Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


Jauna grāmata bērniem un visai ģimenei - "Šušnirks un spoku muiža"

Redakcija
Redakcija

Tikko iznākusi pazīstamā latviešu rakstnieka Arno Jundzes jaunākā grāmata bērniem un visai ģimenei – “Šušnirks un spoku muiža”.

Kad pirms četriem gadiem iznāca grāmata “Šušnirks un pazemes bubuļi”, aizsākās rakstnieka radošā sadarbība ar mākslinieci Kristīni Martinovu. Viņas radītās stilīgās melnbaltās ilustrācijas brīnišķīgi papildina Arno Jundzes radīto pasauli, radot noskaņu, kas ļoti patīk mazajiem lasītājiem. Ne velti grāmata “Šušnirks un pazemes bubuļi” iekļauta 2020. gada White Ravens katalogā! Arī jaunais darbs par dižciltīgo radījumu fon Šušnirku un dauzonīgo Mazuli uzrunās gan lielus, gan mazus lasītājus.

Šoreiz Šušnirks saņem vēstuli no sena studiju biedra lorda Pērkinsa, kura muižā, iespējams, ieviesušies spoki. Nedaudz apdomājies, Šušnirks nolemj doties ceļā, un – lai visiem jautrāk –, ar vecāku atļauju uzaicina līdzi arī Mazuli. Abu piedzīvojumi sākas vēl pirms došanās ceļā, vien gatavojoties lidojumam. Runājoša Ceļasoma, aizrautīgs lidmašīnas pilots un Mazulis, kurš apzinās savas tiesības – tā ir kompānija, kas vienmēr atrod iespēju izklaidēties paši un izklaidēt citus.
Šī ir vismaz trīs līmeņu grāmata! Gados jaunākie lasītāji no sirds uzjautrināsies par Mazuļa attieksmi pret dzīvi, reizi pa reizei atzinīgi ierunājoties: “Tā taču nedrīkst!” un līksmi smejot par trakulīgajām dēkām. Kā jau tas bieži notiek ar labām bērnu grāmatām, prieku no tās gūs arī priekšā-lasītāji. Viņi smaidīs un smiesies citās teksta vietās, bet tādēļ jau prieks nebūs mazāks. Un tie, kas atceras šādus tādus notikumus un darbus no latviešu literatūras, atradīs vēl vienu līksmes avotu – citātus, atsauces un alūzijas, jo Arno Jundzes teksts ir bagātīgi piepildīts ar tām.

“Dauzīsimies!” aicina Mazulis. Dauzīsimies! Un lasīsim par Šušnirka un Mazuļa dēkām, atbrīvojot lorda Pērkinsa muižu no spokiem un citiem jokiem.

Arno Jundze (1965) ir viens no daudzpusīgākajiem mūsdienu latviešu prozas autoriem, kura darbi tapuši ļoti atšķirīgos žanros – viņš sarakstījis bērnu grāmatas, kuru darbība arī norisinās Ķiparzemē: “Ķiparu Ļerpatu Šnirks” (2003), “Ķiparu Ļerpatu Čieps” (2008, darbs tika nominēts Jāņa Baltvilka balvai, balvai Zelta Ābele un Latvijas Literatūras gada balvai, izdots arī Igaunijā 2021. gadā), romānu pusaudžiem “Kristofers un Ēnu ordenis” (2015), stāstu krājumu “Gardo vistiņu nedēļa” (2012, atkārtoti 2022), romānus “Putekļi smilšu pulkstenī” (2014), “Bergs un relikviju mednieki" (2015), “Sarkanais dzīvsudrabs” (2018), “Vienīgais liecinieks” (2019), un “Es nemiršu nekad” (2022, par šo darbu saņemtas daudzas literārās balvas, to skaitā Eduarda Veidenbauma prēmija 2023).

Pieejama arī e-grāmata.