Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:266, Did:0, useCase: 3

Lieldienās krāsosim olas jeb kā ar dabīgiem līdzekļiem iegūt dažādu krāsu olas

Visiem ierastākā metode Lieldienu olas krāsojot noteikti ir sīpolu mizas, kas dod brūno krāsu . Lai nebūtu kā katru gadu, tad iesakām pieliet klāt, piemēram, melleņu sulu vai stipru melno tēju un iegūsiet atkal citas nokrāsas un toņus. Protams, toņi atšķirsies arī tad, ja krāsosiet brūnu vai baltu vistas olu.

Gaiši brūnu krāsu var iegūt ar kafijas novārījuma palīdzību.
100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam tajā izvāra olas.

Zaļganbrūna toņa iegūšanai noderēs samteņu ziedi. Kaltētās samtenes jāievāra iepriekšējā dienā pirms krāsošanas, lai labi ievelkas.

Dažādas zaļo toņu nianses iegūsiet ar piparmētru, pelašķu un rudzu zelmeņa palīdzību.

Ja tīkamāka liekas zaļgandzeltena krāsa, tad var izmantot bērzu lapas. Novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām, ko aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Iegūtajā šķīdumā olas vāra 10 minūtes.

Dzeltenu krāsu var iegūt no ābolu mizām vai kumelītēm. 8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tura 2 stundas.

Tāpat toņu un nianšu dažādībai var izmantot citrona vai apelsīna mizas, nātru vai spinātu lapas, burkānu sulu vai ābeles zaru mizas. Zariņu nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.

Sarkanbrūnas olas var iegūt vārot tās alkšņu mizās.

Sarkanas olas var iegūt vārot tās kopā ar asinszāli, avenēm, dzērvenēm vai to sulu, sarkano vīnogu sulu, bietēm. 1/2 l sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, turpat vāra arī olas un ļauj 1-2 stundas sakrāsoties.

Zilganpelēku toni olas iegūst no mellenēm. Tikai jāatceras, ka nenožuvušas olas pēc krāsošanas nedrīkst slaucīt, jo var notīrīt krāsu. Var izmantot arī melleņu vai upeņu ievārījumu. Olas tajā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl otras 10 minūtes, lai košāka krāsa.

Ja labāk patīk zilā krāsa, tad var izmantot sarkanos kāpostus. Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti
puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes etiķa. No rīta tur iekšā ieliek jau vārītas olas.

Violetās krāsas iegūšanai izmanto violeto sīpolu mizas. Ņem daudz sīpolu mizu, aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Var izmantot arī karkadē tēju vai aroniju sulu. Puslitrā uzvārītas aroniju sulas uz pāris stundām ieliek olas, lai iekrāsojas.