![]() | Padomi, gatavojot zivju ēdienus 13.05.2022 00:19Lai gan vairums cilvēku ikdienā priekšroku dod gaļai, graudaugiem un dārzeņiem, jāņem vērā, ka zivis ir ne tikai garšīgas, bet arī bagātina mūsu uzturu ar vērtīgiem mikroelementiem un vitamīniem. Tai nav noteikti jābūt ceturtdienai, kā ierasts kopš neatminamiem laikiem, taču zivju dienu vajadzētu ieviest vismaz reizi nedēļā. |
![]() | Fenhelis kulinārijā. 7 dažādas receptes ar fenheļa sakni 05.04.2022 21:57Fenhelim piemīt patīkams, saldens aromāts un nedaudz pikanta garša. Tieši šo īpašību dēļ tas iecienīts un tiek izmantots daudzu tautu virtuvēs. Kulinārijā kā garšvielu izmanto gan fenheļa stublājus un lapas (svaigā un kaltētā veidā), gan arī ziedus, sēklas un sakni. Fenheli pievieno salātiem, zivju un dārzeņu zupām, pamatēdieniem, mērcēm un majonēzei, kā arī desertiem un konditorejas izstrādājumiem. Kā garšviela fenhelis ir sevišķi labs savienojumā ar jūras produktiem (lasi, sardīnēm, makreli, asari u.c.). Tāpat fenhelis ideāli iederas ēdienos no treknas gaļas (sevisķi cūkgaļas). |
![]() |
|
![]() | Kur un kā izaug pipari? 10.02.2022 13:16Tik ikdienišķs produkts kā pipari uz Latviju atceļo galvenokārt no tālās Indijas lietusmežiem, kur tiem, tāpat kā vīnam, tiek piešķirts izcelsmes vietas nosaukums, informē AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa. Tieši tāpat dažādās teritorijās augušiem pipariem piemīt atšķirīgas īpašības – katrai šķirnei ir sava unikāla garša un aromāts, savu unikalitāti pipariem piešķir arī to tālākā apstrāde. |
![]() | Ko der zināt par smiltsērkšķiem 18.01.2022 22:59Kopš vairākus gadus kopš septembra līdz maijam uzturu ikdienas bagātinu ar smiltsērkšķu sulu, esmu aizmirsusi par to, kas ir nelāgās saaukstēšanās. Protams, tie ir arī ļoti skaisti gan rudenī, gan ziemā, tomēr kā dekoratīvie augi smiltsērkšķi popularitāti nav ieguvuši straujās izplatīšanās dēļ, un to unikālā vērtība slēpjas tieši augļos. |
![]() | Cik daudz ir 100 kalorijas? 23.12.2021 00:16Godīgi sakot, katram produktam citādi. Vienam 100 kalorijas sastāda tikai plāna šķēlite vai nieka kripatiņa, citam tas ir vesels kilograms. Lūk neliels ieskats biežāk lietotajos, populārākajos produktos, kas atvieglos dzīvi visiem tiem, kas skaita kalorijas. |
![]() | Jaunības eliksīrs - zaļā tēja 06.12.2021 09:43Iedomāsimies zaļo tēju. Momentā garšas kārpiņas sajūt tās rūgteno garšu, acu priekšā tumšzaļās augu lapas un galvā daudz sagrābstītu faktu par zaļās tējas dziedinošo spēku un vērtīgajām vielām. Taču cik daudzi no mums zina reālus veselību ietekmējošus faktus? To, ka zaļā tēja ir lielisks “slepenais ierocis” cīņā pret novecošanu, vai to, ka zaļā tēja novērš caurumu rašanos zobos? Par šiem un citiem interesantiem faktiem stāsta SIA “Apsara” tējas meistars Andris Purviņš. |
![]() | Daudzpusīgā rudens dāvana – kālis. Kā to garšīgi pagatavot? 21.11.2021 11:25Drošs veids, kā drēgnos rudens vakarus padarīt patīkamākus, ir sevi un tuviniekus pārsteigt ar kādu kulinārijas eksperimentu. Šis rudens mūs ir lutinājis ar bagātīgu ražu, un sezonālie dārzeņi visgardākie un veselīgākie ir tieši patlaban - aktīvākajā ražas novākšanas laikā. Jau pavisam drīz lielveikalu plauktos parādīsies arī kālis. Šo dārzeni pazīst visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, to nav paguvuši iepazīt un iemīļot. Par to, kā garšīgi pagatavot šo saldeno un veselīgo sakni, stāsta lielveikalu tīkla „Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova. |
![]() | Ko der zināt par bumbieriem, to vērtīgās īpašības 19.10.2021 19:41Bumbieri satur milzīgu daudzumu vērtīgu vielu- šķiedrvielas, saharozi, glikozi, fruktozi, karotīnu, folijskābi, mangānu, dzelzi, jodu, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, cinku, fluoru, molibdēnu, pektīnus, organiskās skābes, kā arī А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, РР vitamīnus un miecvielas. |
![]() | 10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu garšu 29.08.2021 10:4410 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu un neparstu garšu. Gatavo un baudi! |
![]() | Arbūza vērtīgās īpašības un kas jāņem vērā izvēloties arbūzu 16.08.2021 22:09Kādu labumu organismam spēj dot šī saldā oga? Ir zināms, ka 80% arbūza sastāvā ir ūdens, kas izskaidro tā spēju brīnišķīgi attīrīt organismu un izvadīt sārņus. |
![]() |
|
![]() | Kā pareizi uzliet tēju 07.07.2021 22:47Lai tēja būtu garšīga un aromātiska, jāiemācās to pareizi uzliet (pagatavot). |
![]() | Derīgi padomi par kāpostiem 02.06.2021 11:34Senajiem grieķiem kāposti bija skaidrības simbols, ko uzturā lietoja pirms dzīrēm kā līdzekli pret pārlieku apreibināšanos. |
![]() | Kā atšķirt – plicis vai breksis? 15.05.2021 21:17
|
![]() | Piecas dabas veltes ar kurām celt imunitāti pavasarī 24.04.2021 20:44Par imunitāti, tāpat kā par veselību kopumā, ir jārūpējas jau laikus, lai gan no nopietnākām sa-slimšanām, gan arī saaukstēšanos un vīrusiem pēc iespējas varētu izvairīties. Pavasarī jau sāk parādīties pirmās dabas veltes, ko varam izmantot savas veselības labā. Ar kādām netradicio-nālām, pavasarīgām dabas veltēm iespējams uzlabot imunitāti Covid-19 vīrusa izplatības laikā, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. |
![]() | Ko der zināt par mellenēm 20.04.2021 01:00Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē. |
![]() | Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums 06.03.2021 12:15Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā. |
![]() | Kā pareizi pagatavojama turku tēja 10.02.2021 16:37Turku tēja ir aromātiska melnā tēja, kas tiek vārīta ļoti stipra un pasniegta speciālās šim nolūkam paredzētās tulpjveidīgās stikla glāzēs. Tēja tiek pasniegta tik karsta, ka glāzi nākas turēt pie pašas augšas, lai neapdedzinātu pirkstus. Turku tējai par pievienot cukuru, taču to nekad nedzer ar pienu. Īstenie tējas mīļotāji un pazinēji Turcijā parasti mīl pasēdēt tējnīcās, kur šis aromātiskais dzēriens tiek pasniegts speciālās tējkannās, sauktās par semaveriem (līdzīgi kā Krievijā- samovari). Lejot tēju no šāda semavera, turki var ilgi sēdēt pie savām tējas glāzēm, pavadot vairākas stundas mīļotā dzēriena un interesantu sarunu gaisotnē. |
![]() | Aizjūras vitamīni uz pašmāju galda 20.11.2020 12:36Aarvien biežāk iedzīvotāji savos pirkumu grozos liek ne tikai banānus, mango, avokado, kivi, bet arī daudz eksotiskākus augļus – tādus kā čermoja, feihoja, karambola, kivano un citus. Šo augļu uzturvērtību, pagatavošanas veidus un garšu, komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs. |
![]() | Tumšās šokolādes 5 pozitīvās īpašības 02.11.2020 20:00Tumšā šokolāde ir no kakao radīts saldums, ko cilvēki visā pasaulē iecienījuši un novērtējuši kopš seniem laikiem. Varētu pieņemt, ka šokolāde popularitāti iemantojusi ne tikai tās neatkārtojamās garšas dēļ, bet arī sajūtu dēļ, ko tā rada. Tumšā šokolāde ne tikai lutina mūsu garšas kārpiņas, bet arī pozitīvi ietekmē mūsu veselību, ko apliecina vairāki pasaulē veiktie zinātniskie pētījumi. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju iepazīstina ar pieciem faktiem par tumšās šokolādes pozitīvo ietekmi uz veselību. |
![]() | Ko tu zini par ķirbjiem? 31.10.2020 20:24Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem. |
![]() | Ko der zināt par ķirbi 11.10.2020 10:20Ķirbja varenību un skaistumu novērtējuši visos laikos - gan romieši, gan Romas imperators, un Amerikā ķirbim veltīta vesela diena - Helovīns jeb Visu svēto diena. Un vai atceramies, ar ko Pelnrušķīte aizbrauca uz balli? Tieši tā - ar ķirbja karieti! |
![]() | Gaļas marinēšanas ABC 26.04.2020 16:43Vārds „marināde” ir ienācis no latīņu valodas - jēdziens „marinara” nozīmē jūra. Jāsecina, ka tāltālie senči gaļu un zivis, lai tā nesabojātos, mērcējuši jūras ūdenī. |
![]() | Kā ilgāk uzglabāt gaļu svaigu, ja sabojājies ledusskapis vai nav elektrības 12.03.2020 14:22Nupat man nācās saskarties ar ļoti nopietnu mūsdienu problēmu. Kādu rītu pamostoties, sapratu, ka mājā nav elektrības. Kad saņēmu paziņojumu, ka tās, sakarā ar steidzamiem remontdarbiem, nebūs visu diennakti, sapratu,- kaut kas steidzami jādara ar gaļu. Tā kā gaļu iepērku no lauksaimniekiem (ekoloģisko), tad saprotams, ka ne jau pa kilogramam, bet vairumā. Šim nolūkam esmu iegādājusies arī tādu palielāku saldētavu. Taču ko man dod saldētava, ja nav elektrības? |
![]() |
|
![]() | Veselīga dzīvesveida superprodukti vidusmēra latvieša virtuvē 03.01.2020 22:08Gatavojoties veselīga dzīvesveida dienai, kas notiks 16.septembrī Lucavsalā, turpinām pētīt veselīga dzīvesveida pamatprincipus. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu, lai uzzinātu, kur slēpjas veselība - svešzemju superoduktos, īpašās diētās vai varbūt uztura bagātinātājos? |
![]() | Mandarīnu maģiskā aromāta spēks 11.12.2019 21:21Ziemas sākums un Ziemassvētku tuvošanās laiks man vienmēr ir asociējies ar Mandarīnu kalniem. Sākas Advente un, domāju, ka neviens nespēj iedomāties šo laiku bez mandarīnu smaržas mājās, piparkūku cepšanas un karstvīna aromāta. |
![]() |
|
![]() | Ingvera lieliskās īpašības un vērtība 21.11.2019 20:29Labās īpašības. Kopš izseniem laikiem ingvers tiek lietots kuņģa-zarnu traucējumu gadījumos. Kā ārstniecības augs, ingvers atšķiras ar savām spazmatiskajām īpašībām. Nesen veikti pētījumi ir atklājuši ingveram antioksidanta un pretiekaisuma īpašības. |
![]() |
|
![]() | Ceļvedis sieru pasaulē 22.09.2019 13:55Iepazīsties ar 19 dažādiem cietajiem un mīkstajiem sieriem. Uzzini to garšas īpatnības, kā tie lietojami un kādos ēdienos vislabāk iederas. |
![]() | Kāposts – organisma attīrītājs. Veselīga recepte 16.09.2019 15:57Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus arī pieejamākajiem dārzeņiem Latvijas rudens ražas laikā. Tas satur spēcīgus dabīgu dziedniecisku vielu savienojumus, kas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un organisma attīrīšanos. Kāposts arī palīdz dezinficēt ārējas brūces un uzlabot organisma iekšējo veselību. |
![]() |
|
![]() | Kolrābis – tā labās īpašības un pagatavošanas māksla (+2 receptes) 18.03.2019 21:04Oktobrī plašo krāsu paleti, kura sastopama lielveikalu augļu un dārzeņu plauktos, gluži kā rudens lapas zemes toņos iekrāso arī jaunās ražas dārzeņi un saknes. Starp tiem zaļganā un violetā krāsā sastopami arī kolrābji. Lai arī cilvēki mūsu platuma grādos no jaunās ražas saknēm visvairāk izmanto kartupeļus, burkānus un citus vairāk ierastus dārzeņus, arī kolrābis ir viens no tiem, ko noteikti vērts iekļaut savā rudens ēdienkartē. Par kolrābja labajām īpašībām un to, kā šo sakni garšīgi pagatavot, padomus sniedz "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova. |
![]() | Cik kaloriju sevī slēpj gardie jūras briesmonīši? 10.02.2019 16:26Šodien kādu pārsteigt ar mīdijām, astoņkājiem vai jūras ķemmītēm būs diezgan sarežģīti. Ja arī kāds nav pagaršojis, tad dzirdējis noteikti ir. Taču reizēm palutināt sevi ar šīm delikatesēm ir vērts, jo jūras produkti ir minerālvielu un olbaltumvielu dabīga krātuve. Sevišķi ieteicami šie produkti ir tiem, kas seko līdzi savai figūrai un veselībai. Jūras produkti noder sirds-asinsvadu slimību profilaksei, jo satur labo holesterīnu, labvēlīgi ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli, paaugstina imunitāti. |
![]() |
|
![]() | Ķirbis - vērtīgs produkts veselībai, vienkārša ķirbju zupas recepte 31.10.2018 20:52Ķirbis ir viena no rudens ražas veselīgākajām dārza veltēm. Tam ir pozitīva ietekme uz veselību, tāpēc ķirbi mēdz dēvēt par „rudens dārza karali”. Tas ir vērtīgs produkts, ko rudens sezonā iespējams izmantot dažādos pagatavošanas veidos veselības un pašsajūtas uzlabošanai. |
![]() | Uzstādīts jauns rekords – Latvijas smagākais ķirbis sver 574 kg 26.10.2018 22:04Šodien, 26.oktobrī, “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” tika uzstādīts jauns rekords, Luīzes Neimanes izlolotajam ķirbim no Kuldīgas novada sasniedzot 574 kg, kas ir par 170 kg vairāk, salīdzinot ar 2016.gadā uzstādīto rekordu. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau 13.gadu pēc kārtas organizē “Maxima Latvija”, godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus. |
![]() |
|