Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Septiņi mīlestības gadi, kas savu augstāko piepildījumu sasniedza dzejoļu krājumā „Debesu dāvana”

Redakcija
Redakcija

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs izdevis dzejnieka Aleksandra Čaka dzejoļu krājumu „Debesu dāvana”, kurā apkopoti A. Čaka mīlestības dzejoļi.

„Dzejnieka pēdējo dzīves gadu mūza Milda Grīnfelde uzskatīja, ka „Aleksandrs Čaks – tā ir viskrāšņākā krāsu varavīksne!” Viņi abi bija spilgtas, stipras personības, kas satikās 2. Pasaules kara laikā, lai kādu brīdi šai pasaulē ietu blakus. (..) 20. gs. 30. g. A. Čaks ar M. Grīnfeldi bija tikušies vairakkārt, bet tā īsti viņi iepazinās tikai kara laikā – 1943. g. 27. martā, kad literāta Jānis Rudzītis svinēja savu dzimšanas dienu un bija uzaicinājis ciemos kora „Dziesmuvara” dažus dziedātājus, starp kuriem bija arī Milda. Pēc saviesīgā vakara Čaks Mildu pavadīja mājas uz Struktoru ielu, kur viņa tobrīd dzīvoja. Romantiskās pastaigas beigās viņi norunāja turpmāk satikties katru trešdienu plkst. 6.00 vakarā. No šīm regulārajām tikšanās reizēm uzplauka mīlestība, kuras atspulgs parādījās dzejoļos. (..) 1948. g. rudenī Milda rakstīja Aleksandram: „Mīļo Sašiņ, man atkal uzklupa drausmīga bezmiega nakts, – tik izmisīga, ka nezinu nemaz, kur likties. (..) Izlaižu atkal un atkal caur smadzenēm mūsu draudzības 5 ar pus gadus. Draudzības? Vairāk gan tur bijis mīlestības. Šodien es nezinu, vai mūs saista mīlestība vai draudzība?” (..) Dzejnieks izvēlējās dzīvot vientuļnieka dzīvi un viņam bija savas vēlmes – brīvība un neatkarība. (..) Skumjas, sāpes, apjukums, neziņa – viss sajaucas kopā. Pagātnē palika septiņi mīlestības gadi, kas savu augstāko piepildījumu sasniedza dzejoļu krājumā „Debesu dāvana”.”
(Fragments no A. Medenes dzejas krājuma „Debesu dāvana” (2014) pēcvārda.)

Literatūrzinātnieks Valdis Rūmnieks par dzejoļu krājumu „Debesu dāvana” min, ka galvenais tēls ir pats A. Čaks. „Pēdējais, izskaņas dzejolis ir nosvērtība, ar skatu uz priekšu, kaut kur ļoti tālu. Čaka gadījumā gan jāsaka, ka ne īpaši tālu. Bezgalībā Čaks arī ieiet. Ieiet laimīgs ar savu mīlestību un varbūt spēka apziņu.”

Vienas vasaras dzejoļi, kas pilni ar plašu sajūtu gammu, tomēr cauri un pāri visam – ilgas un mīlestība. Piedzīvojums, kas ierauj sajūtu virpulī!

Krājuma „Debesu dāvana” (2014) atbildīgā redaktore un pēcvārda autore ir A. Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore Antra Medne, mākslinieks – Aivars Vilipsons.
Dzejas krājumu ir iespēja iegādāties A. Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Rīgā, Lāčplēša ielā 48/50 – 14). Cena: EUR 5,00.