Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:287, Did:0, useCase: 3


Kāpēc sievietes melo par savu seksuālo dzīvi

Redakcija
Redakcija

Kuram gan nav gadījies samelot, ja kāds nevēlams ziņkārīgais pajautājis, vai viņam ir partneris? Kurš gan nav izlicies, ka guvis gultā baudu, kaut arī tā nebija taisnība?

“Vīrietim melošana ir pēdējais līdzeklis; sievietei - pirmā palīdzība,” uzskatīja mākslinieks Gelets Bērdžess (Gelett Burgess). Var strīdēties par šo pretstatījumu, bet tomēr ir vērts pievērst uzmanību formulējumam, kas lietots frāzes otrajā daļā.

Diemžēl gadsimtu gaitā sievietēm pārāk bieži nācās būt negodīgām. Viņas par to tiek vainotas, un daži joprojām uzskata, ka tieksme melot ir gandrīz bioloģiski noteikta visu sieviešu īpašība.

Cēloņus, kas sievietēm visā pasaulē piespiež sniegt citiem nepareizu informāciju par sevi un savu seksualitāti, pēta izglītotāja seksa jomā un rakstniece Luksa Alptrauma (Lux Alptraum). Viņas grāmatu “Faking It: The Lies Women Tell About Sex — And the Truths They Reveal” (“Izlikšanās: kāpēc sievietes melo par seksu un kāda patiesība aiz tā slēpjas”) var ieteikt ikvienam, kurš gribētu saprast iemeslus, kāpēc sievietes izvēlas slēpt to vai citu patiesību par sevi.

Alptrauma piedāvā objektīvi paraudzīties un lietām un parādībām, par kurām sievietes labprātāk neizstāsta visu patiesību. Viņas grāmatā lasāmas dažādu kultūru pārstāvju liecības, sociologu, seksologu un juristu viedokļi. Nedaudz ieskatīsimies grāmatā. Autores argumenti palīdzēs labāk izprast iemeslus, kāpēc sievietes ne vienmēr stāsta patiesību par sevi.

Orgasms

Ja agrāk sieviešu bauda šķita neobligāta un pat kaitīga, šodien dzirdam, ka bez tās sekss nav sekss. Labu nodomu vadīta, sabiedrība mūs iedzinusi tajā paša slazdā, tikai citā formā.

Rūpēties par partneri nav nekas slikts. Bet gadās, ka pati sieviete nevēlas sasniegt orgasmu: viņa nav tam gatava, nav atbilstošā noskaņojumā, ir nogurusi. Iespējams, ka viņa gūst orgasmu kādā citā veidā un tas nav sliktāks par to, kuru sasniedz kopā ar partneri. Taču bailes izskatīties “nepareizai” vai sarūgtināt partneri liek viņai melot, ka viņa jau sasniegusi augstāko baudu.

“Orgasma imitācija, kas parasti simbolizē seksuālo vēlmju apspiešanu un sieviešu neapmierinātību, vienlaikus atbrīvo mūs no nepieciešamības atbilst tiem stereotipiem, ko sabiedrība ienesusi seksuālajā dzīvē, pieprasot izpildīt visus “programmas” elementus,” ir pārliecināta Luksa Alptrauma.

Paradoksāli, bet šī šķietami nepareizā rīcība sniedz mums brīvību pašām kontrolēt savu ķermeni un sajūtas.

Starp citu, ne tikai sievietes tēlo orgasmu. 2010. gadā Journal of Sex Research veiktā pētījumā 25% vīriešu atzina, ka vismaz reizi mūžā par to melojuši. Izrādās, ka viņiem ir tāds pats iemesls melot kā sievietēm: “Respondenti izmanto melus, ja saprot, ka maz ticams, ka sasniegs kulmināciju. Viņi vēlas pabeigt aktu, bet nevēlas aizvainot partneri."

Partnera esamība

Vīrieša un sievietes attiecību modelis sastāv no daudziem stereotipiem. Piemēram - Kad sieviete saka “nē”, patiesībā tas nozīmē “jā”. Vai arī: Vīrietim ir jāiekaro sieviete, pat ja viņa pretojas. Tāpēc sievietēm bieži nākas melot par neesošām attiecībām.

Kad uzmanību izrāda cilvēks, kurš tev nesimpatizē, pirmais, kas ienāk prātā, ir pateikt, ka jau esi “aizņemta”. Diemžēl mūsdienu sabiedrībā ne visi spēj sadzirdēt sievietes “nē”. Pat neeksistējošais partneris ne vienmēr palīdz šādās situācijās.

“Daudzas sievietes teikušas neskaitāmam skaitam vīriešu: “Man ir partneris” vai ko tamlīdzīgu, taču viņās neieklausījās. Viņi pat nepieļāva domu, ka viņu uzmanība ir nevēlama,” raksta Luksa Alptrauma.

Lai izvairītos no šādām situācijām, sievietes var nēsāt gredzenu uz “tā paša pirksta” - pārliecinoša zīme, ka viņai kāds ir. Mēs vēlētos izvairīties no šādiem meliem, taču dažreiz no tiem atkarīga mūsu veselība un dzīvība.

Cilvēki, kuri kritizē šādu triku, uzskata, ka tā izmantošana apstiprina teoriju - vīrieši un viņu vara ir svarīgāki par sieviešu vēlmēm. Bet, kad ir apdraudēta tava veselība, kad tavs uzdevums ir pasargāt sevi no agresora, ir ļoti grūti saglabāt apņemšanos ievērot augstus principus.

Šis veids, kā izvairīties no nevēlamas uzmanības, demonstrē sievietes intereses trūkumu, tomēr "saudzē vīrieša ego".

Seksuālā pieredze

Katrs no mums atceras savu pirmo seksuālo pieredzi. Visticamāk, tā nelīdzinājās ainai no romantiskas filmas, kurā šādi stāsti parasti izskatās gandrīz ideāli. Tikai ar laiku mēs iemācījāmies gūt un sniegt baudu. Jebkuras prasmes ir balstītas uz pieredzi un iespēju praktizēt, un seksuālā sfēra nav izņēmums.

Kad jautā, cik seksuālo partneru mums bijis, mēs bieži vien nepasakām visu patiesību, jo uz šo jautājumu nav pareizas atbildes. Cik tad tiem vajadzētu būt? Kāds to skaits dos citiem iemeslu uzskatīt mūs par izlaidīgām, un kāds – par “zilzeķēm”?

“No vienas puses, vīrieši saka, ka vēlas tikties ar nesamaitātu draudzeni, no otras, sapņo, ka viņa daudz ko pratīs, ieskaitot to, kas nāk tikai pēc daudzu gadu seksuālas prakses,” skaidro izglītotāja seksa jomā. Un tāpēc mums nākas melot, dzirdot šādu jautājumu.

Savā grāmatā Luksa Alptrauma aplūko citus sarežģītus sieviešu dzimumdzīves aspektus, par kuriem mēs bieži izvēlamies neteikt visu patiesību - piekrišanu un nepiekrišanu seksam, kontracepciju, jaunavību un vardarbības pieredzi.

“Mēs melojam, lai atvieglotu savu eksistenci; lai sevi aizsargātu; mēs melojam, jo pat tad, kad runājam patiesību, tāpat neviens netic. Tomēr galvenais mūsu melu iemesls ir tas, ka pasaule mums pieprasa atbilst nesasniedzamam ideālam,” arī tā raksta grāmatas autore.

Viņa nepiedāvā mums izlemt: iet pa šo ceļu un melot vai atteikties no tā un dzīvot godīgi. Taču viņa atgādina: sievietes nevarēs justies droši, kamēr vienīgais veids, kā sevi pasargāt, ir melot. Par laimi, pasaule mainās, un katra no mums iesākumā var vispirms noticēt sev.