Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Eksperti: kā atsākt mācības un gūt no tā prieku?

Redakcija
Redakcija

Dažādi eksperti norāda uz nepieciešamību izglītoties visa mūža garumā, jo tas uzlabo konkurētspēju, sniedz dažādus finansiālus ieguvumus un pat ceļ pašapziņu. Tomēr, ko darīt, ka skolas sols sen aiz muguras, kā atsāk mācīšanos un gūt no tā prieku?

Ja vēlies sākt mācības vai domā, kā tās efektīvāk organizēt saviem darbiniekiem, ieklausies ieteikumos un secinājumos, kuros dalās starptautiskā konferences "Izglītošanās mūža garumā. 21. gadsimta izaicinājums un nepieciešamība" eksperti.

Ieplāno laiku mācībām un disciplinē sevi

Iespējams, sākot mācīties, tu saskarsies ar neizskaidrojamām koncentrēšanās grūtībām. Satraukumam nav pamata, tā ir pārejoša parādība, tas ir tāpat, kā taviem muskuļiem nepieciešama iesildīšanās pirms maratona. Nepadodies un tev izdosies iecerētais.

Izmantot veco labo galda plānotāju vai dienasgrāmatu, lai saspringtās ikdienas ritējumā paredzētu konkrētu laiku, ko tu veltīsi mācībām. Izveido sistēmu un pieturies pie noteikta grafika. Lai arī cik gudras un tehnoloģiski attīstītas ir jaunās plānošanas aplikācijas, tomēr ar roku pierakstītām lietām ir tendence ilgāk palikt atmiņā.

Apgūsti procesus, nevis faktus

Mācoties centies apgūt procesus un konceptus, nevis faktus. Praktiskā pieredze atmiņā paliks ilgāk un noturīgāk. Iegūtās zināšanas noteikti liec lietā – vēlams jau tajā pašā dienā vai nedēļā. Diemžēl statistika liecina, 75% zināšanu, ko esi guvis šodien vidēji 48 stundu laikā pagaisīs no tavas atmiņas. Ja vien šīs prasmes netiks liktas lietā.

Cilvēks mācās to nemanot

Mūsdienās cilvēks ir noguris no lielā informācijas apjoma un pārmaiņām, kas ikdienā jāpārstrādā un jāizšķiro. Tāpēc novērots, ka vairumā gadījumu sapulcē izdzirdot vai e‑pastā izlasot vārdu "izglītība" cilvēkam zūd vēlme apgūt jebko jaunu.

"Tomēr arī šādās situācijās ir risinājums. Jārīkojas radošāk un mācību process jāpārveido spēlē, sacensībā vai komandas pasākumā. Darbinieks bieži vien pat nenojautīs, ka mācās, bet veiksmīgi apgūs tieši viņam nepieciešamās zināšanas. Ir svarīgi, lai uzņēmums, paralēli tiešajiem pienākumiem, sniegtu dažādas iespējas iegūt jaunu pieredzi. Turklāt, pasniedzot apmācības dažādos – arī netradicionālākos veidos – tiks veicināta darbinieka tiekšanās pēc nemitīgas pilnveidošanās," skaidroja "Statoil Fuel & Retail Latvia" Biznesa atbalsta direktore Zanda Šmate.

Saglabā zinātkāri

Zinātkāre ir izcila rakstura īpašība, tikai nevajag to jaukt ar ziņkārību, kas ik dienu vēlas pārlapot jaunākos dzeltenās preses izdevumus. Mūsdienās situācija mainās teju nemitīgi, tādēļ mums ir jāsaglabā atvērts prāts un jāmeklē veidi, kā problēmu šodien risināt efektīvāk nekā vakar.

"Zinātkāres veicināšanā būtiska loma ir komandu vadītājiem, kuriem ir jāstimulē savus darbiniekus raudzīties plašāk. Sava taisnība ir tā dēvētajam “70:20:10” mācību modelim, kas paredz, ka 70% zināšanu gūstam no praktiskām mācībām, 20% - no citiem cilvēkiem, lielākoties, sava vadītāja, bet 10% - no kursiem un lasīšanas," papildina Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga