Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:287, Did:0, useCase: 3


Ko par seksu saka Freids?

Redakcija
Redakcija

Beidzot arī tiem, kuri studiju gados nav lauzušies cauri vācvalodīgajam oriģinālam vai tulkojumiem lielajās valodās, ir iespēja iepazīties ar divdesmitā gadsimta skandalozākā zinātnieka, seksualitātes teoriju un psihoanalīzes “tēva” Zigmunda Freida pētījumu “Seksuālā dzīve”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

"Ārstiem vajadzētu pierast skaidrot ierēdnim, kurš pārpūlējies savā birojā, vai majsaimniecei, kurai mājas lietas kļuvušas pārāk smagas, ka viņi ir saslimuši nevis tāpēc, ka mēģinājuši izpildīt savus uzdevumus, kas īstenībā viņu civilizētajām smadzenēm ir viegli, bet tāpēc, ka savu seksuālo dzīvi ir atstājuši stipri novārtā un to izpostījuši."
Zigmunds Freids

Freids laikam ir viens no biežāk pieminētajiem un citētajiem seksualitātes pētniekiem, un viņa sacītais ļaužu mutēs bieži vien neticami pārvērties. Taču Zigmunda Freida teorijas nav nemaz sarežģītas vai ļoti specifiskas, gluži otrādi, tās izraisa interesi vēl joprojām. Un, atklājot, ko tad īsti teju pirms simt gadiem Freids rakstīja par tādiem jautājumiem kā seksualitāte, seksuālās novirzes, bērnu seksuālā apgaismība, vīriešu un sieviešu partnerizvēles iemesli un pamattipi un vēl, un vēl, iespējams izprast gan sevi pašu, gan sabiedrības uzskatus un aizspriedumus. Darbs “Seksuālā dzīve” piedzīvojis četrus papildinātus izdevumus jau līdz 1920. gadam – un šo grāmatu pelnīti var uzskatīt par vienu no stūrakmeņiem mūsdienu psihoterapijas daudzšķautņainajā būvē.

Seksualitāte kā jēdziens un izpētes objekts ir radusies samērā nesen, un, iespējams, tieši tāpēc mūsdienu sabiedrība vēl joprojām lauž šķēpus, diskutējot par tās dažādajiem aspektiem un izpausmēm. No klaja nolieguma un tabuizēšanas (Freids skaidro, kāpēc šāda attieksme rodas!) līdz glorificēšanai un paštīksmei (arī par to Freidam ir kas sakāms!), atklāti runājot par jebkuru no seksuālās dzīves norisēm līdz vissīkākajām niansēm – viss plašais klāsts ir apskatīts jau tolaik, pirms simt gadiem. Vai tiešām seksualitātes apzināšanās ir tik svarīga? Varbūt mēs šim dzīves aspektam sliecamies piešķirt pārāk lielu nozīmi?

Pirmavots – izmantojiet iespēju to beidzot iepazīt kvalitatīvā tulkojumā, ar vairākiem (gan Igora Šuvajeva, gan paša Freida) priekšvārdiem, grāmatas beigās ir arī iespaidīga bibliogrāfija, personu rādītājs un paša Zigmunda Freida dzīves galvenie dati.

Šis izdevums ieinteresēs (un pat aizraus!) ne tikai studentus un pētniekus, tas pavērs jaunus apvāršņus sevis izprašanā ikvienam lasītājam, turklāt apgāzīs daudzus stereotipus par to, ko Freids IR un ko NAV sacījis...