Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Par Lestenes baznīcas iekārtas likteni Ventspilī uzstāsies Agrita Ozola

Redakcija
Redakcija

24. janvārī 17:30 Ventspils muzejā, Livonijas ordeņa pilī (Jāņa ielā 17) lekciju ciklā Vēstures otrdienas ar stāstījumu par Lestenes baznīcas iekārtas likteni uzstāsies Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola. Lekcija norisinās Tukuma Mākslas muzeja izveidotās izstādes „Ak, svētā Lestene!” ietvaros, kas līdz 29. janvārim vēl skatāma Livonijas ordeņa pilī.

Lekciju ciklā Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola, kas ir arī viena no izstādes autorēm, stāstīs par Lestenes baznīcas iekārtas glābšanas vēsturi un restaurāciju. Stāsts par šīs ievērojamās, baroka pērles likteni, ir ne tikai nozīmīga 18.gs. kultūras un mākslas vērtība – tas ir dramatisks vēstījums par varu un cilvēkiem. Lai atklātu dievnama glābšanas epopeju, Agrita Ozola pētījusi Rundāles un Tukuma muzeja arhīvus. Nozīmīgi ir arī tas, ka baznīca šobrīd pamazām atdzimst un vairāk nekā trīs gadsimtus senās vērtības tiek atjaunotas.

Izstāde „Ak, svētā Lestene!” stāsta par Lestenes baznīcas iekārtas likteni un cilvēkiem notikumos ap to. Baznīcas interjera sendienu fotogrāfijas uzbur vīziju par kādreizējo baznīcas iekštelpu bagātību un greznību, kā arī atspoguļo dramatiski vēsturiskos notikumus. Lestenes baznīcas iekārtu darinājis viens no Kurzemes baroka koktēlniekiem – Nikolaus Sefrenss, jaunākais. Viņa veikums redzams arī Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pils kapelas ekspozīcijā. Lai arī no kapelas sākotnējās iekārtas saglabājies visai maz, tomēr tas rada priekšstatu par tēlnieka talantu, kas pilnīgi izpaudies Lestenes dievnama iekārtā.