Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kas īsti ir hemoroīdi, kā tos ārstēt un ieteikumi profilaksei

Redakcija
Redakcija

Hemoroīdu slimība var ievērojami ietekmēt mūsu ikdienu un vispārējo pašsajūtu, turklāt nereti pacienti izvairās šo delikāto jautājumu savlaicīgi risināt, arvien atliekot vizīti pie proktologa. Taču tieši savlaicīga diagnostika un ārstēšanās uzsākšana ir īpaši būtiska, lai sniegtu ātrāku rezultātu un izslēgtu citu slimību riskus. Par hemoroīdu simptomiem, riskiem, diagnostiku, ārstēšanu un profilaksi stāsta BENU Aptiekas piesaistītais eksperts, Veselības centrs 4 ķirurgs, proktologs Dr. med. Andris Gardovskis un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Kas īsti ir hemoroīdi?

Hemoroīdi ir normāli fizioloģiski veidojumi, kuriem ir noteikta funkcija – mezgliem uzpildoties ar asinīm, tie nodrošina taisnās zarnas hermētismu jeb saturēšanas spēju, piemēram, klepošanas un šķaudīšanas laikā, kā arī kontrolē zarnu satura un gāzu evakuāciju, pasargā zem tiem esošo anālo sfinkteru jeb slēdzējmuskuli tieši defekācijas laikā, skaidro ķirurgs, proktologs Dr. med. Andris Gardovskis. Par patoloģiju hemoroīdi kļūst tad, kad tie palielinās un rada diskomfortu.
Hemoroīdu slimības pazīmes un diagnostika

Raksturīgākās hemoroīdu slimības sūdzības ir asiņošana un diskomforts anālās atveres apvidū, arī nieze, sataustāmi dažādi veidojumi, sāpes, neskaidras izcelsmes aizcietējumi, caureja, kas mijas ar aizcietējumiem un svara zudumu. Ļoti svarīgi ir neatstāt bez ievērības nevienu sūdzību par diskomfortu anālajā apvidū un nedrīkst atlikt ārsta apmeklējumu uz vēlāku laiku, jo diemžēl citas, jo īpaši onkoloģiskās, slimības norit ar līdzīgiem simptomiem, uzsver ārsts. Sūdzības, kas raksturīgas hemoroidālajai slimībai, var liecināt arī par citām taisnās zarnas slimībām – plīsumiem, polipiem, arī ļaundabīgu audzēju un citām. Ja saskaraties ar aprakstītajiem simptomiem, noteikti ir jādodas pie ārsta proktologa, kurš veiks apskati, veiks vai nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus un katram individuāli piemēros atbilstošāko terapiju.

Pēc 45 gadu vecuma katram būtu jāapmeklē proktologs profilakses nolūkos, īpaši, ja ģimenē bijušas resnās zarnas onkoloģiskās slimības!

Kas jāzina, dodoties pie ārsta

Lai diagnosticētu hemoroidālo slimību, pietiek ar apskati, digitālu izmeklēšanu, rektoskopiju vai fleksiblo sigmoidoskopiju, taču, lai izslēgtu onkoloģiju, jāveic kolonoskopija resnās zarnas izmeklēšanai – tā ir visinformatīvākā metode kolorektālā vēža un resnās zarnas polipu diagnostikā, skaidro ķirurgs, proktologs Dr. med. A. Gardovskis.

Īpaša sagatavošanās vizītei pie proktologa nav nepieciešama – vizītes dienā pacients var gan ēst, gan dzert. Daži proktologi iesaka pirms apmeklējuma veikt mikroklizmu, lai attīrītu apakšējo zarnu traktu, bet tas nav obligāti.
Pacientiem, kas vēršas pie proktologa ar hemoroīdu slimībai raksturīgiem simptomiem, visbiežāk tiek diagnosticēta hemoroidālā vēnu slimība, anālā kanāla plīsumi, fistulas, iekaisumi, polipi, diemžēl nereti konstatē arī ļaundabīgus audzējus.

Kā ārstē hemoroidālo vēnu slimību?

Ir ļoti daudz ārstēšanas metožu, bet katram pacientam jābūt individuālai pieejai, jo ārstēšana ir atkarīga gan no slimības stadijas, gan no pacienta vecuma un kopējā veselības stāvokļa, uzsver ārsts. Ārstēšana var būt gan konservatīva jeb neinvazīva, gan mazinvazīva, gan radikāla jeb ķirurģiska.

Pie neinvazīvajām metodēm pieder mūsdienīga medikamentoza terapija, ko pielieto vai nu lokāli, vai iekšķīgi. Lokālie līdzekļi ietver anestēzijas līdzekļus, kortikoīdus, pretiekaisuma līdzekļus. Daži preparāti satur visas trīs sastāvdaļas. Mērķis ir novērst nepatīkamās sajūtas, mazināt gludās muskulatūras tonusu anālā apvidū, uzlabot audu apasiņošanu. Iekšķīgi lietojami ir bioflavonoīdus saturoši medikamenti gan akūtas slimības gadījumā, gan profilaksei. Tie veic papildfunkcijas un ir lietojami kopā ar lokālās iedarbības preparātiem. Svarīgi ir lietot vēdera izeju mīkstinošus līdzekļus, lai hemoroīdi tiktu pēc iespējas mazāk mehāniski traumēti.

Pie mazinvazīvajām un invazīvajām metodēm, ar kurām pārsvarā ārstē pirmās un otrās stadijas hemoroidālos mezglus, pieder lāzerterapija, RAFAELO® procedūras, skleroterapija, gumijas gredzenu aplikācijas paplašinātiem hemoroīdu mezgliem. Savukārt trešās un ceturtās stadijas hemoroīdu slimības ķirurģiski ārstē arī ar THD operāciju (cauršuj asinsvadus ar vai bez hemoroidālo mezglu korekcijas), Longo operāciju, ligatūru asistētu hemoroīdektomiju un Miligana-Morgana hemoroīdektomiju.
Atcerieties, katram pacientam ārstēšanas taktika tiek pielāgota individuāli, un to, ņemot vērā visus apstākļus, izraugās ārsts proktologs.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece atzīst – no pacientiem aptiekā bieži tiek saņemti jautājumi par hemoroīdu saslimšanu. Tā ir delikāta problēma, ar kuru pacienti nereti kautrējas vērsties pie ārsta. Turklāt par to jautā dažādu vecumu pacienti, īpaši sēdoša darba vai fiziski smaga darba veicēji, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā, kā arī mazkustīga dzīvesveida un aizcietējumu gadījumā. Visbiežākās sūdzības ir asiņošana, diskomforts, nieze un sāpes.

Aptiekā ir pieejams plašs līdzekļu klāsts, gan ārīgai lietošanai (svecītes, ziedes, krēmi, geli), gan iekšķīgai lietošanai – tablešu un kapsulu veidā, kas nopērkami bez receptes un arī recepšu medikamentu veidā, ko pacientam nozīmē ārsts. Vajadzības gadījumā ārsts nozīmē arī aptiekā individuāli gatavojamos medikamentus.

Venozās asinsrites traucējumu un hemoroīdu gadījumā sūdzību mazināšanai izmanto venotoniskus un vazoprotektīvus līdzekļus, kas satur bioflavonoīdus (diosmīnu, hesperedīnu, trokserutīnu). Kā arī hemoroīdu gadījumā sūdzību mazināšanai līdzekļos ārīgai lietošanai (svecītēs, krēmos, ziedēs un gelos) kā sastāvdaļas izmanto gan ķīmiskas, gan dabas vielas. Kā šo līdzekļu sastāvdaļas var minēt lidokaīnu, sukralfātu, tribenozīdu, bismuta savienojumus, bakteriālas kultūras suspensiju, kliņģerītes, kumelītes, vilkogas, irbulenes, zirgkastaņu, pelašķu, burvju lazdas ekstraktus, smiltsērkšķu eļļu, pantenolu, lai mazinātu sāpes, diskomfortu, niezi, iekaisumu un veicinātu dzīšanu.

Taču atcerieties, ka, parādoties hemoroīdu saslimšanai raksturīgām sūdzībām, ir jāvēršas pie ārsta, lai diagnosticētu sūdzību iemeslu, izslēgtu citas slimības un saņemtu atbilstošākos ārstēšanās norādījumus.

Hemoroīdu slimības profilakse

Lai pēc iespējas izvairītos no hemoroīdu slimības, būtiski ir uzturēt kopējo organisma veselību. Klīniskā farmaceite I. Priedniece iesaka – veiciet izmaiņas ikdienas uzturā un dzīvesveidā, centieties atmest kaitīgos ieradumus – alkohola lietošanu un smēķēšanu. Uzturiet veselīgu ķermeņa svaru un izvairieties no mazkustīga dzīvesveida, ilgstošas sēdēšanas vai pārmērīgas fiziskas slodzes (īpaši smagumu celšanas). Tāpat svarīgi uzņemt sabalansētu uzturu, tajā iekļaujot šķiedrvielas saturošus produktus, un pietiekamu šķidruma daudzumu, lai mazinātu aizcietējumu risku. Šim nolūkam var arī papildus lietot šķiedrvielas saturošus produktus, piemēram, ceļteku sēklapvalkus, kā arī probiotiķus saturošus produktus.

Ķirurgs, proktologs Dr. med. A. Gardovskis papildus uzsver, ka hemoroīdu vēnu slimību var veicināt arī dažādas nerisinātas zarnu trakta problēmas – ilgstoši aizcietējumi un ilgstoša caureja, resnās zarnas un anālās atveres infekcija, traumas, tādēļ ir būtiski arī šīs problēmas risināt laikus un neatstāt bez ievērības. Tāpat kā veicinošs faktors var būt grūtniecība un pārmērīga anālā apvidus higiēna. Atcerieties – viens no galvenajiem faktoriem hemoroidālās slimības profilaksē ir normālā regulāra netraucēta vēdera izeja, tādēļ svarīgi rūpēties par pietiekamu šķidruma un šķiedrvielām bagāta uztura uzņemšanu!