Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Ģimenes budžeta plānošana - 7 noderīgi padomi

Redakcija
Redakcija

Budžeta plānošana ir ļoti svarīga ikvienam, īpaši ģimenēm, kur izdevumi ir ikvienam ģimenes loceklim, savukārt pelna parasti tikai vecāki.Plānojot ģimenes budžetu, iespējams saprast ģimenes finanses un iemācīties tās pārvaldīt gudri - parūpēties par to, lai naudas pietiktu gan ģimenes locekļu vajadzībām, gan vēlmēm, gan uzkrājumam.

Arī Jūs vēlaties iemācīties plānot ģimenes budžetu? Lūk, 7 noderīgi padomi!

Ģimenes budžeta plānošana

1. Apkopojiet visus ģimenes ienākumus un izdevumus!

Lai varētu izplānot budžetu, vispirms jāsāk ar visu ģimenes ienākumu un izdevumu apzināšanu viena mēneša garumā. Attiecībā uz ienākumiem apkopojiet pilnībā visu ģimenes locekļu ienākumus, ko esat saņēmuši šī mēneša laikā - gan ikmēneša algu, gan pabalstus, piemaksas, stipendijas u.c. Attiecībā uz izdevumiem sākumā apkopojiet pilnībā visus zināmos ģimenes locekļu izdevumus - mājokļa īres un komunālie maksājumi, kredītsaistību maksājumi, maksājumi par mācību iestādēm u.c. Ģimenes izdevumu uzskaiti turpiniet visa mēneša garumā, katru dienu veltot aptuveni 10-20 minūtes laika, lai apkopotu katra ģimenes locekļa katru mazāko izdevumu.

Lai spētu izsekot līdzi ienākumiem un izdevumiem, iespējams, var palīdzēt bankas konta izraksti. Tādā veidā rīkojoties katru mēnesi, un aptuveni 3-4 mēnešu laikā varēsiet saprast, kur un cik daudz tērējat ģimenes naudu.

2. Pārskatiet tēriņus!

Galvenais mērķis ģimenes budžeta plānošanā ir panākt, ka ģimenes locekļi kopā tērē mazāk nekā kopā nopelna, tādēļ, kad visi ģimenes ienākumi un izdevumi apkopoti, pievērsieties tēriņiem!

Būs vieglāk, ja budžeta plānošanas procesā tēriņus iedalīsiet kategorijās, kā piemēram mājoklis, pārtika, transports, izklaides utt. Tad centieties saprast kategorijas, kurās tērējat par daudz - iespējams, katru dienu iegādājaties kafiju līdzņemšanai tā vietā, lai to pagatavotu mājās? Iespējams, varat izvēlēties vienkāršāku un lētāku mobilā tālruņa tarifu? Tādā veidā kopīgi izanalizējiet ikvienu kategoriju, nosakot, kuri ģimenes tēriņi ir neatliekami, kurus varētu atlikt un no kuriem varētu izvairīties pavisam. Tas palīdzēs ietaupīt naudu.

3. Nodaliet vajadzības un vēlmes!

Lai varētu atteikties no liekiem tēriņiem, sākumā vajadzētu saprast atšķirību starp vajadzībām un vēlmēm. Starp vajadzībām un vēlmēm ir šaura robeža, turklāt ne vienmēr tās iespējams pārliecinoši nodalīt, jo katram tās ir individuālas. Šajā gadījumā jāsaprot, ka vajadzības ir tas, bez kā ģimene nevar iztikt, piemēram, pārtika, mājoklis, apģērbs utt. Savukārt vēlmes ir iegribas jeb tas, bez kā ģimene var iztikt, piemēram, restorāna apmeklējums, kino apmeklējums, auto ar daudz modernām funkcijām utt.

Ja nodalīt katra ģimenes locekļa vajadzības un vēlmes ir sarežģīti, rīkojieties sekojoši - pirms katra mazākā pirkuma uzdodiet sev jautājumu ''Cik svarīgs man ir šis pirkums un kas manā dzīvē no tā mainīsies?'' Ja skaidri apzināties, ka tas ir nepieciešams, tā ir vajadzība. Savukārt, ja šaubāties, ka tas ir nepieciešams, tā ir vēlme. Arī bērnu vēlmes un vajadzības ir jāapspriež un jāiekļauj budžeta plānā!

4. Nosakiet mērķus!

Pirms sākat veidot konkrētu rīcības plānu, nosakiet mērķus! Mērķiem vajadzētu būt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa.

Īstermiņa mērķi ir mērķi, kurus var sasniegt 1-3 gadu laikā, piemēram, kredīta atmaksa, drošības spilvena izveide.

Ilgtermiņa mērķi ir mērķi, kurus var sasniegt 10 un vairāk gadu laikā, piemēram, uzkrājums bērnu izglītībai, nekustamā īpašuma iegāde.

Ļoti svarīgi, lai mērķi ir reālistiski, pretējā gadījumā nebūs vērojams progress un var zust motivācija mērķa sasniegšanai. Atcerieties, ka mērķi nav iekalti akmenī! Ik pa laikam pārskatiet noteiktos ģimenes mērķus - iespējams, mainījušās prioritātes, īpaši bērnu lokā.

5. Izveidojiet rīcības plānu!

Ķerieties pie atbildīgākā darba - izveidojiet rīcības plānu! Veiksmīgs rīcības plāns palīdzēs sasniegt noteiktos īstermiņa un ilgtermiņa mērķus.

Viena no vienkāršākajām un pasaulē populārākajām pieejām budžeta plānošanā ir 50/30/20 likums, kur 50% no visiem ģimenes ienākumiem tiek tērēti ģimenes vajadzībām, ne vairāk 30% tiek tērēti vēlmēm, savukārt vismaz 20% tiek tērēti kredītsaistību segšanai un uzkrājuma veidošanai. Izmēģiniet šo likumu arī savā ģimenē!

Atcerieties, ka budžeta plānošana ne vienmēr noritēs bez aizķeršanās, tādēļ, ja pēc pāris mēnešiem liekas, ka 50/30/20 likums nav efektīvs, neatmetiet budžeta plānošanai ar roku, bet gan meklējiet citu pieeju!

Lai izveidotu uzkrājumu mērķu īstenošanai, varat izmantot tādu iespēju kā automātiskais maksājums internetbankā un veidot uzkrājumu atsevišķā kontā. Atliks vien izvēlieties datumu un konkrētu summu, ko regulāri pārskaitīt uz atsevišķo kontu.

Viens no lielākajiem slogiem budžeta plānošanā ir aktīvs aizdevums. Ja Jums ir aktīvs aizdevums, auto kredīts, hipotekārais kredīts vai, piemēram, patēriņa kredīts internetā, pirmais solis rīcības plānā ir to pēc iespējas ātrāk atmaksāt. Lai arī pirms aizdevuma izsniegšanas tiek veikta kredītvēstures pārbaude, diemžēl ne vienmēr finansiālās iespējas to ļauj veiksmīgi atmaksāt.

Ja radušās problēmas ar aizdevuma atmaksu, nekādā gadījumā neignorējiet aizdevēju - iespējams, var noderēt tāda iespēja kā aizdevumu apvienošana.

6. Izveidojiet drošības spilvenu!

Viena no svarīgākajām budžeta sastāvdaļām, kas bieži netiek ievērota, ir uzkrājuma jeb drošības spilvena izveide. Tā ir ģimenes budžeta prioritāte uzreiz pēc tam, kad atmaksāti aktīvie aizdevumi.

Drošības spilvens nepieciešams ikvienai ģimenei, jo diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt visus tēriņus, taču varam jau laicīgi sagatavoties tam, ka tādi būs.

Drošības spilvena apmērs ir atkarīgs no ģimenes ikmēneša ienākumu un izdevumu attiecības - jo mazāk paliek pāri pēc visiem tēriņiem, jo lielāks uzkrājums ir nepieciešams.

Minimālais drošības spilvens, ko būtu jāizveido ģimenei, ir trīs mēnešalgas. Katru mēnesi drošības spilvena veidošanai vajadzētu veltīt aptuveni 20% no visiem ģimenes ienākumiem. Kad drošības spilvens izveidots, ķerieties pie citu mērķu sasniegšanas.

7. Regulāri pārskatiet budžetu!

Līdz ko ģimenes budžeta plāns ir skaidrs, ir svarīgi to regulāri pārskatīt, lai pārliecinātos, ka atrodaties uz pareizā ceļa. Ik pa laikam apsēdieties kopā ar visiem ģimenes locekļiem un apdomājiet - vai finanšu plānošana ir sniegusi kādu ieguvumu? Atcerieties, ka finansiālā situācija jebkurā brīdī var mainīties, piemēram, kāds no ģimenes locekļiem var pazaudēt darbu vai tieši pretēji - saņemt paaugstinājumu u.c.

Kad finansiālā situācija mainās, svarīgi pielāgot ģimenes budžeta plānošanu, iespējams, nosakot jaunus mērķus, kā arī jaunu rīcības plānu. Atcerieties plānot, bet tajā pašā laikā esiet elastīgs!

Ģimenes budžeta plānošanas process nav vienkāršs, taču tas pavisam noteikti ir tā vērts. Apzinoties ģimenes finansiālo situāciju, būs vienkāršāk sasniegt mērķus un mazināt stresu, ko ik mēnesi var radīt ienākumu un izdevumu attiecība. Ceram, ka augstāk minētie padomi palīdzēs Jums saprast, kā plānot savas ģimenes budžetu. Lai izdodas!