Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:425, Did:0, useCase: 3


Ideālās mammas attīstošās nodarbības

Redakcija
Redakcija

Anna Bikova pirms kāda laika uzrunāja latviešu lasītāju savā darbā “Patstāvīgs bērns vai kā kļūt par ideālu mammu”. Šogad sarūpēts grāmatas turpinājums “Ideālās mammas attīstošās nodarbības.”

Autore, bērnu psiholoģe, mamma, kā arī pieredzējusi pedagoģe, aplūko ārkātīgi daudzas tieši praktiskas audzināšanas nianses.

“Studējot pedagoģiju, jau pirmajā kursā mums iemācīja, ka audzināšanas mērķis ir vispusīga un harmoniska personības attīstīšana. Tad es to vienkārši “iekalu”, bet sapratu tikai pēc vairākiem gadiem, strādājot par audzinātāju bērnudārzā. Bija tik daudz bērnu, taču “vispusīgi attīstītu” bija daudz mazāk. Piemēram, Jūlija. Lieliska runa. Lieliska atmiņa. Ātri iegaumē dzejolīšus un dziesmas. Labprāt dzied, ar izteiksmi deklamē. Daudz ko zina. Bet lēkāt neprot. Skrien neveikli. Krīt uz līdzenas vietas un vienmēr sasit galvu,” skaidro autore.

“Attīstošās nodarbības” ir nudien bagātīgs praktisku padomu krājums. Vai zinām, kāpēc ir svarīgi ļaut bērnam spēlēties peļkēs? Kā (un vai) izvēlēties tā saucamās attīstošās rotaļlietas? Kā mazajā izkopjama mērķtiecība? Kā ar bērnu sarunāties, lai izskaidrotu arī pašsaprotamo (bērnam jau nekā pašsaprotama jau vēl nav)? Kā iemācīt atvasei brīvi kustēties, noturēt līdzsvaru – tas ne vien uzlabos veselību, bet arī mazinās kritienus un skrambas?

Autore ļoti detalizēti aplūko to, kā apieties ar bērnu atbilstoši viņa vecumam – te aptverts laiks līdz pat septītajai dzimšanas dienai. Kopumā “nodarbības” iedalāmas trīs grupās: tās, kas attīsta bērnu fiziski, tās, kas pievēršas garīgajai izaugsmei, kā arī tās, kas izkops atvases komunikācijas spējas.

“Attīstībai ne vienmēr nepieciešami īpaši līdzekļi, speciālas metodikas, ārkārtīgi moderni aprīkotas klases un īpaši sagatavoti pedagogi. Gana, ja mazā cilvēka attīstībā ir ieinteresēts pieaugušais. Tie var būt mamma, tētis, vecmāmiņa, vectētiņš vai auklīte. Un tad jebkura pastaiga kļūs par izzinošu, bet parasts plastmasas spainītis un lāpstiņa – par superattīstošiem rīkiem pieaugušo rokās. Ar to palīdzību var parādīt bērnam visdažādākos eksperimentus.”