Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Ģimenei ar sešiem bērniem no Jelgavas nepieciešama palīdzība, lai ārstētu četrgadīgo dēlu

Redakcija
Redakcija

Mazajam Damiram no Jelgavas ir 4 gadiņi. Puisēnam ir ļoti paveicies piedzimt lielā un draudzīgā ģimenē. Mazulim ir mīloši vecāki – mamma Svetlana un tētis Ainārs. Vēl viņam ir trīs māsas un divi brāļi. Jaunākajam brālītim Dāvidam vēl nav pat gadiņa.

Taču līdz ar Damira piedzimšanu šo jauko ģimeni piemeklēja ļoti grūts pārbaudījums. Puisēnam tika diagnosticēts bērnu autisms un aizkavēta runas attīstība, viņam ir piešķirta invaliditāte. Ģimene lūdz palīdzību, lai apmaksātu viņa ārstēšanu.

Sākumā viss bija kārtībā. Svetlanas grūtniecība noritēja lieliski. Damirs piedzima īsts spēkavīrs – 4550 g un 55 cm. Pēc Apgara skalas mazulim tika piešķirti 9 punkti.

Taču mammas sirds nebija mierīga. “Dzemdības nebija vieglas, bērnam bija hipoksija, viņš piedzima ar zilumiem,” atceras Svetlana. “Pirmajā dienā dēls visu laiku kliedza. Taču ārsti bērna stāvoklī neko bīstamu nesaskatīja.”
Trešajā dienā viņus izrakstīja mājās.

Līdz gada vecumam Damirs attīstījās lieliski, priecējot visu ģimeni. Viņš jau sāka izrunāt pirmos vārdus, bija sabiedrisks un aktīvs. Taču tad viss izmainījās. “Gada un divu mēnešu vecumā, pēc divām vakcinācijām, mans dēls pēkšņi pārstāja runāt,” stāsta Svetlana. “Pusotra gada vecumā mēs pamanījām, ka viņš vairs neatsaucas uz savu vārdu. Kad devāmies pie neirologa, mums pateica, ka Damiram ir runas attīstības aizture un, iespējams, paaugstināta hiperaktivitāte. Taču bērns vēl esot ļoti mazs, tāpēc jāpagaida.”

Satrauktā māte, kurai ir medicīniskā izglītība, sāka meklēt informāciju un speciālistus, kas varētu palīdzēt. Damirs izgāja bērnu klīniskā psihologa, logopēda un neirologa pārbaudes, savukārt veiktais ADOS tests apstiprināja, ka zēnam ir autiskā spektra traucējumi.

Damirs nekontaktējās ar citiem bērniem, nereaģēja uz vecāku teikto. Bija periodi, kad viņš atteicās ēst.
No šī brīža visas pūles vecāki veltīja bērna ārstēšanai. Damirs nodarbojas ar ABA terapijas speciālistiem centra “Gadalaiks” Jelgavas filiālē, kā arī apmeklē nodarbības rehabilitācijas centrā “Iespēja izaugsmei”.

Vecāki aizveda Damiru uz medicīnas centru “Doktrīna”, kur viņam tika veikta pilna izmeklēšana, kas parādīja, ka puisēns jebkuru runu uztver kā “balto troksni”, neatšķirot vārdus un frāzes. Damirs izgāja divus Tomatis terapijas kursus un mūsdienīgu rehabilitāciju, kas ietvēra sevī smadzeņu mikropolarizācijas kursu un SBN jeb klejotājnerva stimulāciju.
Visas procedūras vecāki apmaksāja paši, lai gan ģimenei ar sešiem bērniem tas nepavisam nebija viegli.

Tā soli pa solim viņi virzās uz priekšu. Rezultāti ir. Damirs ir kļuvis uzmanīgāks, vērīgāks, reaģē uz vārdiem. Viņš jau spēj artikulēt savu runu un ir sācis kaut ko pļāpāt savā valodā.

“Ja agrāk Damirs neļāva sev pieskarties un pat apgriezt matus viņam nebija iespējams, tad tagad viņš ir sācis kontaktēties un rotaļājas ar brāļiem un māsām, bet ar sešgadīgo Dašu viņi spēlējoties skraida viens otram pakaļ. Damirs pat ir sadraudzējies ar visjaunāko brālīti.”

Damiram ir laba vizuālā atmiņa. Viņš zina alfabētu un ciparus un var tos parādīt. Tētis ved dēlu uz nodarbībām Jelgavas rehabilitācijas centrā un pats mācās pie pedagoga, lai pēc tam nodarbotos ar dēlu mājās.

“Damira mīļākās “rotaļlietas” ir veļas mašīna un žāvētājs. Pietiek uzgriezt muguru, un Damirs jau ir salicis veļas mašīnā visu, kas bija pa rokai, un mēģina to ieslēgt. Piemēram, pulvera vietā viņš var iebērt cukuru,” smejas mamma. Damiru nevar atstāt bez uzraudzības ne uz mirkli.

Vēl Damiram ļoti patīk darboties ar putekļu sūcēju un viņam patīk visu veidu kastes. Saņemot dāvanā rotaļlietas, Damirs ar prieku tās izņem no iepakojuma. Rotaļlieta tiek atlikta malā, bet kastītei nekavējoties tiek atrasts pielietojums.
“Rezultāti ir redzami, Damirs ir izmainījies, tomēr viņš joprojām dzīvo savā noslēgtā pasaulē,” stāsta Svetlana. “Nodarbības un modernās metodikas pamazām palīdz. Taču ar to nepietiek. Kamēr viņš vēl ir mazs, mums ir jādara viss iespējamais. Mēs pastāvīgi meklējam arvien jaunas iespējas dēla rehabilitācijai.”

No citas māmiņas ar tādām pašām problēmām Svetlana uzzināja par Izraēlas centru “Beer David”, kurā veiksmīgi rehabilitē bērnus ar autismu un cerebrālo trieku. Centrs vienlaicīgi izmanto gan tradicionālo ārstēšanu, gan aparātprocedūras, gan netradicionālās metodes.

“Skaidrs, ka viss ir individuāli. Taču rezultāti ir ļoti labi. Pēc ārstēšanas kursa manas draudzenes dēlam tika noņemta diagnoze, viņš ir sācis runāt, veiksmīgi socializējas un lieliski attīstās. Tāpēc mēs vēlamies izmēģināt visus variantus. Mēs aizsūtījām Damira dokumentus uz “Beer David” un esam saņēmuši uzaicinājumu ierasties uz ārstēšanos,” stāsta Svetlana.

Sešu bērnu mamma Svetlana pēc profesijas ir medmāsa un strādā slimnīcā. Tētis Ainārs nodarbojas ar rūpniecisko alpīnismu. Viņu galvenās vērtības ir ticība Dievam, mīlestība un uzticēšanās.

Mēdz teikt, ka laimīgas ģimenes mājā noteikti jāskan bērnu smiekliem. Šajā ģimenē ir tieši tā. Vecākajai meitai Kristīnei ir 21 gads, Milanai ir 16, Timuram – 12, Dašai – 6 gadi. Damiram maijā paliks 5. Jaunākajam Dāvidam ir 11 mēneši.
Ģimene dzīvo divistabu dzīvoklī Jelgavā. Uzlabot dzīves apstākļus pagaidām neizdodas. Grūti iedomāties, kā viņiem visiem tas izdodas, taču jau no pirmā acu uzmetiena ir skaidrs – šeit dzīvo mīlestība. Un tas ir pats svarīgākais. Sadzīves problēmas gan jau atrisināsies!

Iedomājieties, cik kilogramu kartupeļu un citu pārtikas produktu ģimenei ir nepieciešams ikdienā – brokastīm, pusdienām un vakariņām. Un tas viss vēl ir jāpagatavo! Svetlana ir ļoti pateicīga vecmāmiņām, kas palīdz un pieskata bērnus, kamēr viņa ir darbā.
“Katram bērnam garšo dažādas lietas,” smejas Svetlana. “Damirs, piemēram, labprāt ēd zivis un kotletes. Savukārt Timurs zivis neēd vispār. Mums bieži vien nākas gatavot katram ko savu.”

Dzimšanas dienas šajā ģimenē ir visbiežākie svētki. Mamma un tētis, divas vecmāmiņas un seši bērni. Visi gatavo dāvaniņas viens otram. Daša, piemēram, dāvina visiem savus zīmējumus. Viņa vispār ir ļoti radoša – mīl veidot un darināt dažādas lietiņas.

“Protams, katrs grib, lai par viņu rūpētos, mīlētu un arī lutinātu. Bērniem to nav grūti sniegt, bet ģimenei vissvarīgākais ir mīlestība. Un tad viss ir kārtībā,” saka Svetlana.

Visvairāk ģimene šodien sapņo par to, lai mazais Damirs izveseļotos. Tāpēc māmiņa nolēma vērsties pēc palīdzības. Un mēs varam palīdzēt!

Kā palīdzēt

Pusotra mēneša ilga diagnostika, intensīva ārstēšana un speciālistu konsultācijas medicīnas centrā “Beer David” maksā 20 000 EUR.

Ziedojumu tālrunis 90006384 darbojas 4-gadīgā Damira atbalstam līdz 16. aprīlim. Maksa par zvanu ir 1,42 EUR.
Labdarības fonds BeOpen ir atvēris arī īpašu ziedojumu kontu, lai palīdzētu Damiram Lukjanovičam. No kontā ienākušajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Labdarības fonds BeOpen
Reģ. nr. 50008218
Konta nr. LV21 CBBR 1123 2155 00500
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Dalimiram Damiram Lukjanovičam