Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

8 drošas braukšanas nosacījumi velosipēdu un mopēdu vadītājiem

8 drošas braukšanas nosacījumi velosipēdu un mopēdu vadītājiem
Foto: epadomi.lv

Vasarā uz ielām palielinās velosipēdu, mopēdu un motorolleru skaits. Tādēļ vēl aktuālāki kļūst drošas braukšanas noteikumi, lai izvairītos no nevajadzīgām avārijas situācijām un brauciens sagādātu tikai patīkamas emocijas.

1. Atļautais vecums

Braukt ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali atļauts personām, kas nav jaunākas par 12 gadiem, ar mopēdu – personām, kas nav jaunākas par 14 gadiem. Velosipēda vadītājam jābūt klāt velosipēda, mopēda vai jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja apliecībai, bet mopēda vadītājam – mopēda vai jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja apliecībai.
Velosipēda vadītāja apliecību var iegūt arī Rīgas Motormuzejā, pie tam sagādājot sev prieku aplūkot kādu no piedāvātajām ekspozīcijām.

2. Vecāku atbildība

Bērni, kas nav jaunāki par 7 gadiem, drīkst braukt ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali tikai pilngadīgās personas pavadībā.

3. Tehnikai jābūt kārtībā

Velosipēdam un mopēdam jābūt vienmēr tehniskā kārtībā. Tas nepieciešams ne tikai Jūsu, bet arī apkārtējo drošībai

4. Apgaismojums

Braucot ar mopēdu jebkurā diennakts laikā, priekšā jābūt iedegtam baltās gaismas lukturim, bet aizmugurē sarkanās.

5. Pārvietošanās tumšā diennakts laikā

Velosipēdam tumšā diennakts laikā vai nepietiekamības redzamības apstākļos abos sānos jābūt diviem oranžiem gaismas atstarotājiem, kā arī priekšā jādeg baltās gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas krāsas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēdam priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju.

6. Ja pārvietojaties ar draugiem

Ar velosipēdu un mopēdu pa ceļu atļauts braukt vienā rindā un iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Ja ir ierīkots velosipēdu ceļš, tad velosipēdam pa ceļu braukt aizliegts.

7. Pārvietošanās

Ar velosipēdu un mopēdu aizliegts braukt pa gājēju ceļiem. Ar mopēdu aizliegts braukt pa gājēju un velosipēdu ceļiem, pa ietvēm. Velosipēdiem drīkst braukt pa ietvēm tikai tad, ja netraucē gājēju pārvietošanos.

8. Gājēju pārejas

Bieži varam redzēt, ka velosipēdu vadītāji šķērso brauktuves ar velosipēdu pa gājēju pārejām. Atceries, ka šķērsot brauktuvi pa gājēju pārejām velosipēdu vadītāji drīkst tikai nokāpjot no velosipēda un ejot pāri gājēju pārejai, stumjot velosipēdu. Automobiļa vadītājiem nav pienākums palaist velosipēda vadītāju, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju, braucot ar velosipēdu.

Velosipēds ir transportlīdzeklis, kas paredzēts braukšanai un tā vadītājam ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumu prasības!

Raksts tapis sadarbībā ar Valsts Policiju

     [+] [-]

, 2012-07-19 18:29, pirms 12 gadiem
Kā tad ir ar velosipēda braukšanu pa regulējamu gājēju pāreju? Vai tad atkal ir mainīti noteikumi?

     [+] [-]

, 2012-07-20 21:35, pirms 12 gadiem
mjā,traki..,ja 12 gadīgs bērns brauks pa ielu kopā ar mašīnām,kur nav velo celiņa!!!Absurds!!!!

     [+] [-]

, 2012-07-23 20:22, pirms 12 gadiem
Visdrošāk ir braukt ar velosipēdu pa kreiso ceļa pusi, nevis pēc noteikumiem- cerēt, ka tevi apbrauks, nevis nobrauks.

     [+] [-]

, 2012-07-27 01:07, pirms 12 gadiem
sviests kaut kāds. Pēc 5 gadu veciem noteikumiem sacerēts.