Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Alerģijas ziedēšanas laikā, kā pasargāt sevi un savu automašīnu

Redakcija
Redakcija

Pavasaris ir skaists gadalaiks, taču daudziem cilvēkiem to apgrūtina sezonālās alerģijas, ko izraisa ziedoši koki. Latvijā šis periods parasti sākas aprīļa beigās - maija sākumā un ilgst līdz jūnija beigām. Ziedputekšņu alerģija var izpausties ar iesnām, šķaudīšanu, konjunktivītu, klepu un citiem nepatīkamiem simptomiem.

Šajā rakstā mēs jums pastāstīsim:

Kad Latvijā sākas alerģiju sezona.
Kas cieš no ziedputekšņu alerģijas.
Kā automašīnas salona filtrs var palīdzēt pasargāt no alerģijas.
Cik bieži jāmaina salona filtrs.

Statistika par alerģijām un salona filtru


Ir pienācis pavasaris un ar to arī ziedēšanas sezona, kas saasina ziedputekšņu alerģiju. Ziedputekšņu alerģija (polinoze) ir slimība, kas skar 15-20 % cilvēku. Latvijā ziedputekšņu koncentrāciju gaisā mēra ar īpašu ierīci, kas uzstādīta uz Latvijas Universitātes ēkas jumta Rīgā.

Alerģēno augu ziedēšanas prognoze:

Martā pirmie zied lazdu rieksti, alksnis, apse, kļava, osis un bērzs. Maijā tiem pievienojas papele, plūškoks, dzegužpirkstīte, pienene, rudzi un citi.

Alerģijas simptomi pastiprinās sausā un vējainā laikā. Alerģija ir biežāk sastopama pilsētās nekā lauku apvidos.

Leteikumi:

Sekojiet līdzi ziedputekšņu koncentrācijas prognozēm.
Sausā un vējainā laikā turiet logus aizvērtus, izmantojiet gaisa kondicionieri ar filtru.
Automašīnā turiet aizvērtus logus, izmantojiet gaisa kondicioniera filtru.
Nēsājiet aizsargbrilles un degunā iepiliniet vazelīna eļļu.
Kad esat mājās, nomazgājieties dušā, nomazgājiet matus, nomainiet apģērbu.
Nežāvējiet veļu ārā.
Nepļaujiet zāli.
Ja parādās alerģijas simptomi (iesnas, šķaudīšana, asarošana, klepus), konsultējieties ar alergologu.

Dr. Signe Purinja, alergoloģe:
"Lai mazinātu alerģijas izpausmes, sāciet lietot antihistamīna līdzekļus 1 nedēļu pirms ziedēšanas sezonas sākuma."
Atcerieties, ka ziedputekšņu alerģiju nedrīkst ignorēt. 40 % pacientu ar ziedputekšņu izraisītām iesnām attīstās bronhiālā astma.

Jūsu automašīnas gaisa kondicionieris, problēmu novēršanas un profilakses ceļvedis

Gaisa kondicionieris jūsu automašīnā ne tikai dzesē gaisu. Tas arī filtrē, sausina un cirkulē gaisu salonā. Ar dzinēju darbināmus automašīnu gaisa kondicionierus ietekmē ārējie apstākļi, piemēram, temperatūras svārstības un satiksmes radītā vibrācija, kas var tos sabojāt.

Gaisa kondicionēšanas sistēmas pamatā ir aukstumaģenta cirkulācija, kas maina savu stāvokli un absorbē siltumu. Galvenie elementi ir kompresors, kas saspiež aukstumnesēju, elektromagnētiskais sajūgs, kas aktivizē kompresoru, kondensators, kas dzesē aukstumnesēju, uztvērējs-sausinātājs, kas stabilizē un žāvē aukstumnesēju, termiskais izplešanās vārsts, kas regulē aukstumnesēja plūsmu, un iztvaicētājs, kas atdzesē salona gaisu.

Visbiežāk sastopamās problēmas ir sistēmas piesārņojums, kas var izraisīt gaisa kondicioniera bojājumus, izraisot tā pārkaršanu un zemu dzesēšanas efektivitāti; nepatīkamas smakas aizsērējuša salona filtra dēļ; aukstumnesēja noplūde; kompresora aizķeršanās, kas var izraisīt troksni un grūtības iedarbināt dzinēju; termostatiskā regulēšanas vārsta nestabila darbība, kas var izraisīt periodisku auksta gaisa ieplūšanu un iekārtas izslēgšanos; kondensatora darbības traucējumi, kas neļauj normāli darboties pie zemiem apgriezieniem; gaisa kondicioniera dzesēšanas sistēmas bojājumi, kas var izraisīt gaisa kondicioniera darbības pārtraukšanu.

Labāk ir novērst gaisa kondicioniera problēmas, nekā tās novērst. Regulāri lietojiet gaisa kondicionieri, pat ziemā, lai uzturētu sistēmu darba kārtībā. Pirms ieslēgšanas aukstā laikā sasildiet pasažieru salonu. Mazgājot automašīnu, iztīriet un izpūšojiet kondensatoru. Lai uzturētu darbības efektivitāti, periodiski uzpildiet aukstumnesēju.

Saskaņā ar informāciju par salona filtru vietnē autodoc.lv,salona filtrs noņem piemaisījumus no gaisa, kas nonāk salonā. Tas ir apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmas sastāvdaļa. Izmantojot vienkāršus piesardzības pasākumus, piemēram, savlaicīgi nomainot salona filtru, jūs varat ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti ziedēšanas sezonā. Un, sekojiet līdzi prognozētajai ziedputekšņu koncentrācijai gaisā. Ja parādās alerģijas simptomi, konsultējieties ar ārstu.

Gaisa kondicioniera remontam un apkopei izmantojiet uzticamu ražotāju kvalitatīvas detaļas un materiālus. Lai nodrošinātu gaisa kondicioniera ilgmūžību un uzticamību, ievērojiet transportlīdzekļa tehniskajā dokumentācijā sniegtos ekspluatācijas un apkopes ieteikumus.