Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātris atklās sezonu ar provokatīvu iestudējumu „Affabulazione jeb neķītra traģēdija”

Redakcija
Redakcija

14. septembrī Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde skandaloza itāļu kinorežisora Pjēra Paolo Pazolīni lugas „Affabulazione” iestudējumam, kuru kopīgi veidojuši režisori Oļegs Šapošņikovs un Lucina Sosnovska (Polija). Izrādes vajadzībām filmētā kinomateriāla režisore ir Ināra Kolmane, savukārt muzikālo noformējumu radījis komponists Jēkabs Nīmanis.

Pjērs Paolo Pazolīni savās filmās pārsteidza publiku ar oriģinālām klasisko mītu interpretācijām, paradoksālā veidā apvienojot marksismu ar kristietību un cilvēka seksualitāti dažādos tās izpausmes veidos. Pazolīni bija arī žurnālists, dzejnieks un rakstnieks, savukārt „Affabulazione” (1966) ir viņa pēdējā uzrakstītā luga. Tā ir veidota sengrieķu traģēdijas garā un vēsta par tēva un dēla konfliktu, sniedzot atsauci uz Edipa mītu, tikai apgrieztu.

Miglains sapnis, kurā parādījies aizskrienoša zēna tēls, kā zibens spēriens spilgti iespiežas tēva apziņā un atmodina neapslāpējamu kāri atklāt tā jēgu. Tēvu plosa pašiznīcinoša greizsirdība pret dēlu un tieksme pēc tuvības, vēlme atvērties savā vājībā un gūt varu pār aizgājušo jaunību. Izrāde demonstrē, kā sevis izzināšanas baiļu ietekmēts, cilvēks pārvēršas par „nelaimīga likteņa” vai „paša dēmonu” aklu ieroci, kas rada ne tikai individuālas traģēdijas, bet arī globālus pasaules konfliktus, tajā skaitā karus.

„Affabulazione jeb neķītra traģēdija” ir vēl viens eksperiments uz Daugavpils teātra skatuves. Tas ir multimediāls iestudējums, kura skatītājam būs iespēja izsekot līdzi sižetam, pateicoties uz ekrāna demonstrētajam, speciāli izrādei filmētajam kinomateriālam, savukārt personāžu iekšējie pārdzīvojumi, viņu neapzinātie impulsi, iekšējie monologi būs piepildīti ar dramatisko aktieru un dejotāju plastisko ekspresiju uz skatuves.

Izrāde būs krievu valodā, bet tajā skanēs arī Pazolīni teksti oriģinālvalodā. Lugu no itāļu valodas tulkojuši Alessio Bergamo un Raisa Raskina. Izrādes horeogrāfe ir Irina Saveļjeva, savukārt scenogrāfiju un kostīmus veidos māksliniece Inga Bermaka Apiaha. Titullomās: Oļegs Šapošņikovs (Tēvs), Miroslavs Blakunovs (Dēls), Monika Mariotti (Māte), Milena Savkina (Jauniete).

Pirmizrāde: 14. septembrī plkst. 18.00, tuvākās izrādes 15. septembrī plkst. 17.00 un 6. oktobrī plkst. 18.00.
Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā Bilesuparadize.lv

Iestudējums top ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.