Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kas jāievēro ceļojot ar auto

Klāt decembris ar sniegu un ledu. Tuvojas gada nogale, un daži no mums noteikti dosies ar auto ne tikai pa Latviju, bet arī kaut kur tālāk. Tie kas to dara ne pirmo reizi noteikti daudzas lietas jau zin un ir pārbaudījuši uz savas ādas, bet tiem, kas to dara pirmo reizi, der ievērot pāris nosacījumus.
Noteikti vajadzētu apskatīties laika prognozi, lai dabas stihijas nepārsteidz nesagatavotus.
Atceraties, ka ir valstis, kurās ir maksas ceļi, tādēļ maršrutu vajadzētu izplānot kārtīgi, lai nav nepatīkamu pārsteigumu. Kā arī pārskatiet informāciju par savu galamērķi un valstīm, kurām jābrauc cauri. Varbūt ir satiksmes noteikumi, kas ir atšķirīgi no Latvijas.

Autotūristiem ir jāievēro, ka Eiropas valstīs attiecībā uz ziemas riepu lietošanu ir dažādi noteikumi. Latvijā autovadītājiem ir pienākums trīs ziemas mēnešus (decembris, janvāris un februāris) piedalīties ceļu satiksmē ar automašīnām, kuras ir aprīkotas ar ziemas riepām.

Līdzīgi noteikumi ir Somijā un Zviedrijā, kur pēdējiem šis braukšanas periods ir pagarināts līdz 31.03.2004.

Savukārt Norvēģijā un Dānijā autovadītājiem šāds pienākums nav noteikts.

Austrijā arī nav noteikta automašīnu aprīkošana ar ziemas riepām, taču lielākajā daļā Alpu kalnu ceļos ir sastopamas autosatiksmes zīmes, kuras atļauj turpināt ceļu tikai ar ziemas aprīkojumu. Dažus ceļus Alpos var mērot tikai ar sniega ķēdēm uz riteņiem. Līdzīgi noteikumi ir Šveicē, Itālijā un Francijā.

Lai gan šajās zemēs ziemas riepu lietošana nav pienākums, taču, nokļūstot autoavārijā, apdrošinātājiem ziemas aprīkojums var kļūt par izšķirošu lēmumu kompensāciju vai zaudējumu noteikšanā.

Un noteikti atcerieties pārbaudīt vai jūsu apdrošināšanas polisē ir punkts par to, ka apdrošināšana darbojas arī ārpus Latvijas robežām.

Lai izdevušies ceļojumi!