Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Latviski izdota Gustava Le Bona “Pūļa psiholoģija”

Redakcija
Redakcija

Apgāds “Jumava” izdevis franču sociologa, fiziologa un ceļotāja Gustava Le Bona (1841-1931) grāmatu “Pūļa psiholoģija”. Šis klasiskais socioloģijas darbs arī 21. gadsimtā joprojām palīdz izgaismot daudzus politiskos un sociālos procesus. Grāmatas jaunais izdevums ir papildināts ar Edgara Zeldera priekšvārdu.

Edgars Zelderis raksturo Le Bona grāmatas aktualitāti mūsdienu lasītājam: “Šo grāmatu kā rokasgrāmatu manipulēšanai ar pūli un tā pakļaušanai izmantojuši 20.gadsimta Eiropas diktatori, bet PSRS laikā tās pieejamība tika ierobežota, piemēram, lai cilvēki mazāk saprastu režima darbības un to patiesos mērķus. Ņemot vērā, ka mūsdienās dominē virtuālās pasaules un patērētāju sabiedrība, pūļa ietekmēšana un manipulēšana notiek intensīvāk, kā nekad agrāk. Tādēļ šī grāmata var būt ļoti labs palīgs, lai spētu pieņemt pēc iespējas objektīvākus un neatkarīgākus lēmumus, mazāk ļauties savtīgai ietekmēšanai un kontrolei. Tā teikt, atsijāt graudus no pelavām!”

Apgāda “Jumava” vadītājs Juris Visockis papildina šo viedokli uzsverot, ka grāmatas aktualitāte ir skatāma ne tikai politiskā jomā, bet arī dažādos sadzīviskos aspektos: “Ikvienu sabiedrības locekli ietekmē reklāma, troksnis vai kaimiņa uzvedība ( lai gan daudzi apgalvos, ka viss tas viņus neietekmē!). Līdzīgi arī mūsu politiskās izvēles ietekmē ļaudis ar politiskām zināšanām. Domātājs Le Bons mums atstājis mantojumā zināšanas un vērojumus, ko var izmantot tad, kad kārtējo reizi ar mums kāds vēlas manipulēt.”

Gustava Le Bona revolucionārais darbs par pūļa psiholoģiju ir atstājis ilgstošu ietekmi uz 20.gs intelektuālajiem un politiskajiem procesiem. Jau savas dzīves laikā viņš pieredzēja, ka grāmatā paustās idejas izmanto gan tāds psihoanalīzes pamatlicējs kā Zigmunds Freids, gan arī dažādu politisko nostāju politiķi. Tomēr viņa ieskati kolektīvās uzvedības dinamikā ir joprojām aktuāli mūsdienu sabiedrībā pat vairāk nekā gadsimtu kopš Le Bona ietekmīgās grāmatas publicēšanas.
Pasaulē, kuru arvien vairāk raksturo masu komunikācija, sociālie mediji un globālās kustības, Le Bona pētījums joprojām ir viens no atskaites punktiem, lai izprastu pūļa psiholoģiju un to, kādi ir pūļa veidošanās nosacījumi. Viņa darbs par šo tēmu lika pamatu daudziem turpmākiem pētījumiem psiholoģijas, socioloģijas un politikas zinātnes jomās.
Grāmata būs vērtīga tiem lasītājiem, kas interesējas par psiholoģiju, socioloģiju, ideju vēsturi un sabiedrisko procesu analīzi.