Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


Jaunos lasītājus gaida neprātīgs piedzīvojums kosmosā!

Redakcija
Redakcija

Nezināmais cilvēkus vilina jau kopš senseniem laikiem. Vispirms viņi veica pavisam nelielus attālumus pa sauszemi, tad devās jau tālāk un šķērsoja upes, kalnus, jūras un okeānus. Taču mūsdienās skatiens sniedzas vēl tālāk – plašajā Visumā. Saules sistēmā dzīvība ir tikai uz mūsu planētas, taču NASA zinātnieki ir atklājuši zvaigznes Kepler sistēmu, uz kuras planētām ir dzīvībai piemēroti apstākļi. Lai tās sasniegtu, būtu jāveic 1200 gaismas gadu liels attālums.

Pagaidām mūsu rīcībā nav tehnoloģiju, lai to paveiktu, taču mēs varam turp doties savās fantāzijās... un lasot Latvijā nu jau labi zināmā un iemīļotā somu rakstnieka Timo Parvelas un viņa norvēģu kolēģa Bjērna Sortlanna grāmatu sēriju “Kepler62”. Kopā ar somu mākslinieku Pasi Pitkenenu, kurš, starp citu, ir piedalījies arī “Dusmīgo putnu” (Angry Birds) veidošanā, viņi ir iztēlojušies mūsu dzīvi nākotnē un radījuši aizraujošu, piedzīvojumu pilnu stāstu turpinājumos.
Zemeslode ir pārapdzīvota, un dabas resursi izsīkst. Trīspadsmit gadus vecais Ari rūpējas par jaunāko brāli Joni, kas saslimis ar kādu retu slimību. Zēni kopā spēlē jauno, sarežģīto datorspēli Kepler62, kuru tikai retajam izdodas pabeigt. Neviens nezina, kas gaida tos, kuri tiks galā arī ar pēdējo līmeni. Vai Kepler62 ir tikai spēle? Vai varbūt patiesas ir baumas, ka valdība nolēmusi sūtīt kosmosā grupu bērnu, lai izpētītu Zemei līdzīgu planētu, uz kuras varētu būt iespējama dzūvība, un ar spēles palīdzību tiek atlasīta starptautiska komanda? Zēni tiek ierauti pārgalvīgā piedzīvojumā, un viņiem pievienojas citi vienaudži, arī bagāta ieroču rūpnieka meita Marīe no Norvēģijas, kura pati nemaz necenšas iziet visus datorspēles Kepler62 līmeņus, bet gan nolīgusi šim nolūkam trīs datortārpus.

Darbība grāmatās risinās strauji, kā aizraujošā videospēlē, neatslābstoši noturot lasītāja interesi, tāpēc šis stāsts būs piemērots arī tiem, kuriem grāmatu lasīšana nav pati iecienītākā brīvā laika pavadīšanas iespēja.

Īpašu gaisotni rada Pasi Pitkenena dinamiskās, krāšņās ilustrācijas, kas lieliski papildina tekstu un reizēm pat aizstāj to.

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā jau divas šīs sērijas grāmatas – “Ielūgums” un “Pirms starta”, un pavisam drīz gaidāms arī turpinājums.

No somu valodas grāmatas tulkojusi Kristīne Sončika.