Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Apelsīns možumam, veselībai un skaistumam

Apelsīns- šis oranžais brīnumdaris, kas ne tikai labi garšo, bet arī garantē možu garastāvokli un enerģijas lādiņu. kā arī palīdz mums būt veseliem un skaistiem.

Vēstures fakti

Jau tālā senatnē cilvēki zināja, ka apelsīns dāvā ilgmūžību, pasargā no pasīvām vecumdienām un daudzām slimībām. Kā stāsta kāds sengrieķu mīts, Hesperīdu dārzos auguši zelta āboli, kuri Hēraklam bijuši jānogādā Grieķijā, taču, nobijies no simtgalvu pūķa, Hērakls lūdzis Atlantam, lai tas saplūc ābolus, bet pats viņa vietā tikmēr turējis debesis. Tas bijis vienpadsmitais Hērakla varoņdarbs, bet zelta āboli bijuši apelsīni. Senie grieķi, bet vēlāk arī zinātnieki, kādu laiku citrusaugļus saukuši par "hesperidium" jeb "hesperīdiem".

Apelsīni arī saukti par Ķīnas āboliem, par cik Ķīna tika uzskatīta par apelsīnu dzimteni, kur pēc zinātnieku domām, tos audzē vairāk kā 4000 gadus.

Eiropā apelsīni parādījās XVI gadsimta sākumā. Pirmais apelsīnu koks tika uzaudzēts Lisabonā, pēc tam tos sākuši audzēt Itālijā un citās siltā klimata joslas zemēs.

Franču valodā apelsīns skan līdzīgi vārdam "oranž" (ɔʁɑ̃ʒ), kurš nāk no arābu "naranži", kas tulkojumā nozīmē- zeltainais. Mēs vārdu oranžs uztveram kā krāsu, kurā šis auglis krāsojas.

Interesants fakts saistās ar Krieviju: Senāk netālu no Sanktpēterburgas atradusies pilsēta ar nosaukumu "Apelsīnu koks"- 1714 gadā kņazs Meņšikovs šeit uzcēlis pili ar milzīgām oranžērijām, kur audzējis apelsīnus, un par godu šiem zeltainajiem augļiem arī pilsēta nosaukta par Oranienbaumu. 1780. gadā Jekaterina II piešķīrusi pilsētai ģerboni, kurā uz sudrabainas pļavas fona bijis attēlots oranžs koks. 1948. gadā Oranienbaumas pilsēta tika pārdēvēta par Lomonosovu.

Apelsīni veselībai

1. Apelsīni satur В, Е, С, РР grupu vitamīnus, karotīnu, pektīnus, cukuru, citronskābi, ēteriskās eļļas, fitoncīdus, kāliju, fosforu, kalciju, šķiedrvielas un daudz citu vērtīgu vielu.

2. Apelsīnu sula tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajām augļu sulām. Tā labi nomāc slāpes, paaugstina imunitāti un iznīcina mikrobus.

3. Apelsīnu sulu iesaka dzert, ja ir avitaminoze, spēku izsīkums, paaugstināta nervozitāte, slikts garastāvoklis. Kā arī cilvēkiem, kas slimo ar aterosklerozi, hipertoniju, aptaukošanos, gremošanas trakta traucējumiem, sirds asinsvadu saslimšanām. Tāpat arī onkoloģisko saslimšanu un gripas profilaksei.

4. Apelsīni palīdz izvadīt no organisma slikto holesterīnu, smagos metālus un toksīnus.

Dietologi visā pasaulē iesaka savā ēdienkartē iekļaut apelsīnus.

Apelsīni kosmetoloģijā

Visvienkāršākā sejas maska
Sagrieziet apelsīnu plānās šķēlītēs un uz 15 minūtēm uzklājiet uz sejas. Sausai sejas ādai pirms maskas uzlikšanas uz ādas jāuzklāj olīveļļa plānā kārtiņā. Maska jānoskalo ar istabas temperatūras ūdeni. Ja šo procedūru atkārto regulāri (ik pēc 1-2 dienām, kopā 21 reizi), seja āda kļūst maigi samtaina.

Atjaunojoša sejas maska
Attīriet apelsīnu no mizas un sēkliņām, sasmalciniet, samaisiet kopā ar 2 ēdamkarotēm biezpiena un 2 ēdamkarotēm saldā krējuma. Uzklājiet gatavo masku uz sejas, kakla un dekoltē zonas uz 15 minūtēm. Noskalojiet masku ar siltu ūdeni, pēc tam nomazgājiet seju ar vēsu ūdeni.

Mitrinoša sejas maska
Sasmalciniet apelsīnu ar visu mizu, pievienojiet 1 tējkaroti medus un 1 tējkaroti burkānu sulas. Uzklājiet uz sejas un paturiet 15 minūtes. Nomazgājiet masku ar istabas temperatūras ūdeni.

Maska taukainai sejas ādai
Četras ēdamkarotes sasmalcināta apelsīna kārtīgi samaisiet ar vienas olas baltumu un 1 ēdamkaroti iepriekš siltā pienā izmērcētu auzu pārslu. Uzklājiet uz sejas, kakla un dekoltē zonas uz 15-20 minūtēm. Nomazgājiet masku ar siltu ūdeni, pēc tam noskalojiet seju ar vēsu ūdeni vai norīvējiet ar ledus kubiņu.

Maska sausai sejas ādai
Sasmalcinātu apelsīna mīkstumu samaisiet ar skābu krējumu attiecībā 1:1, pievienojiet olas dzeltenumu, vēlreiz samaisiet un uzklājiet uz sejas uz 10-15 minūtēm. Nomazgājiet masku ar siltu kumelīšu tēju, pēc pusstundas noskalojiet seju ar vēsu ūdeni.

Tonizējoša vanna
Apelsīnu ar visu mizu izmaliet gaļas mašīnā un pievienojiet vannai, kuras ūdens temperatūra ir +37 C. Ieejiet šādā vannā uz 15 minūtēm; tā noņems ne tikai muskuļu saspringumu, bet arī uzmundrinās prātu un attīrīs ādu, piešķirot tai vingrumu un jaunāku izskatu.

Apelsīnu sula noder arī cīņā ar celulītu: ierīvējiet problēmzonas ar sulu, kas samaisīta ar olīveļļu. Ādas izskats ievērojami uzlabosies.

Vēl vairāk noderīgu skaistuma recepšu no dažādiem augiem atradīsiet Apgāda Zvaizne ABC izdotajā grāmatā "Tavam skaistumam. Receptes mirdzošai ādai".

Grāmatā Tavam skaistumam piedāvāti skaistumkopšanas līdzekļi no svaigiem produktiem, kurus, iespējams, atradīsiet arī savā virtuvē. Jūs varat būt skaista visu gadu, jo Narinē Nikogosjana izstrādājusi receptes gan ziemai un pavasarim, gan vasarai un rudenim. Viņas ieteiktie dabiskie skaistumkopšanas līdzekļi nav dārgi, un tos var pagatavot pat ātrāk nekā 10 minūtēs. Vai jūsu pieliekamajā ir medus? Samaisiet to ar dažiem sasmalcinātiem valriekstiem, un iegūsiet juteklisku, aromātisku abrazīvo krēmu taukainai ādai. Tumšos lokus ap acīm mazinās biezpiens, bet mandeļu eļļa mitrinās sasprēgājušās lūpas.
Autore piedāvā arī receptes dažādām zodiaka zīmēm, piemēram, sievietei Skorpionam maigā maska, pagatavota no greipfrūta, olas dzeltenuma un medus, atjauninās sejas ādu pat pēc vēla nakts pasākuma.

Narinē Nikogosjana ir cēlusies no senas armēņu dzimtas, kurā sievietes vienmēr ir izmantojušas dabas līdzekļus, lai saglabātu nevīstošu skaistumu. Pirms pārcelšanās uz ASV viņa Armēnijā un Krievijā mācījās par medicīnas māsu, specializējoties dermatoloģijā. Savienotajās Valstīs viņa sekmīgi vadīja skaistumkopšanas salonu Glendeilā Kalifornijā. Vēlāk Narinē kļuva par pieprasītu kosmētiķi Saulrieta bulvārī Losandželosā. Grāmatā Tavam skaistumam viņa pirmoreiz atklājusi savus noslēpumus, lai arī jūsu āda izskatītos kā filmu zvaigznei.