Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātra izrādē raganiņa iemācījās runāt latgaliski

Redakcija
Redakcija

12. decembrī uz Daugavpils teātra skatuves tapa izrāde bērniem „Raganiņa”, kurā pirmo reizi arī Daugavpils teātra jaunākie skatītāji varēja dzirdēt, kā vienas izrādes ietvaros mijas latviešu un latgaliešu valoda. Pirms „Raganiņa” pirmizrādes režisors Māris Korsiets vairākkārt atzīmēja, ka viņa galvenā misija ir sniegt bērniem, kuri ikdienā nesazinās latgaliski, iespēju iepazīties ar tās skanējumu un iemācīties kaut vienu vārdu latgaliski, savukārt tiem bērniem, kuriem latgaliešu ir sarunvaloda ģimenē – piedāvāt profesionāla teātra izrādi, kurā skanētu viņu dzimtā mēle. Tāpēc viņu īpaši priecēja ziņa, ka bērni pat izrādes laikā viens pēc otra atkārtoja vārdu „paļdis”, tātad galvenais mērķis ir sasniegts. Tomēr Māris Korsiets atzīst, ka vislielākie kritiķi ir viņa meitas, kuras pēc izrādes noskatīšanās teica, ka nāks skatīties izrādi vēlreiz, kas viņam ir lielākais kompliments.

Izrāde vēsta par raganiņas piedzīvojumu pilno ceļu cauri mežam, kurā viņa dodas kopā ar savu draudzeni vārnu Valliju. Ceļā raganiņa sastopas ar dažādu pasaku varoņiem, kuri runā viņai nesaprotamā valodā. Par laimi Vallija var iztulkot visu viņu teikto un pamācīt arī raganiņu. Būdama laba pēc dabas, raganiņa ar burvestību palīdzību izlīdz katram nelaimē nokļuvušajam.

Pirmizrādes dienā zāles lielāko daļu aizpildīja skolas, kuras atbrauca no tālākām un tuvākām vietām programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros. Špoģu vidusskolas 5.a klases audzinātāja Aija Ozoliņa pēc izrādes noskatīšanās un bērnu atsauksmju noklausīšanās raksta: „Skolēnus iepriecināja negaidītie pārsteigumi, dejas māksla, kustības un aktieru dialogi latgaliešu valodā. Mums izrāde ļoti patika.”

Raganiņas lomā iejutās un kopā ar savu varoni latgaliešu vārdus mācījās aktrise Zanda Mankopa, pārējās lomās: Inese Ivulāne-Mežale, Līga Ivanova, Maija Korkliša, Anna Blakunova, Anna Jackeviča, Svetlana Morozova, Kristīne Veinšteina, Raimonds Paegle, Jevgeņijs Mihailovs, Vanda Gibovska, Kristīna Zaharova, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs.

Izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Egils Viļumovs, horeogrāfe - Anna Blakunova, muzikālā noformējuma autors - Staņislavs Šimanskis, dziesmu tekstu autore - Kristīne Veinšteina, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs.

Tuvākās izrādes – 17. decembrī pl.10.00, 18. decembrī pl.12.00 un pl.18.30, 19. decembrī pl.10.00.
Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā Bilesuparadize.lv