Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:389, Did:0, useCase: 3


Padomi, gatavojot zivju ēdienus

Lai gan vairums cilvēku ikdienā priekšroku dod gaļai, graudaugiem un dārzeņiem, jāņem vērā, ka zivis ir ne tikai garšīgas, bet arī bagātina mūsu uzturu ar vērtīgiem mikroelementiem un vitamīniem. Tai nav noteikti jābūt ceturtdienai, kā ierasts kopš neatminamiem laikiem, taču zivju dienu vajadzētu ieviest vismaz reizi nedēļā.

Prame pagatavot zivis tika augsti vērtēta jau antīkajos laikos. Tā balstījās uz to tautu kulināro pieredzi, kuras apdzīvoja jūru un upju piekrastes. Tieši Senās Grieķijas uzplaukuma laikā attīstījās arī zivju kulinārijas meistarība. Jūras zivis bija iecienītas gan Senajā Romā, kur tās sālīja, marinēja un kūpināja, gan Āzijā. Piemēram, Aristofans, kas kādu laiku bija sūtnis persiešu galmā rakstīja, ka persiešu cars bagātīgi apbalvoja katru, kurš izdomāja jaunu zivju ēdienu. Ņemot talkā nedaudz fantāzijas, arī mēs varam lēti pārsteigt gan mājiniekus, gan viesus un, iespējams, ka šie padomi jums noderēs.

- Ja karsti kūpinātu zivi ietin folijā un ieliek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, tad to var pasniegt kā tikko kūpinātu.

- Pirms lietošanas stipri sālītas zivis nepieciešams izmērcēt - vislabāk siltā pienā 3 - 4 stundas. Var mērcēt arī ūdenī, ik pēc 1 stundas to nomainot, ūdeni maina trīs reizes.

- Ja cep gabalos sagrieztu zivi, labāk to apvārtīt miltos, nevis rīvmaizē - tā cepšanas laikā atdalīsies. Zivi miltos apvārta vairākas reizes, kamēr virspusē vairs neizdalās mitrums. Vēlams zivi 15 minūtes pirms cepšanas nedaudz apsālīt.

- Ja, cepot zivis bez apvārtīšanas, taukvielas pārāk sprakšķ, pannu pārsedz ar caurduri. Zivs būs garšīgāka, ja to ceps eļļas un sviesta (1:1) maisījumā.

- Vārot zivi, sāli ieteicams novienot vārīšanas beigās, vārot zivju buljonu - vārīšanas sākumā. Safrāns vai sīpolu mizas, pievienotas buljonam, kurā vāra pildītu zivi, piedos tai patīkamu garšu.

- Svaigu zivi būs vieglāk attīrīt no zvīņām, ja pirms tīrīšanas tai izgriež spuras.

- Dūņu garšu karpām, līdakām un samiem var mazināt, vairākkārt bagātīgi noberžot zivi ar sāli un uzreiz noskalojot tekošā ūdenī.

- Zivs zvīņas var izmantot želejas vārīšanai - 3l ūdens uz 1kg zvīņu, vāra 1,5 - 2 stundas, pēc vārīšanas nokāš.

- Ja saldēta zivs paredzēta cepšanai, to labāk atlaidināt istabas temperatūrā, ja vārīšanai, tad atlaidina aukstā ūdenī (4l ūdens uz 1kg zivs) - zivs būs stingrāka.

- Zivi kotletēm un pildīšanai labāk sakapāt ar nazi, nevis malt gaļasmašīnā - gan kotletes, gan pildījums būs sulīgāks.

- Saldētu lasi var tikai vārīt vai cept, sālīšanai tas neder.

- Veselu zivi vāra 15 - 30 minūtes atkarībā no tās lieluma, gabalos sagrieztu zivi cep 5- 6 minūtes uz nelielas uguns.