Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:386, Did:0, useCase: 0


Nākamā lapa

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu garšu 29.08.2021 10:44

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu un neparstu garšu. Gatavo un baudi!

Arbūza vērtīgās īpašības un kas jāņem vērā izvēloties arbūzu 16.08.2021 22:09

Kādu labumu organismam spēj dot šī saldā oga? Ir zināms, ka 80% arbūza sastāvā ir ūdens, kas izskaidro tā spēju brīnišķīgi attīrīt organismu un izvadīt sārņus.
Bez tam arbūzs satur ļoti daudz vitamīnus un mikroelementus, kā arī folioskābi. Pateicoties tai, arbūzs palīdz nomierināt nervu sistēmu, kļūstot par vienu no labākiem veidiem cīņā ar stresu.
Jāatceras, ka labās īpašības būs spēkā, ja izvēlēsieties nobriedušu un gatavu arbūzu.

Ko der zināt par dzērvenēm 30.07.2021 17:32

Latvijas purvos dzērvenes tiek lasītas jau no aizvēsturiskiem laikiem. Mūsu senči zināja par šo ogu lieliskajām īpašībām, kas palīdz saglabāt veselību, izsargāties no saslimšanām, sveikam un veselam pārlaist tumšo rudens un ziemas laiku.

Kā pareizi uzliet tēju 07.07.2021 22:47

Lai tēja būtu garšīga un aromātiska, jāiemācās to pareizi uzliet (pagatavot).

Derīgi padomi par kāpostiem 02.06.2021 11:34

Senajiem grieķiem kāposti bija skaidrības simbols, ko uzturā lietoja pirms dzīrēm kā līdzekli pret pārlieku apreibināšanos.

Kā atšķirt – plicis vai breksis? 15.05.2021 21:17


Mūsu zemītes ūdeņos zivju dažādība nav nemaz tik liela. Cik tad ir to zivju, ko mēs visbiežāk ķeram un liekam uz pannas? It kā visas, vai gandrīz visas, vajadzētu pazīt, tomēr vērojumi rāda, ka pat pieredzējuši makšķernieki jauc tādas izplatītas karpu dzimtas zivis kā plicis un breksis jeb plaudis.

Piecas dabas veltes ar kurām celt imunitāti pavasarī 24.04.2021 20:44

Par imunitāti, tāpat kā par veselību kopumā, ir jārūpējas jau laikus, lai gan no nopietnākām sa-slimšanām, gan arī saaukstēšanos un vīrusiem pēc iespējas varētu izvairīties. Pavasarī jau sāk parādīties pirmās dabas veltes, ko varam izmantot savas veselības labā. Ar kādām netradicio-nālām, pavasarīgām dabas veltēm iespējams uzlabot imunitāti Covid-19 vīrusa izplatības laikā, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

Ko der zināt par mellenēm 20.04.2021 01:00

Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Auzu pārslas veselībai un skaistumam 12.04.2021 10:56

Mūsdienās, kad pastāv milzīga interese par dažāda veida diētām, zinātnieki atzinuši, ka tieši auzu pārslas ir tās, kas brīnišķīgi kontrolē vielmaiņu, uzlabo asins recēšanu, piedalās organisma attīrīšanā no šlakvielām. Savukārt, kosmetologi apgalvo, ka auzu pārslas ietekmē ādas gludumu un vingrumu, bet matiem piešķir spīdumu.

Padomi, gatavojot zivju ēdienus 06.04.2021 20:29

Lai gan vairums cilvēku ikdienā priekšroku dod gaļai, graudaugiem un dārzeņiem, jāņem vērā, ka zivis ir ne tikai garšīgas, bet arī bagātina mūsu uzturu ar vērtīgiem mikroelementiem un vitamīniem. Tai nav noteikti jābūt ceturtdienai, kā ierasts kopš neatminamiem laikiem, taču zivju dienu vajadzētu ieviest vismaz reizi nedēļā.

Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums 06.03.2021 12:15

Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā.

Kā pareizi pagatavojama turku tēja 10.02.2021 16:37

Turku tēja ir aromātiska melnā tēja, kas tiek vārīta ļoti stipra un pasniegta speciālās šim nolūkam paredzētās tulpjveidīgās stikla glāzēs. Tēja tiek pasniegta tik karsta, ka glāzi nākas turēt pie pašas augšas, lai neapdedzinātu pirkstus. Turku tējai par pievienot cukuru, taču to nekad nedzer ar pienu. Īstenie tējas mīļotāji un pazinēji Turcijā parasti mīl pasēdēt tējnīcās, kur šis aromātiskais dzēriens tiek pasniegts speciālās tējkannās, sauktās par semaveriem (līdzīgi kā Krievijā- samovari). Lejot tēju no šāda semavera, turki var ilgi sēdēt pie savām tējas glāzēm, pavadot vairākas stundas mīļotā dzēriena un interesantu sarunu gaisotnē.
Ja arī jūs, viesojoties Turcijā, esat iemīļojuši šo dzērienu, noteikti noderēs pamācība, kā to pareizi pagatavot.

Aizjūras vitamīni uz pašmāju galda 20.11.2020 12:36

Aarvien biežāk iedzīvotāji savos pirkumu grozos liek ne tikai banānus, mango, avokado, kivi, bet arī daudz eksotiskākus augļus – tādus kā čermoja, feihoja, karambola, kivano un citus. Šo augļu uzturvērtību, pagatavošanas veidus un garšu, komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs.

Tumšās šokolādes 5 pozitīvās īpašības 02.11.2020 20:00

Tumšā šokolāde ir no kakao radīts saldums, ko cilvēki visā pasaulē iecienījuši un novērtējuši kopš seniem laikiem. Varētu pieņemt, ka šokolāde popularitāti iemantojusi ne tikai tās neatkārtojamās garšas dēļ, bet arī sajūtu dēļ, ko tā rada. Tumšā šokolāde ne tikai lutina mūsu garšas kārpiņas, bet arī pozitīvi ietekmē mūsu veselību, ko apliecina vairāki pasaulē veiktie zinātniskie pētījumi. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju iepazīstina ar pieciem faktiem par tumšās šokolādes pozitīvo ietekmi uz veselību.

Ko tu zini par ķirbjiem? 31.10.2020 20:24

Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

Ko der zināt par ķirbi 11.10.2020 10:20

Ķirbja varenību un skaistumu novērtējuši visos laikos - gan romieši, gan Romas imperators, un Amerikā ķirbim veltīta vesela diena - Helovīns jeb Visu svēto diena. Un vai atceramies, ar ko Pelnrušķīte aizbrauca uz balli? Tieši tā - ar ķirbja karieti!

Cik daudz ir 100 kalorijas? 30.04.2020 15:44

Godīgi sakot, katram produktam citādi. Vienam 100 kalorijas sastāda tikai plāna šķēlite vai nieka kripatiņa, citam tas ir vesels kilograms. Lūk neliels ieskats biežāk lietotajos, populārākajos produktos, kas atvieglos dzīvi visiem tiem, kas skaita kalorijas.

Starp citu, vai zinājat, ka ir tāda 100 kaloriju diēta (īpaši ieteicama cilvēkiem ar ļoti lielu lieko svaru), kur vienas dienas laikā jāietur 10- 12 ēdienreizes, ik pēc stundas apēdot produktus 100 kkal vērtībā, dienas laikā kopumā uzņemot 1000- 1200 kal.

Gaļas marinēšanas ABC 26.04.2020 16:43

Vārds „marināde” ir ienācis no latīņu valodas - jēdziens „marinara” nozīmē jūra. Jāsecina, ka tāltālie senči gaļu un zivis, lai tā nesabojātos, mērcējuši jūras ūdenī.

Kā ilgāk uzglabāt gaļu svaigu, ja sabojājies ledusskapis vai nav elektrības 12.03.2020 14:22

Nupat man nācās saskarties ar ļoti nopietnu mūsdienu problēmu. Kādu rītu pamostoties, sapratu, ka mājā nav elektrības. Kad saņēmu paziņojumu, ka tās, sakarā ar steidzamiem remontdarbiem, nebūs visu diennakti, sapratu,- kaut kas steidzami jādara ar gaļu. Tā kā gaļu iepērku no lauksaimniekiem (ekoloģisko), tad saprotams, ka ne jau pa kilogramam, bet vairumā. Šim nolūkam esmu iegādājusies arī tādu palielāku saldētavu. Taču ko man dod saldētava, ja nav elektrības?
Tā kā gaļa nav sevišķi lēts produkts, tad arī negribēju pieļaut, ka kaut kādu iemeslu dēļ tā sabojājas. Tad nu nācās atcerēties vecmāmiņu metodes, kuras gribu darīt zināmas arī jums. Izrādās- senos labos produktu uzglabāšanas paņēmienus labāk neaizmirst, jo nekad nevar zināt, kurā brīdī tos var ievajadzēties.

Smiltsērkšķis – no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai (+ recepte) 31.01.2020 14:05

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

Veselīga dzīvesveida superprodukti vidusmēra latvieša virtuvē 03.01.2020 22:08

Gatavojoties veselīga dzīvesveida dienai, kas notiks 16.septembrī Lucavsalā, turpinām pētīt veselīga dzīvesveida pamatprincipus. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu, lai uzzinātu, kur slēpjas veselība - svešzemju superoduktos, īpašās diētās vai varbūt uztura bagātinātājos?

Mandarīnu maģiskā aromāta spēks 11.12.2019 21:21

Ziemas sākums un Ziemassvētku tuvošanās laiks man vienmēr ir asociējies ar Mandarīnu kalniem. Sākas Advente un, domāju, ka neviens nespēj iedomāties šo laiku bez mandarīnu smaržas mājās, piparkūku cepšanas un karstvīna aromāta.

Dzīvības sakne ingvers. Tā vērtīgās un veselīgās īpašības 10.12.2019 18:01

Ingveru jau no neatminamiem laikiem dēvē par dzīvības sakni. Tā unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk kā trīs tūkstošus gadu, bet ingvera aromāts un garša tiek augstu vērtēta un pat slavināta. Kultivēt pirmie augu sāka Ziemeļindijas iedzīvotāji, līdz tam brīnumainās formas sakņaugs tika izmantots kā naudas vienība. Ar ko tad ir tik ievērojama šī "valūtas" sakne?

Ingvera lieliskās īpašības un vērtība 21.11.2019 20:29

Labās īpašības. Kopš izseniem laikiem ingvers tiek lietots kuņģa-zarnu traucējumu gadījumos. Kā ārstniecības augs, ingvers atšķiras ar savām spazmatiskajām īpašībām. Nesen veikti pētījumi ir atklājuši ingveram antioksidanta un pretiekaisuma īpašības.

Hurma – garšīgs, vērtīgs un maģisks auglis 09.10.2019 10:00

Šis oranžais auglis ir ne tikai sulīgs un garšīgs, tam piemīt arī milzum daudz vērtīgu īpašību kā fiziskās veselības jomā, tā arī smalko enerģiju līmenī. Hurma ir patiesi maģisks auglis. Taču sāksim ar tās praktisko pielietojumu.

Ceļvedis sieru pasaulē 22.09.2019 13:55

Iepazīsties ar 19 dažādiem cietajiem un mīkstajiem sieriem. Uzzini to garšas īpatnības, kā tie lietojami un kādos ēdienos vislabāk iederas.

Kāposts – organisma attīrītājs. Veselīga recepte 16.09.2019 15:57

Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus arī pieejamākajiem dārzeņiem Latvijas rudens ražas laikā. Tas satur spēcīgus dabīgu dziedniecisku vielu savienojumus, kas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un organisma attīrīšanos. Kāposts arī palīdz dezinficēt ārējas brūces un uzlabot organisma iekšējo veselību.

Numeroloģija tavā virtuvē un ēdienkartē 12.07.2019 15:56

Vai kādreiz esat padomājuši, ka ir produkti, kuri ir īpaši ieteicami jums un jūsu tuviniekiem? Izrādās, tas ir atkarīgs no jūsu dzimšanas skaitļa.

Kolrābis – tā labās īpašības un pagatavošanas māksla (+2 receptes) 18.03.2019 21:04

Oktobrī plašo krāsu paleti, kura sastopama lielveikalu augļu un dārzeņu plauktos, gluži kā rudens lapas zemes toņos iekrāso arī jaunās ražas dārzeņi un saknes. Starp tiem zaļganā un violetā krāsā sastopami arī kolrābji. Lai arī cilvēki mūsu platuma grādos no jaunās ražas saknēm visvairāk izmanto kartupeļus, burkānus un citus vairāk ierastus dārzeņus, arī kolrābis ir viens no tiem, ko noteikti vērts iekļaut savā rudens ēdienkartē. Par kolrābja labajām īpašībām un to, kā šo sakni garšīgi pagatavot, padomus sniedz "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Cik kaloriju sevī slēpj gardie jūras briesmonīši? 10.02.2019 16:26

Šodien kādu pārsteigt ar mīdijām, astoņkājiem vai jūras ķemmītēm būs diezgan sarežģīti. Ja arī kāds nav pagaršojis, tad dzirdējis noteikti ir. Taču reizēm palutināt sevi ar šīm delikatesēm ir vērts, jo jūras produkti ir minerālvielu un olbaltumvielu dabīga krātuve. Sevišķi ieteicami šie produkti ir tiem, kas seko līdzi savai figūrai un veselībai. Jūras produkti noder sirds-asinsvadu slimību profilaksei, jo satur labo holesterīnu, labvēlīgi ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli, paaugstina imunitāti.
Izvēloties jūras veltes, iesakām ieskatīties jūras produktu kaloriju tabulā.

Ko vajadzētu zināt par cukuru? 27.11.2018 15:54

Cukurs ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas jau gadu desmitiem ir skandālu un strīdu iemesls — vieni uzskata, ka tā ir baltā nāve, un pat kripatiņa cukura neatgriezeniski bojā veselību, kamēr citi patērē cukurotus ēdienus un dzērienus, bēdu nezinot. Kā vienmēr, taisnība ir kaut kur pa vidu. Vidusceļa meklējumos, vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” kopā ar uztura speciālisti, uzturzinātnes maģistri Kseniju Andrijanovu piedāvā apskatu par to, cik daudz cilvēkam jāpatērē cukurs un kā panākt tā samērīgu lietošanu.

Ķirbis - vērtīgs produkts veselībai, vienkārša ķirbju zupas recepte 31.10.2018 20:52

Ķirbis ir viena no rudens ražas veselīgākajām dārza veltēm. Tam ir pozitīva ietekme uz veselību, tāpēc ķirbi mēdz dēvēt par „rudens dārza karali”. Tas ir vērtīgs produkts, ko rudens sezonā iespējams izmantot dažādos pagatavošanas veidos veselības un pašsajūtas uzlabošanai.

Uzstādīts jauns rekords – Latvijas smagākais ķirbis sver 574 kg 26.10.2018 22:04

Šodien, 26.oktobrī, “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” tika uzstādīts jauns rekords, Luīzes Neimanes izlolotajam ķirbim no Kuldīgas novada sasniedzot 574 kg, kas ir par 170 kg vairāk, salīdzinot ar 2016.gadā uzstādīto rekordu. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau 13.gadu pēc kārtas organizē “Maxima Latvija”, godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus.

Kokosrieksta noslēpumi 10.10.2018 17:10

Iegādājoties kokosriekstu, mēs diez vai aizdomājamies par to, ka iegūstam ne tikai vērtīgu diētisku produktu, bet arī brīnišķīgu skaistumkopšanas līdzekli. Tostarp eksotiskās skaistules jau no seniem laikiem šo gardumu lieto gan uzturā, gan savas jaunības un skaistuma saglabāšanā. Kokosrieksts noder kā dabīgs matu kondicionieris, tas attīra, nedaudz mitrina un atjauno sejas un ķermeņa ādu.

5 lietas par kurām neaizmirst, dodoties sēņot 30.09.2018 11:12

Šogad pilni grozi ar baravikām Latvijā ir ierasta lieta. Izcils sēņu gads. Latvijā sēņošanu droši var saukt par nacionālo sporta veidu – rudens sākumā meži ir pilni ar cilvēkiem, kas steidz pielasīt pilnus grozus dabas velšu. Aicinām neaizmirst ar lietām, kuras ieteicams paņemt līdzi vai iegādāties pa ceļam, lai sēņošana noritētu veiksmīgi.

Gurķu sulas vērtīgās īpašības un ārstnieciskā nozīme 20.08.2018 13:11

Daudzas slimības var novērst vai sākuma stadijā izārstēt, regulāri lietojot uzturā dārzeņus, augļus un zāļu tējas. Ārstnieciskas īpašības piemīt arī gurķim.

Ko der zināt par bumbieriem, to vērtīgās īpašības 07.08.2018 20:47

Bumbieri satur milzīgu daudzumu vērtīgu vielu- šķiedrvielas, saharozi, glikozi, fruktozi, karotīnu, folijskābi, mangānu, dzelzi, jodu, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, cinku, fluoru, molibdēnu, pektīnus, organiskās skābes, kā arī А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, РР vitamīnus un miecvielas.

Gaļas sālīšana, kūpināšana un vītināšana – kas par to jāzina? 11.07.2018 16:26

Gaļas kūpināšana, sālīšana un vītināšana ir sensenas gaļas gatavošanas metodes, kas gadsimtiem izmantotas, lai gaļu būtu iespējams uzglabāt ilgstoši. Arī mūsdienās šie gatavošanas veidi savu popularitāti nav zaudējuši, tāpēc “Rīgas Miesnieka” gaļas meistari piedāvā uzzināt par tiem vairāk.

Raudzēti piena produkti: mīti un patiesības 09.06.2018 12:25

Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk. Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.

Elitārais Boforas (Beaufort) siers 02.03.2018 16:48

Beaufort siers radies vēl viduslaikos Savojā. Kā pirmie pēc Romas impērijas receptes to sākuši izgatavot vietējie mūki, bet lielāku popularitāti siers iemantojis 18 gadsimtā. Sākumā gan tas dēvēts par Vacherin sieru (no vārda vache- govs) un tikai vēlāk, 1865.gadā ieguvis nosaukumu Beaufort (par godu ciematam Alpos, kurā tika attīstīta tā ražošana).

Nākamā lapa