Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Laists klajā laists īpašs Anšlava Eglīša grāmatas “HomoNovus” izdevums

Redakcija
Redakcija

Par godu vienai no Latvijas simtgades spēlfilmām – pārpratumu komēdijai “HomoNovus”, kuras pirmizrāde vēl tikai gaidāma šī gada septembrī, apgāds “Jumava” klajā laidis īpašu ievērojamā latviešu rakstnieka, žurnālista un gleznotāja Anšlava Eglīša romāna “HomoNovus” izdevumu, kas papildināts ar tāda paša nosaukuma filmas kostīmu un vides ilustrācijām un fotogrāfijām no filmēšanas procesa.

Romāna “HomoNovus” speciālizlaidums tapis sadarbībā starp filmas “HomoNovus” veidotājiem - filmu studiju “Filma Angels Productions” un apgādu “Jumava”. Tas ir papildināts ar kostīmu mākslinieces Lienes Rolšteinas filmas kostīmu skicēm un paraugiem, kuri pavisam drīz būs apskatāmi arī izstādē t/c Galerija Centrs. Visām filmas lomām tērpi speciāli darināti. Skices filmas vides iekārtojumiem radījis “HomoNovus” filmas galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs. Tajos redzamas tādas zīmīgas Rīgas ielas un vietas, kas filmā lieliski uzbur 30.gadu atmosfēru, kā Latvijas Nacionālā opera, Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, Latvijas Mākslas akadēmija, “ALTUM” sanāksmju zāle un virkne Rīgas un Vecrīgas ielu un krustojumu, kā arī atsevišķi kadri filmēti Liepājā, Liepajas Valsts 1.ģimnāzijā. Savukārt fotogrāfijas no filmas uzņemšanas laukuma radījuši fotogrāfi Toms Harjo un Madara Gritāne. Grāmatas vāku rotā kinofilmas galveno lomu atveidotāji – aktieri Kristīne Krūze, Igors Šelegovskis un Kaspars Znotiņš.

“No Anšlava Eglīša romāna "HomoNovus" plūst kultūrvēsturiskās vērtības kā no pārpilnības raga, tāpēc "Jumava" par savu pienākumu uzskata tās apzināt un popularizēt ar atkārtotu un bagātinātu izdevumu. Esam pagodināti par sadarbību ar filmas "HomoNovus" producentiem, kas noķēruši un mūsu lasītājiem uz lielā ekrāna atklās īsto Ulmaņlaiku atmosfēru,” stāsta apgāda “Jumava” valdes priekšsēdētājs Juris Visockis.

“HomoNovus” ir stāsts par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kurš no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu savu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā nokļūstot mākslinieku bohēmā un satiekot savu mīlestību, Jura pirmie soļi Rīgā izvēršas par komisku, reizēm aizkustinošu pārpratumu virknējumu.Raksturu meistars Eglītis pārsteidz ar dzirkstošu valodu, trāpīgiem apzīmējumiem un vieglu vēstījuma stilu, intrigu sakāpina fakts, ka romāna galvenajos varoņos atpazīstami 30.gadu Latvijas pazīstamākie mākslinieki un literāti, tostarp nav noliedzama romāna galvenā varoņa Jura Upenāja tēla līdzība ar pašu autoru Anšlavu Eglīti.

“Pašlaik norit filmas montāža un mums priekšā atbildīgais darbs šo Anšlava Eglīša tekstu komiskumu pārnest uz ekrānu, izbalansēt humoru un ar montāžas un citu instrumentu palīdzību jokus paspilgtināt. Anšlava teksts ir ļoti smieklīgs un ļoti asprātīgs, bet filmu mēs neveidojam precīzi pēc viņa rakstītā. Dialogus pielāgojām un to veidošanā ļoti aktīvu dalību ņēma paši lomu atveidotāji. Andris Keišs filmā ir centrālais komiskais tēls Salutaura lomā, viņš ir īsta filmas vērtība,” usver “Homo Novus” filmas režisore un scenārija autore Anna Viduleja.

“Personīgi man Salutaura loma ir ļoti tuva. Tāpat kā mākslinieks Salutaurs, arī es savus teātra darba sākotnējos gadus neesmu pavadījis rokas klēpī salicis. Piemēram, esmu kurinājis ugunskuru savā grimmētavā pēc izrādes “Skroderdienas silmačos”, tā turpinot svinēt Līgo svētkus,” paralēles starp atveidoto lomu un sevi velk “HomoNovus” Salutaura lomas atveidotājs aktieris Andris Keišs.

“Tas, ar ko vēl Anšlava Eglīša komiskais darbs ”HomoNovus” ir īpašs - tas ir viens no retajiem darbiem, kas ir par pilsētu, par Rīgu. Latviešu literatūrā ir ļoti daudz darbi, kuros tiek aprakstīti lauki. Mums ir autori, kuri veltījuši desmitiem lappušu, lai aprakstītu vienu braucienu pār laukiem. Tādēļ ir milzīgs prieks, ka šie Anšlava sulīgi aprakstītie pilsētas skati tiks ekranizēti,” piebilda Andris Keišs.

Šī gada 28.februārī notika Anšlava Eglīša romāna “HomoNovus” speciālizlaiduma atvēršanas svētki filmas rezidencē līdz tās pirmizrādei – t/c Galerijā Centrs. Tajā piedalījās arī filmas radošā komanda – režisore un scenārija autore Anna Viduleja un aktieris Andris Keišs, stāstot par filmas tapšanas aizkulisēm un sniedzot autogrāfus pirmajiem īpašā “HomoNovus” izdevuma īpašniekiem.

Grāmata "HomoNovus" no 28.februāra pieejama lielākajos grāmatnīcu tīklos, bet vislabākā pārdošanas cena Rīgā tai būs "Jumava" grāmatnīcā, Dzirnavu ielā 73.

Par spēlfilmu “HomoNovus”:
“HomoNovus” ir latviešu literatūras klasikas ekranizācija romantiska intrigu un pārpratumu komēdija, kuras centrā ir stāsts par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku, kurš no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu savu vietu mākslas pasaulē.Filmas darbība notiek pagājušajā gadsimtā, starpkaru posmā – Latvijas brīvvalstī, cerību un ideju laikā. Filmas režisore un scenārija autore ir Anna Viduleja, lomās – Igors Šelegovskis, Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa un citi, kā arī tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā mūziķis Intars Busulis, sportists Kaspars Kambala un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Filmas pirmizrāde visā Latvijā notiks 2018.gada septembrī.

Filmu “HomoNovus” finansiāli atbalsta Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un t/c Galerija Centrs. Filma top studijā “Film Angels Productions” un tās tapšanā palīdzību un atbalstu sniedz BBrental, SDG, Vairāk Saules, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Mākslas Akadēmija, Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Valsts Nekustamie Īpašumi, Altum, SIA "Vaļņu Nams 11", Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, Rīgas Valsts 2.ģimnāzija, iDeal, Liepājas Valsts 1.ģimnāzija, Draudzīgā Aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola, Latvijas Dzelzceļš, Latvijas Nacionālā opera un balets, LU Botāniskais dārzs, Astrīde Peka-Skulme, Stīna Skulme-Balode un citi. Filmas izplatītājs Latvijā ir kompānija ACME Film.