Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


LTAB bridina: izveidota viltus majas lapa un socialo tiklu profili, lai izkraptu personu datus

Redakcija
Redakcija

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Līdzīgas aktivitātes ar viltotiem profiliem tiek veiktas arī sociālajos tīklos, tāpēc LTAB aicina iedzīvotājus uzmanīties un nekādā gadījumā nesniegt informāciju, tostarp bankas konta numurus, par sevi un sev tuvajiem. LTAB šādu konkursu nerīko!

Pašreiz interneta vietnē https://ltab-octa.myfreesites.net/, kurā redzams arī biroja logo, izvietota informācija, ka iespējams piedalīties konkursā, lai laimētu 1500 britu mārciņu dāvanu karti. Pirms tam cilvēki aicināti noklikšķināt uz pogas “izmēģinājums”, lai iegūtu iespēju atstāt kredītkartes datus. LTAB šādu konkursu nerīko! “Aicinām ikvienu būt uzmanīgu un vienmēr atcerēties, ka biroja mājas lapa ir ltab.lv,” saka LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka birojs jau ir informējis attiecīgās iestādes par negodprātīgiem cilvēkiem, kuri izmanto LTAB atpazīstamību, negodprātīgi vācot sensitīvu informāciju.

Līdztekus viltotajai mājas lapai, krāpnieki izveidojuši arī viltus profilus sociālajos tīklos, komentējot dažādus, tostarp LTAB, ierakstus, aicinot apmeklēt viltus mājas lapu un piedalīties konkursā, tādējādi maldinot cilvēkus. “Mēs turpināsim monitorēt situāciju, lai cilvēki neciestu un viņiem nerastos zaudējumi. Mēs ļoti nopietni attiecamies pret personas datiem, tādēļ nekad nelūgsim ar tādiem dalīties,” saka J.Abāšins, “pirms neapdomīgi dalīties ar saviem datiem, aicinu visus ļoti rūpīgi izvērtēt un pārbaudīt visu pieejamo informāciju!”

LTAB regulāri realizē dažādas kampaņas, un pašreiz notiek kampaņa “Saskaņotais paziņojums Tev vienmēr līdzi!”, aicinot iedzīvotājus aizpildīt saskaņotos paziņojumus un izmantojot īpaši tam izveidotu lietotni vai arī rakstiski papīra formā, bet nevienā no kampaņām netiek prasīts atstāt sensitīvus datus, konta numurus vai tml.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.