Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


“Apzinātības spēļu kartītes” – attīstošas spēles visai ģimenei

Redakcija
Redakcija

Jēdzienu “apzinātība” ir dzirdējis gandrīz ikviens, bet visbiežāk asociē ar nopietniem, pacietīgiem uzmanības noturēšanas treniņiem, sēžot meditācijas pozā. Izrādās, apzinātību var praktizēt arī citādāk – ar vieglumu, caur spēli. Turklāt tādu spēli, ko var ar prieku spēlēt visa ģimene – gan bērni un vecāki, gan arī vecvecāki.

“Klusuma skolas” vadītājas Ineses Strantes izveidotās un apgāda “Zvaigzne ABC” izdotās “Apzinātības spēļu kartītes” ietver 47 apzinātības vingrinājumus, kurus spēlējot var ne tikai labi un jēgpilni pavadīt laiku ar bērniem, bet arī kultivēt apzinātībai nepieciešamās iemaņas – spēju koncentrēties, norimt un iepazīt savas sajūtas, emocijas un domas, tās tieši pieredzot.

Kas ir apzinātība? Apzinātība nozīmē būt klātesošam šajā brīdī – pievēršot uzmanību savām domām, ķermeņa sajūtām, emocijām, kā arī videi ap sevi ar labvēlīgu, nevērtējošu attieksmi un zinātkāri. Apzinātība ir apziņas stāvoklis, ko iespējams vingrināt un praktizēt, tādējādi veidojot pozitīvu ieradumu.

Vingrinoties un praktizējot apzinātību, var iemācīties koncentrēt un apzināti vadīt savu uzmanību, pamanīt un novērot savas domas, emocijas un ķermeņa sajūtas, tādējādi mazinot stresu, regulēt emocijas, kā arī pieņemt izsvērtus un saprātīgus lēmumus. Apzinātība vingrina prasmi būt tagadnē. Tā ir ļoti nozīmīga prasme gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Kartīšu komplektā ietvertās spēles aptver galvenās apzinātības tēmas – elpas, ķermeņa, skaņu, emociju, domu apzinātību, kā arī pateicību, dāsnumu un laipnību. Uz katras no 47 kartītēm aprakstīta viena apzinātības spēle, tās vadīšanas gaita, jautājumi sarunai, lai pārrunātu spēlē pieredzēto, kā arī ieteikumi un variācijas, kā šo spēli dažādot. Pievienota arī instrukcija, kurā sniegti īsi ieteikumi, kā lietot kartītes.

Spēles būs vispiemērotākās 4 līdz 10 gadus vecu bērnu ieinteresēšanai apzinātībā, taču daudzi pusaudži un pieaugušie atzinuši, ka apkopojumā ietvertās spēles arī viņiem ne vien likušās interesantas, bet arī ļāvušas no jaunas perspektīvas ieraudzīt, ko nozīmē būt klātesošam un apzinātam.

Spēles var spēlēt gan lielākās grupās, gan divatā ar bērnu.

Daļai spēļu pieejami video demonstrējumi, kuriem viegli piekļūt, sekojot uz kartītēm uzdrukātajiem kvadrātkodiem.
Inese Strante ir četru bērnu mamma un Lassalle-Kontemplationsschule via integralis (Šveice) sertificēta kontemplācijas skolotāja. Kopš 2016. gada kopā ar Ivo Stranti vada bērnu un pusaudžu apzinātības centru “Klusuma skola”. Autorei ir liela pieredze apzinātības pasniegšanā gan bērniem un pusaudžiem, gan arī vecākiem un izglītības profesionāļiem, kas ikdienā strādā ar bērniem.

Biedrība “Klusuma skola” ir nevalstiska organizācija, kas par saviem mērķiem izvirzījusi rūpes par bērnu un jauniešu garīgo veselību, popularizējot apzinātības praktizēšanu Latvijas izglītības iestādēs. “Klusuma skola” pastāv un aktīvi darbojas jau kopš 2016. gada. Tās galvenie darbošanās virzieni ir darbs ar bērniem un pusaudžiem, kā arī ar pedagogiem. Gadu gaitā veidojusies sadarbība ar daudzām Lavijas skolām un pirmsskolām, ienesot apzinātības nodarbības klasēs.