Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Pasakas maziem un lieliem

Redakcija
Redakcija

Skaistākais laiks, kad lasīt pasakas, ir ziema. Kad aiz loga snieg sniegs, puteņo un apkārtne grimst melnā tumsā, caur pasaku pie mums atnāk brīnums... un piepilda māju un sirdi ar gaismu, siltumu un mīlestību. Ieskaties šī gada jaukākajās un skaistākajās pasaku grāmatās, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

Kurš gan nezina Andersena un brāļu Grimmu pasakas? Tās vienmēr savus lasītājus ievilina visneparastālajos piedzīvojumos, liekot pārdzīvot, just līdzi un mīlēt. Šajā grāmatā apkopoti 55 skaistākie šo pasaku meistaru darbi.

Savukārt, grāmatā "Brīnumainās pasakas" aprakstīta noslēpumainā un brīnumainā Feju pasaule!
Tā tikai jāatklāj, kā tas gluži nejauši izdevās māsiņām Sofijai un Elēnai. Izrādās, ka tieši fejas ir tās, kas piepilda bērnu vēlēšanās, kad viņi nopūš svecītes dzimšanas dienas tortē vai arī zem spilvena noliek izkritušu zobiņu.
Šī burvīgā pasaku grāmata ar skaistām un izteiksmīgām ilustrācijām iepazīstinās bērnu ar neparasto brīnumzemi.

Riki-tiki-tavi un citas pasakas
Radjards Kiplings

Šajā bagātīgi ilustrētajā grāmatā iekļautas trīs populāras un iemīļotas angļu rakstnieka R. Kiplinga pasakas: “Riki-tiki-tavi”, “Kaķis, kurš staigāja, kur pašam tīk” un “Zilonēns”. Visas tās ir jaukas, mīļas un pozitīvas emocijas raisošas paskas, kuras lasīt var kā liels, tā mazs.

Vecās Bekas baiļu stāsti. Dullas pasakas ne pārāk maziem bērniem
Ingus Rubenis

Vai tu zini, ko sēnes mežā dara, gaidīdamas sēņotājus? Viņas stāsta pasakas – trakas un neparastas, mazliet biedējošas, drusciņ pamācošas, itin jautras, gluži mūsdienīgas, pilnas negaidītu pavērsienu. Tajās sastopami gan jau pazīstami pasaku tēli, gan arī dažādi dīvaiņi – kaprīzas princeses, tetovēts pūķis, slavaskārs karalis, koķeta zivs, aizmāršīgs bankas darbinieks, kašķīgi porcelāna pērtiķēni, darbīgi alu suņi un ne tikai viņi…
Šīs pasakas ieinteresēs un smīdinās dažāda vecuma bērnus un arī pieaugušos.

"Vecās Bekas baiļu stāsti" ir Ingus Rubeņa pirmais pasaku krājums, kas ieguva veicināšanas prēmiju konkursā "Zvaigznes grāmata. Oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem".

Ingus pasakās atklājas autora lieliskā humora izjūta un oriģinālais pasaules redzējums.



Zelta pasakas
Margarita Stāraste

Jau vairāku paaudžu iemīļotās bērnu rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes (dz. 1914) zīmēšanas talants atklājās jau bērnībā, kad tēvs allaž mudināja meitu darboties ar zīmuļiem un krāsām, veda uz mākslas izstādēm. Savukārt viņas mīlestība uz literatūru dzima, klausoties vecmāmiņas pasakas, teikas un tautasdziesmas un mācoties Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. Par profesijas izvēli Margaritai nekādu šaubu nebija – viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā un studēja glezniecību pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas, Vilhelma Purvīša, bet vēlāk absolvēja Grafikas nodaļu.

Pirmās Margaritas Stārastes grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas.
Margaritas Stārastes ilustrāciju stils ir atpazīstams uzreiz: tajās dominē košas krāsas un apaļas formas un visa pasaule ir dzīva – ne tikai cilvēki, zvēri, putni un kukaiņi, bet arī koki, augi, sniegavīri, saule un mēness. Šiem zīmējumiem raksturīgs visaptverošs mīļums.

Šajā krāšņajā izlasē apkopotas populārākās Margaritas Stārastes grāmatas. Jau atkal pie bērniem nāk ziņkārīgais Kraukšķītis, ņiprais Zīļuks, zinātkārā Tince, draudzīgais lācītis Rūcītis, čaklie Dižmeža iemītnieki un daudzi citi jau vairākām lasītāju paaudzēm pazīstamie pasaku varoņi. Grāmatā iekļauti arī citu autoru dzejoļi un pasakas, kā arī latviešu tautasdziesmas ar mākslinieces ilustrācijām. Brīnišķīgie zīmējumi palīdz bērniem atklāt pasauli, dabas daudzveidību un burvību.

Pasakas
Kārlis Skalbe

K. Skalbe, latviešu literārās pasakas žanra izveidotājs, tiek dēvēts par mūsu pasaku ķēniņu. Šajā grāmatā apkopotas visas viņa pasakas.
K. Skalbes pasakās notiek brīnumi, bet tie piepildās tikai tad, ja tu tiem tici…
Tāpēc tici un lasi paskas kopā ar saviem bērniem, lai arī viņi spētu noticēt labajam.















Visādas pasakas
Imants Ziedonis

Vai esi kādreiz redzējis pasauli pavisam baltu? Varbūt melnu, dzeltenu vai zilu?
Vai zini, ka pasaulē mīt Ogu Lācis, Mušu Lācis un Medus Lācis?
Vai vari iztēloties, kā Uzpurnis dodas meklēt purnu, kā klājas pavisam niecīgam Puteklim viņa ceļojumos?
Lasi Imanta Ziedoņa „Visādas pasakas” un tici, ka tā var notikt arī īstenībā!














Pasakas par ziediem
Anna Sakse

Ar skaistajām Kārļa Sūniņa ilustrācijām. Grāmata sagatavota pēc 1966. gada izdevuma, pievienojot Saulcerītes Vieses priekšvārdu 1974. gada izdevumam.

Nozied ziedi, izgaist krāsu un smaržu bagātība. Aiziet cilvēki ar saviem likteņiem, bēdām un priekiem. Bet pasaka paliek. Un līdz ar pasaku – viss labais un smejamais, saudzējamais un apkarojamais. Zied pasaku naktsvijole grāmatā, un mēs saņemam negaistošo iztēles burvību.
Saulcerīte Viese

Latviešu rakstnieces Annas Sakses stāstos, novelēs un romānos izpaužas smalks vērotājas talants un jūtīga cilvēka iekšējās pasaules izpratne. Daiļrades pēdējā posmā viņa pievērsusies literārajām pasakām. Anna Sakse krājumā “Pasakas par ziediem” stāsta par mīlestību, jūtu daudzveidību un parāda cilvēka rakstura un iekšējās pasaules daudzšķautnainību. Anna Sakse ir teikusi: “Pasakas ir viens no visvecākajiem un mūžam jauns žanrs.”

Kārlis Sūniņš bija akvareļglezniecības vecmeistars. Vistuvākās Kārlim Sūniņam bija ainavas un klusās dabas. Viņš darbojies arī grāmatu mākslā. Mākslinieka gleznotie ziedi sākotnēji bija paredzēti citai grāmatai, kuru neizdeva. Lai darbi neaizietu zudumā, rakstniece par katru akvarelī attēloto ziedu sacerēja pasaku, un tapa “Pasakas par ziediem”.

Lielā pasaku grāmata

Grezns, krāsains izdevums, kurā apkopotas visdažādākās latviešu tautas pasakas un teikas. Tajā var sastapties ar viltīgo lapsu un biklo zaķīti, lēnīgo lāci un stūrgalvīgo vilcēnu. Grāmatā sadzīvo vīzdegune princese un lādzīgs ganuzēns, ātrsirdīgs kungs un atjautīgs kalpa puisis. Krāšņajās lappusēs atdzīvojas lidojošie ezeri un mantu sargā ugunīgi naudas pūķi, turpat var izstaigāt slepenas pazemes ejas un atrast nogrimušas pilis.

Daudzveidīgās pasakas un teikas ilustrējusi populārā māksliniece Agija Staka. Katrs grāmatas atvērums ir košs, asprātīgs, latvisks, smalkās detaļās izstrādāts mākslas darbs. Kur vēl citur apskatīt lapsu Bārtas tautastērpā, Dieviņu puķēm piebērtā pļavā un vērot, kā circenis bērniem kaula zobus kaļ?

Agija Staka ir māksliniece ilustratore. Ar grāmatu ilustrēšanu nodarbojas no 1991. gada. Kopš 2004. gada Ilustrētāju asociācijas biedre. Ilustrējusi vairāk nekā 100 grāmatas un radījusi vairāk nekā 700 pastkaršu. Agijas Stakas zīmējumi ir unikāli - ikviena radībiņa tajos iegūst raksturu un interesantus vaibstus.