Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


7. jūnijā pirmizrāde mūziklam „Džeina Eira”

Redakcija
Redakcija

Tuvojas pirmizrāde mūziklam „Džeina Eira” Jau nākošceturtdien, 7. jūnijā, Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde mūziklam „Džeina Eira”, kas būs pēdējā pirmizrāde šajā sezonā.

Izrādes „Džeina Eira” režisors Oļegs Šapošņikovs: „Sākotnēji mani uzrunāja Kima Breitburga mūzikla mūzika, kuru raksturo vienkāršība un kvalitāte. Tāpat kā Šarlotes Brontē romāns, kurš savulaik iekaroja plašas lasītāju masas, Kima Breitburga mūzika ir domāta plašai skatītāju auditorijai nevis īpaši izsmalcinātam slānim. Līdz ar to šeit ir ļoti konsekventa komponista daiļrade, kas nepārtaisīja darbu kā kaut ko mazsaprotamu, akcentētu uz ļoti šauru tēmu, bet ir saglabājusi būtiskāko, kas ir Brontē romānā.”

Mūzikla „Džeina Eira” autori ir komponists Kims Breitburgs un autors Karens Kavalerjans no Krievijas. Šarlotes Brontē 1847. gadā publicētais romāns, kas toreiz pārsteidza ar sievietes tēla atspoguļojumu un bija klajš protests pret tā laika sociālo sistēmu, iedvesmoja abus autorus radīt mūziklu par mīlestību starp guvernanti Džeinu Eiru un noslēpumaino misteru Ročesteru. Mūzikla sižets atauš atmiņā visiem iemīļoto Pelnrušķītes pasaku, bet Šarlotes Brontē romānā iekodētā doma saglabāta: Džeinai laimi nodrošina nevis krustmāte feja, bet gan viņas dzīves vērtības, inteleģence un sūrais darbs.

„Šis iestudējums kārtējo reizi varētu pārsteigt skatītajus ar izsmalcināto estētiku, kuru radījusi māksliniece Inga Bermaka Apiaha, bet arī ar neparasto paņēmienu, kad vienu un to pašu personāžu atsevišķi atveido gan dramatiskais aktieris, gan dejotājs caur savu plastiku, gan vokālists ar savu balsi. Tas dod iespēju paskatīties uz personāžiem daudzdimensiāli, ko parasti mūzikla žanrs neatļauj. Mūziklu trūkums ir tajā, ka tā uztvere pārsvarā notiek tikai caur ārijām, savukārt šoreiz, pateicoties tam, ka mēs esam nodrošinājuši ļoti kvalitatīvu vokālo partiju izpildījumu, gan profesionāli nevainojamu aktierspēli - viens izpildītajs pastiprina otru un dod paspilgtinātu iespaidu par personāžu,” mūziklu raksturo Oļegs Šapošņikovs.

Iestudējumā „Džeina Eira” piedalīsies gandrīz visa Daugavpils teātra trupa, mijiedarbojoties ar pieaicinātajiem viesmāksliniekiem, kuru starpā būs solisti Kristīna Zaharova, Lidija Breska, Natālija Kotona, Alise May, Sandis Ulpe un Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra solists Andrejs Kolosovs,.
Aktrise Jeļena Ņetjosina, kura izrādē attēlo Džeinu Eiru, dalās savos iespaidos pirms pirmizrādes: „Mana varone ir pieticīga un maiga meitene, kurai dzīve piespēlēja daudz pārbaudījumu pirms viņa atrada savu laimi. Es centos nodot vienas no Džeinas Eiras, manuprāt, interesantākajām rakstura īpašībām – pazemību un zinātni „būt vajadzīgai”. Mūsdienu meitenēm šie jēdzieni ir zuduši. Šobrīd vairums cilvēku domā tikai par sevi un savu personīgo laimi. Savukārt manai varonei visas izrādes garumā nākas veikt izvēli starp savu laimi un morālo pienākumu, sirdsapziņu un kaisli. Un tā nebūt nav viegla izvēle. Ja jūs mīlat romantiskus stāstus par stiprām sievietēm, tad šī izrāde ir kā radīta jums!”

Par mūzikla vokālo sniegumu rūpējās Latvijas Nacionalās operas soliste Ilona Bagele un kormeistars Jevgeņijs Ustinskovs. Tāpat mūziklu bagātinās Irinas Saveļjevas horeogrāfija Daugavpils teātra dejotāju trupas izpildījumā. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Inga Bermaka Apiaha.
Izrāde ir krievu valodā. Pirmizrāde – 7. jūnijā plkst. 18.30, tuvākās izrādes – 8. jūnijā plkst. 18.00 un 30. septembrī plkst. 18.00.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā Bilesuparadize.lv

Iestudējums tapis ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.