Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Svinīgi atzīmēta jaunās grāmatas un Duceles CD “Trīs no Pārdaugavas” izdošana

Redakcija
Redakcija

Svinīgi atzīmēta jaunās grāmatas un Duceles CD “Trīs no Pārdaugavas” izdošana
Foto: Jānis Spigovskis


Vakar 6.oktobrī, ar svinīgi saviesīgu pasākumu jaunuzceltajā koncertzālē “Ulbrokas pērle”, tika atzīmēta Noras Ikstenas jaunās grāmatas “Trīs no Pārdaugavas. Viļņa Baumaņa stāsts” izdošana. Vienlaicīgi tika atzīmēta ekoloģiskās grupas “Ducele” jaunā CD albuma “Trīs no Pārdaugavas dziesmas” iznākšana, kas būs pieejams komplektā ar grāmatu. Pasākumu kuplināja daudzi pazīstami dažādu trimdas latviešu organizāciju biedri, draugi un kupls pulks žurnālistu un publisku personu, starp kuriem arī mākslinieks Ivars Mailītis, Linda Mūrniece un Ilze Jurkāne, kura ir grāmatas ievadvārdu autore, jo pati bija lieciniece tam, kā Ņujorkas “Pārdaugavā” Ņūdzersijā aizsākās Viļņa Baumaņa un viņa grupas biedru muzikālās gaitas.

Grāmata stāsta par leģendārās trimdas latviešu grupas “Trīs no Pārdaugavas” gaitām un grupas līdera Viļņa Baumaņa dzīvi un dziesmām. Vilnis pats, stāstot par saviem piedzīvojumiem, ir kļuvis par grāmatas līdzautoru. Grāmata ir papildināta ar bagātīgu un vēsturisku foto kolekciju, kas ataino leģendāro mūziķu gaitas viņpus okeāna. Dizainu veidojusi pazīstamā māksliniece Katrīna Vasiļevska, kura veidojusi noformējumus vairākām Noras Ikstenas grāmatām. Savukārt “Duceles” albuma noformējumā izmantots grupas koncertplakāta autora mākslinieka Ivara Mailīša zīmējums.

Ilze Jurkāne: “Nav viegli izskaidrot, cik nozīmīgas bija “Trīs no Pārdaugavas” dzies¬mas, ieraksti, uzstāšanās un koncerti. Es ļoti ceru, ka grā¬matas lasītāji un dziesmu klausītāji sajutīs to milzīgo ticību, cerību un mīlestību Latvijai, kuru Vilnis, Fēlikss un Mār¬tiņš tolaik ielika savās dziesmās. Un arī sajutīs to lielo sāpi un netaisnību, ka mūsu Latvija — tik mīļa tautai, gan šai malā, gan tai malā — bija varmācīgi okupēta. Klausoties viņu dziesmas laikā, kad Latvijas neatkarība nešķita reāla, sirdī vienmēr iedegās cerības liesmiņa.”

Grupas “Ducele” runasvīrs un šī izdevuma viens no idejas autoriem Arnis Veisbārdis: “Mēs visi zinām Čikāgas piecīšus, bet mums ir piemirsušās dažas citas latviešu trimdas grupas, kuras ir uzturējušas mūsu tautas netkarības garu Latvijas okupācijas laikā. Grupas līderim Vilnim Baumanim piemītošā smalkā pašironija ir lieliska latviešu tautas rakstura īpašība, Vilnim to ir izdevies iznest cauri visai radošajai dzīvei.”

Grāmatas izdevējs Guntars Račs (Izdevniecība MicRec): “Šī ir ļoti neparasta satikšanās. Grāmatas lapaspusēs satiekas Latvija un Amerika, pagātne un mūsu dienas, Nora Ikstena un Vilnis Baumanis. Ar šīs grāmatas palīdzību, arī lasītāji kļūs par šīs unikālās satikšanās dalībniekiem. Grāmatai pievienotajā CD iekļautās dziesmas apliecina, ka nekas nav zudis un viss turpina notikt šeit un tagad. Trīs no Pārdaugavas ir atstājuši savus nospiedumus ne tikai trimdas latviešu sadzīvē, bet arī šeit, Latvijā. Īstais laiks uzzināt vairāk.”

Grāmatu jau iespējams iegādāties grāmatnīcās visā Latvijā, kā arī pasūtīt MICREC

Grāmata komplektā ar albumu būs pieejama arī “Duceles” vērienīgajā koncerttūrē “Monika”: Valmieras k/c (9.10.), Madonas k/n (10.10.), Jēkabpilī, Kurstpils k/n (11.10.), Smiltenes k/c (16.10.), Saldus nov., Kalnu k/n (17.10.), Dobeles k/n (18.10.), Ādažu k/n (22.10.), Talsu t/n (25.10.), Slampes k/p (29.10.), Kuldīgas k/c (30.10.), Limbažu k/n (1.11.), Skrīveru k/c (5.11.), Ropažu k/c (14.11.) un Viesītes k/p (29.11.).