Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī top iestudējums „Karamazovs” Lucinas Sosnovskas režijā

Redakcija
Redakcija

31. janvārī notiks pirmizrāde jau ceturtajam poļu režisores Lucinas Sosnovskas iestudējumam Daugavpils teātrī. Šoreiz taps izrāde pēc F. Dostojevska romāna „Brāļi Karamazovi” motīviem, kuras dramaturģisko materiālu veido Patrīcija Kovaņska (Polija). Līdz šim L. Sosnovska iestudējusi tādas izrādes kā „Cilvēks parastais”, „Hamlets”, „Pie mums viss kārtībā”.

„Neviens nespēj simtprocentīgi atbildēt, kurš nogalināja Fjodoru Karamazovu - Dmitrijs, Ivans, Aļoša vai Smerdjakovs. Tādu šī romāna visumu ir izplānojis Dostojevskis – nenoteiktu, kas vienlaicīgi ir gan biedējoši, gan valdzinoši. Kā pati dzīve. Bet tā nebūs izrāde par to, kurš nogalināja Fjodoru Karamazovu, mūsu fokusā ir cilvēka dabas dažādās šķautnes,” pārdomās dalās režisore Lucina Sosnovska.

„Brāļu Karamazovu” romāns tiek uzskatīts par Dostojevska vissarežģītāko un dziļāko darbu. Tajā tiek uzdoti jautājumi par katra cilvēka dzīves un cilvēces vēstures jēgu, par morāles pamatiem un cilvēku pastāvēšanas garīgajiem balstiem. Izrādē „Karamazovs” radošā komanda turpinās darbu pie cilvēka dabas un iekšējās pasaules izpētes, analizējot cilvēku apslāpētās vēlmes un to ietekmi, morāli, robežpunktu, kuru pārkāpjot, cilvēks kļūst par „kaut ko citu” civilizētā sabiedrībā, īpaši pievēršoties slepkavības tēmai.

„Slepkavas. No malas vērojot, viņi izskatās tāpat kā mēs. Tad kas veido šo atšķirību? Kurš ir tas mirklis, kad cilvēkā kaut kas izslēdzas, un viņš ir gatavs lauzt bausli – „Tev nebūs slepkavot!”? Varbūt katrā no mums snauž spēja uz noziegumu?” ar šādiem jautājumiem režisore uzsāka darbu pie iestudējuma veidošanas, un uz tiem palīdz atbildēt ne tikai radošā komanda, bet arī ieslodzītie. Izrādes tapšanas procesa laikā ir uzsākta sadarbība ar Daugavgrīvas cietumu un Ieslodzījuma vietu pārvaldi, kuras ietvaros notiek vairākas radošās komandas tikšanās un intervijas ar ieslodzītajiem, kopīgi analizējot Dostojevska romānu.

„Iemesls, kāpēc tika pieņemts šāds lēmums, ir vienkāršs - lai radītu iestudējumu, kurš rezonē ar reālu lietu izpratni. Manuprāt, teātrim ir milzīga vara, kas var mums palīdzēt aizrakties līdz saknēm,” par sadarbību stāsta Lucina Sosnovska.

Izrādē „Karamazovs” piedalās Jurijs Djakonovs, Mihails Abramovs, Vadims Bogdanovs, Miroslavs Blakunovs, Milena Savkina, Natālija Kotona, Žanna Lubgāne, Vanda Gibovska. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Elžbeta Šurpicka (Polija), komponists - Toms Auniņš, horeogrāfs - Tobiašs Bergs (Polija), gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Izrāde notiks krievu valodā un ir paredzēta skatītājiem, sākot no 16 gadiem.
Pirmizrāde: 31. janvārī plkst. 18.30, tuvākās izrādes 1. februārī plkst. 18.00 un 1. martā plkst. 18.00.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā Bilesuparadize.lv

Iestudējums top ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.