Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


8 lieliskas grāmatas pludmalei

Redakcija
Redakcija

Vasara ir klāt! Tātad pienācis laiks doties uz pludmali. Un kā jau tas nākas,- cik cilvēku tik viedokļu par labu atpūtu, līdz ar to katrs savu brīvo brīdi pludmalē uztver citādāk. Dažam tā ir visa diena lēkājot un peldot ūdenī, citam pavisam mierīga sauļošanās jūrmalas smiltīs divvientulībā ar sevi un grāmatu. Lai nu kā, šoreiz pievēršam uzmanību pēdējiem un piedāvājam 8 lieliskas Apgādā Zvaigzne ABC izdotas grāmatas, kas ideāli piemērotas lasīšanai pludmalē.

Uz salas

Treisija Gērvisa-Greivsa

ANNA EMERSONE ir trīsdesmit gadus veca angļu valodas skolotāja, kas ilgojas pēc pārmaiņām dzīvē, un viņa ar prieku izmanto iespēju pavadīt vasaru tropu salā, pasniedzot privātstundas sešpadsmitgadīgajam Tīdžejam.
TĪDŽEJS KELAHANS nekur negrib braukt, bet vecāki uzstāj, ka vasara jāpavada Maldīvu salās un jāapgūst skolā iekavētās mācības.

Anna un Tīdžejs iekāpj privātajā lidmašīnā, lai dotos uz Kelahanu vasaras māju, bet, lidojot pāri Maldīvu tūkstoš divsimt salām, notiek neiedomājamais: lidmašīna avarē haizivju pārpilnos ūdeņos. Tikuši līdz krastam, viņi atklāj, ka sala ir neapdzīvota. Pirmā doma ir par izdzīvošanu, bet paiet dienas un mēneši un abi pamazām apjauš, ka glābēju nebūs. Anna un Tīdžejs tiek uzskatīti par mirušiem, un viņu turpmāko dzīvi iegrožos mazā saliņa. Izdzīvošana ekstremālos apstākļos gūst jaunu pavērsienu, kad strauji augošais Tīdžejs atskārš Annas pievilcību – un arī Annai puisis nav vienaldzīgs.

Kad Treisija Gērvisa-Greivsa uzrakstīja romānu “Uz salas”, izdevēji manuskriptu atraidīja. Autore nenobijās, izdeva romānu e-versijā, un notika neticamais: cilvēki to pirka, lasīja un ieteica cits citam. Drīz vien par šo interneta
fenomenu ieinteresējās arī lielie izdevēji un grāmata iznāca papīra formātā, kļūstot par The New York Times bestselleru.

Austrāliešu rakstnieka Greiema Simsiona “Projekts “Rozija””, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, ir viegls, rotaļīgs, dzīvespriekā dzirkstošs romāns, kurš pat īgnam lasītājam ik pa brītiņam izvilinās sirsnīgu smaidu. Kā radīts vieglai izklaidei, šis vienkāršais stāsts tomēr aizrauj un sajūsmina – gan smīkņājot par ģenētikas profesoru, nopietno četrdesmitgadnieku Donu Stilmanu, kurš beidzot ir nolēmis nopietni ķerties pie projekta “Sieva”, gan, elpai aizraujoties un pa brīdim iespurcoties vai sašutumā iešņācoties (atkarībā no lasītāja dzimuma!), kopā ar Dona vienīgajiem pāris draugiem pētot potenciālajai sievas kandidātei aizpildāmo anketu, gan brīnoties par Dona racionālo pieeju ikdienišķiem sadzīves jautājumiem. Jā, un arī Rozija nav nemaz tik vienkārša un paredzama būtne, kā varētu šķist romāna sākumā.

Dīvainības, kuras piemīt šī romāna varoņiem, ir gaumīgi spilgtinātas, padarot romānu “Projekts “Rozija”” par lielisku lasāmvielu ilgam laikam – iespējams, tā kļūs tikpat populāra kā “Trīs vīri laivā”.

Greiems Simsions ir jauns austrāliešu rakstnieks, un šis ir viņa pirmais romāns. 2012. gadā “Projekts “Rozija”" ieguva Viktorijas štata Literārās debijas balvu nepublicētiem manuskriptiem un šobrīd ir tulkots vairāk nekā 30 valodās.




Otrdienu draudzenes

Monika Pēca

Ja šīs piecas sievietes- "Otrdienu draudzenes"-, nu jau vecumā zem un virs četrdesmit gadiem, būtu satikušās šodien, varbūt arī starp tām nebūtu izveidojusies draudzība. Taču viņas bija tikušās pirms piecpadsmit gadiem un, kopīgi apmeklējot franču valodas kursus, kļuvušas par labākajām draudzenēm. Katra mēneša pirmajā otrdienā viņas sanāk kopā savā iemīļotākajā restorānā: veiksmīgā, daiļrunīgā krimināllietu advokāte Karolīna, Judīte – pārjūtīgā drāmas karaliene; Eva – pašaizliedzīgā četru bērnu māte, kas sen atmetusi savas profesionālās ambīcijas, Kikī, kas vienmēr ir labā noskaņojumā un allaž iemīlējusies, turklāt vēl joprojām cer, ka tiks pamanīta dizaineru pasaulē, un Estella – aptieku ķēdes īpašnieka efektīgā laulātā draudzene ar pārpilnu drēbju skapi un brīnumaini asu mēli.

Vienreiz gadā visas piecas dodas kopīgā izbraukumā. Taču šoreiz viss ir citādi: Judīte ir tikko kļuvusi par atraitni. Pēc vīra nāves tā atrod viņa dienasgrāmatu, kurā Arne aprakstījis savu svētceļojumu uz Lurdu, ko slimības dēļ nespēja pabeigt. Piecas draudzenes nolemj noiet Arnes ceļu līdz galam, nemaz nenojaušot, kas viņas tajā sagaida.

Soli pa solim piecas sievietes nāk uz pēdām noslēpumam, kas rada sajukumu viņu dzīvē un uzliek smagu pārbaudījumu gadiem ilgajai draudzībai.

Svētceļojums, kas sākotnēji paredzēts sērojošās Judītes atbalstam, piecām draudzenēm atdara acis. Nekas nav tā, kā izskatās.

Pēc Monikas Pēcas romāna "Otrdienu draudzenes" uzņemta arī televīzijas filma.

Tik balta sirds

Havjers Mariass

Visslavenākais mūsdienu spāņu rakstnieks Havjers Mariass romānā “Tik balta sirds”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, apelē pie visām lasītāja maņām, spēlējas ar jūtām, kaislībām un remdenumu, grēku un nevainību, žonglējot ar vārdiem un jēdzieniem virtuozi un smalki. “Tik balta sirds” ir romāns, kas aizsākas ar detektīva cienīgu intrigu – nedēļu pēc kāzām jaunā, daiļā un laikam taču laimīgā jaunā sieva Teresa ģimenes pusdienu laikā pieceļas no galda, ieiet vannasistabā un iešauj sev sirdī. Kopš notikuma pagājuši daudzi gadi. Tikko apprecējies Teresas atraitņa Ransa dēls Huans.

Jaunais vīrietis līdz šim neko nav dzirdējis par ģimenē notikušo traģēdiju, viņš zina vienīgi to, ka tēva pirmā sieva ir mirusi agrā jaunībā. Medusmēnesī apmeklējot Havannu, kāds sīks notikums pamodina Huanā vēlmi izzināt patiesību par senajiem notikumiem. Abi ar jauno sievu Luisu viņi pamazām cenšas atsegt pagātnes slāņus, kā rūpīgi arheologi notraucot putekļus katrai niecīgajai informācijas druskai un saliekot tās mozaīkā. Romāna varoņi un notikumi atainoti pārsteidzoši smalki, kārtu pēc kārtas atritinot viņu senākās un pavisam nesenās domas, atklājot noslēpumus, kas nekad nav tikuši tīši slēpti, bet vienlaikus nekad nav pieminēti.

Šis ir romāns sapņotājiem par sapņotājiem, patiesu un dziļu jūtu kaut reizi skartajiem un arī visiem tiem, kas ir pārliecināti: mīlestība ir, kaut gan reizēm tā sāpina. Romāns par liktenīgas mīlestības burvīgo, taču neizprotamo dabu, par nežēlību un nožēlu, kaislību un vilšanos, cerībām un ļaunām nojausmām. Huans un Luisa, ziņkārīgie un zinātkārie izmeklētāji, dodas atmiņu ceļojumā, no kura riskē atgriezties stipri mainījušies, – ir tikai viens drošs balsts, pie kā turēties, un tā ir viņu savstarpējā mīlestība.

Lielo geizeru ielejā

Laura Valdena

“Lielo geizeru ielejā” sākas brīdī, kad pēc neveiksmīga Merienas kritiena visas trīs viņas meitas atkal ir satikušās mātes mājās. Nelielo uzņēmumu vada vecākā meita Anabella, kura pirms daudziem gadiem traģiski zaudējusi meitiņu. Dzīve nav lutinājusi arī viņas māsu Ebigeilu, kura pret mātes gribu bija vēlējusies kļūt par aktrisi un devusies uz Velingtonu. Laimīga laulība ir tikai Merienas mīlulītei Olīvijai, kas ir precējusies ar bagāto un izskatīgo Alanu Hamiltonu. Četru stipru un nelokāmu sieviešu atkaltikšanās nes atklājumus, kuri šokē, biedē un pat satriec, – viņu mammai, nevainojamai un kārtīgai sievietei, agrāk bijusi pavisam citāda dzīve. Viens atklājums ved pie nākamā – un kaislību viļņi draud sakļauties pār sieviešu galvām, tomēr viņas ir stiprākas par likteņa triecieniem. Izrādās, ka noslēpumi ir katrai no viņām, un šajā patiesības brīdī pienācis laiks tos atklāt. Pagātnes kļūdas ne vienmēr var sabojāt nākotni – to skaidri pierāda apņēmīgās ieceļotāju pēcteces, kaldinot jaunu laimi no sen raudātu asaru svelmainā tērauda...

Grāmatas autore vācu rakstniece Laura Valdena ir dzimusi 1964. gadā. Studējusi jurisprudenci un stažējusies Jaunzēlandē. Tur dzīvodama, apceļojusi visu zemi un iemīlējusi tās gleznaino dabu un pievilcīgos cilvēkus. Tagad viņa regulāri atgriežas šajā tālajā pasaules nostūrī. Rakstniece dzīvo Hamburgā, bet par sevi izsakās šādi: “Mana mīļākā nodarbošanās ir rakstīt romānus par Jaunzēlandi Jaunzēlandē.”

Ielas kaķis, vārdā Bobs

Džeimss Bouvens

Patiess stāsts, kas saviļņojis lasītājus visā pasaulē.

Džeimss ir ielu muzikants, kas ar pūlēm spēj savilkt kopā galus.
Bobs ir klaiņojošs kaķis, kas meklē siltu guļvietu.
Kādā lietainā rudens vakarā abi satiekas...

Kad Džeimss kāpņu telpā atrod rudu kaķi, viņš vēl nenojauš, ka šī tikšanās mainīs viņa dzīvi. Puisis dzīvo no rokas mutē, vienlaikus cenšoties atbrīvoties no narkotiku atkarības un nostāties uz kājām. Mājdzīvnieks Džeimsa plānos pavisam noteikti neietilpst, taču viņš nespēj pretoties apburoši inteliģentā kaķa valdzinājumam, tāpēc atver savainotajam kaķim sava dzīvokļa – un arī sirds – durvis. Viņš palīdz tam atveseļoties, lai pēc tam palaistu četrkājaini atkal brīvībā, un prāto, ka vairs nekad viņu nesatiks. Taču Bobs ir citās domās...

Džeimsa un Boba stāsts spilgti apliecina, ka patiesa draudzība starp kaķi un cilvēku spēj pamazām sadziedēt pagātnes cirstās brūces.








Solījums

Leslija Pīrsa

Grāmata sākas idilliski – Bella ar Džimiju ir tikko precējušies, apmetušies uz dzīvi nelielā ciematiņā un Bella ir atvērusi cepuru darbnīcu. Jaunie ļaudis ir laimīgi, un viņus gaida skaista un mierpilna nākotne. Taču tad sākas karš un arī Džimijs aiziet karot pret vāciešiem. Bella nespēj izturēt rāmo dzīvi vīra prombūtnē un piesakās darbā ātrajā palīdzībā. Kopā ar labāko draudzeni Mirandu viņas dodas uz kara hospitāli, kur smagi strādā, lai palīdzētu ievainotajiem. No frontes pienāk arvien drūmākas vēstis, un Bella aizvien vairāk raizējas par Džimiju. Kopā ar Mirandu viņa bauda gan labas gan sliktas dienas, līdz kādudien Bellas dzīvē ierodas cilvēks no pagātnes – Etjēns. Atmiņas kā paisums pārņem visu Bellas būtību, Etjēns reiz ir izglābis viņu no briesmīga likteņa. Nu viņš ir brīvs un varētu mīlēt Bellu, taču viņa ir precējusies, turklāt no sirds mīl savu pārgalvīgo vīru. Cīņa pašai ar sevi ir īsa, Bella pieņem lēmumu, kurš, iespējams, mainīs visu...

Sirdi plosoši notikumi, pārpratumi un cerības mijas ar drūmiem vilšanās bezdibeņiem, taču Bella nepadodas. Viņa izturēs, karš reiz beigsies, un atgriezīsies mierīgā un laimīgā dzīve...

Bella, romāna galvenā varone, ir dzīvespriecīga un nesalaužama jauna sieviete, kura cauri grūtībām spēj iziet nesalauzta, ar lepni paceltu galvu. Lasītājas daudzās pasaules valstīs no sirds dzīvo līdzi Bellas gaitām, smeļoties spēku un iedvesmu savai dzīvei. “Leslija Pīrsa spēlē uz jūsu dvēseles stīgām,” raksta The Sun, piebilstot: ““Solījums” patiesi un neizskaistināti ataino civilistu dzīvi otrpus frontes līnijas un kara uzspiestās izvēles traģiskumu. Taču grāmata nav tikai par to – tā atklāj īstas mīlestības visuvareno spēku, ļauj noticēt labajam un cildenajam un izbaudīt jūtu triumfu.” Visā pasaulē jau pārdoti pieci miljoni romāna eksemplāru.

Sargies ziemeļvēja

Daniels Glatauers

Vai ilgām un to izdzīvošanai ikdienas realitātē var būt vēl labāka vieta par virtuālo telpu?
Leo Leike pārpratuma pēc saņem e-pasta vēstuli no nepazīstamas sievietes un pieklājības pēc atbild viņai. Un atbild arī viņa – Emmija Rotnere. Drīz Leo atzīstas: "Es neprātīgi interesējos par Jums, mīļā Emmij! Un apzinos arī, cik absurda ir šī interese." Mazliet vēlāk atzīstas arī Emmija: "Jūsu rakstītās rindiņas un mani prātojumi par tām rada priekšstatu par cilvēku, kāds acīmredzot tiešām ir iespējams īstenībā."

Šķiet, tas vairs ir tikai laika jautājums, kad notiks pirmā personiskā tikšanās, tomēr šis jautājums uztrauc abus tik ļoti, ka tikšanās tiek atlikta vēl un vēl. Turklāt Emmija ir precējusies, bet Leo patlaban cenšas pārdzīvot attiecību izjukšanu... Vai rakstiski paustās jūtas saglabāsies, viņiem satiekoties pa īstam? Un, ja saglabāsies, – ko darīt tad?

Daniels Glatauers ir dzimis 1960. gadā Vīnē, studējis pedagoģiju un mākslas vēsturi, kopš 1985. gada strādā žurnālistikā, ir vairāku grāmatu autors. "Sargies ziemeļvēja" 2006. gadā tika nominēts Vācu grāmatu balvai kā gada labākais romāns.