Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


„Džeina Eira” – mūzikls par mīlestību un godu

Redakcija
Redakcija

„Džeina Eira” – mūzikls par mīlestību un godu
Foto: Džeina Saulīte

7. jūnijā Daugavpils teātrī savu pirmizrādi piedzīvoja „Džeina Eira” - mūzikls par mīlestību un godu Oļega Šapošņikova režijā.

Mūzikls pēc Šarlotes Brontē romāna motīviem pasakainā atmosfērā pavēsta stāstu par garā spēcīgo Džeinu Eiru, kura ar pašcieņu pārvar iekšējo cīņu starp vēlmi ļauties mīlas jūtām un nezaudēt savu godu. Mūzikla „Džeina Eira” autori ir komponists Kims Breitburgs un autors Karens Kavalerjans no Krievijas. Jāatzīmē, ka tieši Kima Breitburga radītā mūzika iedvesmoja režisoru Oļegu Šapošņikovu iestudēt šo darbu Daugavpils teātrī.

Daugavpils teātra „Džeina Eira” nav tipisks mūzikls. Šajā izrādē lomas vienlaicīgi tiek attēlotas vairākās dimensijās: personāža emocijas uz skatuves ataino gan dramatiskais aktieris, gan solists ar vokālo izpildījumu, gan dejotājs caur savu plastiku. Kā atzīmē izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs, šāds paņēmiens palīdzējis iziet ārpus mūzikla žanra uzliktajiem rāmjiem. „Nodrošinot kvalitatīvu vokālo partiju izpildījumu, profesionāli nevainojamu aktierspēli un dejotāju plastiku, tika paspilgtinātas emocijas - viens izpildītajs papildina otru un dod vienotu un piesātinātāku iespaidu par personāžu,” uzsver O. Šapošņikovs.

Mūziklā „Džeina Eira” piedalās gandrīz visa Daugavpils teātra trupa. Džeinas lomu izpilda aktrise Jeļena Ņetjosina, Ročestera lomu - Aleksandrs Komarovs. Iestudējumam tika pieaicināti arī profesionāli solisti: Kristīna Zaharova, Lidija Breska, Natālija Kotona, Alise May, Sandis Ulpe un Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra solists Andrejs Kolosovs. Savukārt Irinas Saveļjevas horeogrāfiju izdejo Daugavpils teātra dejotāju trupa (Džeinas lomā – Svetlana Morozova, Ročestera lomā – Miroslavs Blakunovs).

Pēc pirmizrādes daudzi skatītāji īpaši izcēluši izrādes pasakaino estētiku, par kuras iedvesmas avotu vairāk pastāstīja mūzikla scenogrāfe un kostīmu māksliniece Inga Bermaka Apiaha:
„Romānā „Džeina Eira” mani visvairāk uzrunā pašas Džeinas attieksme pret dzīvi. Neskatoties uz Džeinas sūro bērnību, tuvinieku nodevību un nepiepildīto mīlestību, Džeina visa romāna garumā nezaudē stabilas un neatkarīgas sievietes nostāju. Stāstam cauri vijas cerība un ticība labajam, un šī cerība arī noved pie stāsta laimīgajām beigām. Strādājot pie mūzikla „Džeina Eira” scenogrāfijas, es vēlējos radīt pasakainu, noslēpumainu un nosacītu vidi, par pamatu ņemot spoguļmateriālu, kurā mēs varam saskatīt savu atspīdumu un skaidri redzēt, kas mēs esam, kā arī izmantot noslēpumaino aizspoguļa valstību kā nezināmo, neparedzamo, noslēpumaino.”

Pēc iestudējuma „Džeina Eira” pirmizrādes skatītāji neslēpa savu sajūsmu, izpeldinot aktierus stāvaplausos. Par to vēsta arī skatītāju atsauksmes sociālajos tīklos pēc pirmizrādes: „Visas izrādes garumā manī plosījās lepnums par mūsu teātri. Savukārt vēlme vēlreiz izlasīt romānu ir labākais kompliments no skatītāja,” raksta L. Fjodorova. „(...) Tik daudz emociju, īsts dvēseles baudījums!” atzīmē A. Griķe, savukārt I. Minova piebilst: „Lieliska un aizkustinoša aktierspēle, spēcīga mūzika, skaistas dejas un dekorācijas! Divarpus stundas paskrēja nemanot. Brīnišķīgs sezonas noslēgums! Ar nepacietību gaidīsim jauno.”

Jāatzīmē, ka par mūzikla vokālo sniegumu rūpējās Latvijas Nacionalās operas soliste Ilona Bagele un kormeistars Jevgeņijs Ustinskovs. Izrādes video māksliniece - Daša Ludski.

Tuvākā „Džeina Eira” izrāde gaidāma nākamajā sezonā, 30. septembrī plkst. 18.00.
Biļetes jau pieejamas Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā Bilesuparadize.lv

Iestudējums tapis ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.