Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kredītu izsniegšanas kritēriji: Kādi ir galvenie kritēriji izvērtējot nebanku kredīta pieteikumus

Redakcija
Redakcija

Nebanku kredīti Latvijā ir kļuvuši par ievērojamu finanšu instrumentu, un ir svarīgi saprast galvenos kritērijus, kas ietekmē šo kredītu izsniegšanu.

Nebanku kredīti atšķiras no tradicionālajiem banku aizdevumiem, jo tos piedāvā nebanku aizdevēji vai kreditētāji, kuri darbojas kā kapitālsabiedrības un ir ieguvuši īpašu licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai. Pretēji bankām, kuras piedāvā plašu finanšu pakalpojumu klāstu, nebanku kredīti galvenokārt tiek izsniegti privātpersonām un juridiskajām personām. Vidēji nebanku aizdevumi visbiežāk ir par mazāku naudas summu nekā tradicionālo banku izsniegto kredītu summa, atšķirsies arī piedāvātā procentu likme. Nebanku aizdevēju sniegtie pakalpojumi ietver arī kredītu apvienošanu un refinansēšanu.

Nebanku aizdevēju popularitāte Latvijā ir augusi ar katru gadu, un pieejami dažādi kredītu veidi. Šie modernie finanšu pakalpojumu sniedzēji ir guvuši atzinību tirgū, piedāvājot ne tikai daudzveidīgus finansiālus risinājumus kā īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, patēriņa kredīts, kredītlīnija, auto kredīts un citi, bet arī izceļas ar lielisku klientu apkalpošanu, ātru pieteikumu apstrādi un elastīgiem nosacījumiem. Šo kredītu īpatsvars un kopējais apmērs turpina pieaugt, un tas nav nejaušība, bet gan rezultāts no šo uzņēmumu uzmanības uz klientu vajadzībām un vēlmi nodrošināt optimālu pakalpojumu sniegšanu.

Nebanku kredītiestāžu loma finanšu tirgū

Šobrīd aizdevumu var iegūt ne tikai no tradicionālajām bankām, bet arī no nebanku aizdevējiem. Turklāt, ja iepriekš kredīta pieteikums no aizņēmēja pieprasīja klātienes aizdevēja vai bankas filiāles apmeklējumu, tad tagad šis process ir daudz vienkāršāks un ērtāks, piedāvājot vairākas alternatīvas. Pieteikties var attālināti, izmantojot telefonu vai internetu, kas ir kļuvis par ļoti pieprasītu metodi. Šīs pieteikšanās formas popularitāte nav izveidojusies nejauši – tas ir ne tikai ērti, bet arī ļauj pamatīgi ietaupīt laiku.

Piedāvājumu klāsts ir plašs - gan kredītdevēju, gan kredītu veidu. Pirms izvēlies konkrētu kredīta devēju, ir svarīgi rūpīgi izvērtēt dažādus aspektus, piemēram, uzņēmuma uzticamību, procentu likmes apmēru un līguma saturu. Katrs aizdevējs noteiks savus aizņemšanās nosacījumus, ievērojot valstī spēkā esošos likumus un Patērētāju tiesību un aizsardzības centra noteikumus par ētisku un atbilstošu komercpraksi. Tādēļ, pirms parakstīt līgumu, rūpīgi iepazīsties ar konkrētā kredīta devēja nosacījumiem.

Galvenie kredītu izsniegšanas kritēriji

Uzreiz jāuzsver, ka katrai kredītiestādei ir savas prasības kredītņēmējiem un kritēriji kredītņēmēja maksātspējas izvērtēšanai un arī katrs kredīta veids noteiks, cik plaša un padziļināta inforrmācija kredītdevējam būs vajadzīga, lai kvalitatīvi izvērtētu pieteikumu. Piesakoties kredītam tiešsaistē tādiem kredīta veidiem kā kredītlīnija, īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, vai patēriņa kredīts, kredītdevēju speciālisti ātri izvērtē pieteikumus. Visi nepieciešamie dati tiek pārbaudīti tiešsaistē, un aizņēmējam nav jāsniedz papildus dokumenti, izņemot gadījumus, kad maksātspēju nevar pārliecināties tiešsaistē, un kreditori var lūgt atsūtīt bankas konta izrakstu par pēdējiem mēnešiem.

Tomēr galvenais kritērijs, kas vieno visus, ir kredītņēmēja vecuma ierobežojums – obligāti jābūt vismaz 18 gadus vecam. Ir arī kredītiestādes, kas noteikušas, ka aizdevumus izsniedz tikai personām, kas sasniegušas vismaz 21 gada vecumu vai vairāk. Ir kredītdevēji, kas noteikuši arī maksimālo kredītņēmēja vecuma ierobežojumu – parasti tas ir 75 gadi.

Viens no svarīgākajiem kritērijiem, ko katrs aizdevējs izvērtē, ir pieteikuma iesniedzēja maksātspēja. Citiem vārdiem sakot, lai nodrošinātu, ka kredīts tiks savlaicīgi atmaksāts, aizdevējs novērtē aizņēmēja oficiālo ienākumu līmeni. Tas nenozīmē, ka kredīts bez darba vietas nav iespējams, jo oficiālajos ienākumos ietilpst ne tikai darba alga, bet arī citi regulāri ienākumi, piemēram, pabalsti vai ienākumi no īpašuma izīrēšanas. No ienākumu apjoma var būt atkarīgs saņemtais kredīta piedāvājums - piemēram, var atšķirties gada procentu likmes.

Lai novērtētu maksātspēju, kredītdēvējs var pieprasīt bankas konta pārskatu, un dažreiz var būt nepieciešama izziņa no VSAA. Atkarībā no tā, kāds nebanku kredīts vajadzīgs - tas var būt patēriņa kredīts, auto kredīts, kredītlīnija, arī ātrais kredīts -, nebanku aizdevējs var prasīt arī citus, kredīta veidam specifiskus dokumentus un izvirzīt citus kritērijus. Bet skaidrs, ka tas, vai vispār iespējams saņemt kredītu, būs atkarīgs no tā, vai ir oficiāli ienākumi.

Tāpat arī kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, ko apsver nebanku aizdevēji. Kredītvēsture - tas ir aktuālo un iepriekš ņemto kredītu vēsture, kredītu atmaksas laikā veikto maksājumu disciplīna, parādu piedziņas lietas un parādnieku reģistrā esošā informācija. Nebanku kredītdevēji novērtē arī to, vai šobrīd nav kavētu kredīta maksājumu. Šī informācija palīdz izveidot pilnīgu priekšstatu gan par personas attieksmi pret saistībām un to spēju savlaicīgi segt esošos kredītus.

Maksātspēja un kredītvēsture: Kāda tām nozīme?

Kredītvēsture ir plašs pārskats, kas ietver informāciju par personas esošajām un jau izpildītajām kredītsaistībām. Tas nozīmē, ka tiek apskatīts un ņemts vērā gan esošo saistību apmērs, gan veids, gan arī tas, kā tikuši pildīti kredīta maksājumi. Kredītvēsture ir savdabīgs finansiālās disciplīnas spogulis, sniedzot ieskatu gan aktuālajās, gan iepriekšējās kredītsaistībās, aizdevumu galvojumos un dažāda veida regulārajos maksājumos, tostarp komunālajos pakalpojumos, līzingos, galvojumos par citiem, mobilā telefona rēķinos un citos finanšu pienākumi.
Iemesls, kāpēc ir tik svarīgi attiekties atbildīgi pret finanšu saistībām, aizņemties atbildīgi un laikus segt visus maksājumus, slēpjas tieši kredītvēstures ietekmē. Nepārdomāta un bezatbildīga rīcība var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi, radot ierobežotas finanšu pakalpojumu iespējas un aizdevuma pieejamību nākotnē.

Aizdevums tiek piešķirts personām ar pozitīvu kredītvēsturi, un lai iegūtu informāciju par savu kredītvēsturi, aizdevēji izmanto datubāzes, kurās tiek glabāta informācija par nenokārtotām parādsaistībām, izmantojot kredītreģistru datubāzes. Kredītvēstures informāciju var atrast gan privātpersonas (pieslēgšanās iespējama ar internetbankas datiem), gan aizdevēji Kredītinformācijas Biroja interneta vietnē Mana kredītvēsture :: Mana Kredītvēsture, kur privātpersonām ir iespēja divas reizes gadā to pārbaudīt bez maksas.

Lai saglabātu pozitīvu kredītvēsturi, ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas pirms saistību uzņemšanās un laikus segt visus rēķinus. Ir jāizvairās no aizņemšanās, ja nav skaidrs, vai un kad naudu būs iespējams atmaksāt. Kredīti ir jāapmaksā laicīgi, tāpat kā rēķinu apmaksai jānotiek savlaicīgi, un ir jābūt atbildīgam, izmantojot kredītkartes un uzņemoties jebkādas finanšu saistības. Lai saglabātu atbilstošu kredītvēsturi, jānodrošina, ka kredītmaksājumu summa nepārsniedz 30% no kopējiem ikmēneša ienākumiem.

Ievērojot atbildīgas aizņemšanās un finanšu pratības pamatprincipus, ir iespējams saglabāt pozitīvu kredītvēsturi, kas atvieglo piekļuvi dažādiem finanšu pakalpojumiem, tostarp kredītiem un līzingsar. Tomēr, vērtējot pieteikumu kredītam vai līzingam, ir svarīgi atcerēties, ka kredītvēsture nav vienīgais faktors, kas tiek ņemts vērā. Ir jāatbilst arī citiem kritērijiem, piemēram, noteiktajam vecuma ierobežojumam, ienākumu līmenim un citiem individuālajiem nosacījumiem.

Pieteikums - kredīta saņemšanas atslēga

Pirms jebkura aizdevuma noformēšanas būtu tikai saprātīgi rūpīgi izvērtēt savas finansiālās iespējas un aplūkot iespēju atmaksāt to noteiktajā līgumā paredzētajā termiņā. Svarīgi ir līdzsvarot savas vajadzības ar maksātspēju, pienācīgi izvērtējot, kāds ir optimālais ikmēneša kredītmaksājums. Neatkarīgi no Jūsu vēlmēm un plāniem, finansiālā stabilitāte ir būtiska, jo to atjaunot var būt sarežģīti.

Piesakoties kredītam internetā, nebanku aizdevēji bieži vien ātri izvērtē pieteikumu, pārbaudot dokumentus un datus tiešsaistē dažu minūšu laikā. Ņem vērā, ka jebkura nebanku kredīta izmantošana prasa apdomu par tā mērķi un vajadzībām, taču tas nav ieteicams risinājums īslaicīgām finansiālajām problēmām, piemēram, ikmēneša rēķinu apmaksai vai citu kredītu segšanai (tam ir īpaši paredzēti speciāli kredītu produkti). Nebanku kredīti var būt noderīgi dažādās situācijās, bet pirms pieteikšanās ir būtiski atbildīgi izvērtēt savu maksātspēju un apzināties esošās kredītsaistības, lai pēc tam izdarītais nestu prieku, nevis liekas raizes.