iepriekš piesakoties pa tālruni +371 29605223, +371 63422604 vai rakstot elektroniski: maruta.eistere@liepajasmuzejs.lv; astra.dzerve@liepajasmuzejs.lv.

Maruta Eistere,
Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe