Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Faktori, ko ņemt vērā, veidojot biznesa plānu

Redakcija
Redakcija

Savs bizness sniedz daudz priekšrocību, protams, ar nosacījumu, ka tas ir veiksmīgs. Un veiksmīga biznesa uzsākšanai vajadzīgs pārdomāts biznesa plāns. Ja arī Jūs apsverat iespēju realizēt savu ideju un kļūt par uzņēmēju, lasiet raksta turpinājumu un uzziniet, kas jāņem vērā, lai īstenotu pirmo soli - biznesa plāna izveidi.

Kas ir biznesa plāns?

Biznesa plāns palīdz labāk definēt biznesa mērķus un atrast labākos veidus, kā šos mērķus sasniegt. Visas aktuālās informācijas apzināšana un analizēšana ļauj izvairīties no dažām kļūdām jau pašā sākumā, tādā veidā padarot biznesa uzsākšanu mazāk satraucošu.

Kas ietilpst biznesa plānā?

Biznesa plāna saturs ir atkarīgs no plānotās uzņēmuma darbības un specifikas, tomēr ir sadaļas, kas ir jebkura pārdomāta biznesa plāna sastāvdaļa.

Apraksts ietver vispārīgu informāciju par uzņēmumu - nosaukumu, kontaktinformāciju, juridisko adresi, plānoto darbības vietu, darbinieku skaitu, mērķus un misiju;

Kopsavilkumā tiek minēti uzņēmējdarbības mērķi un sasniedzamie rezultāti, nepieciešamais finansējums. Tiek aprakstīti iespējamie peļņas gūšanas veidi un potenciālie klienti;

Svarīga biznesa plāna sastāvdaļa ir arī produkta apraksts. Tajā norāda, kādā veidā tiks ražota prece vai sniegts pakalpojums, kādas iekārtas un tehnoloģijas tam būs nepieciešamas. Tāpat šī sadaļa ietver arī iespējami detalizētu informāciju par vajadzīgajām izejvielām;

Konkurentu analīze ir ļoti svarīgs uzdevums, kas ļauj uzlabot savu sniegumu jau pašā sākumā. Tas ļauj saprast to, kādā veidā veiksmīgāk apsteigt konkurentus un kādi resursi tam būs nepieciešami;

Neviens bizness nevar attīstīties arī bez mārketinga aktivitātēm, tādēļ, domājot par uzņēmējdarbības uzsākšanu, jādomā arī par to, kādus mārketinga instrumentus izmantosiet, lai sasniegtu savu mērķauditoriju.

Finansējuma avoti – svarīga biznesa plāna daļa

Šodien, uzsākot jaunu biznesu, ir pieejami dažādi finansējuma avoti un, sastādot biznesa plānu, ir nepieciešams izskatīt šos avotus un saprast visus par un pret.

Sastādot biznesa plānu, kļūst skaidrs vai pietiek ar savu finansējumu vai tomēr nepieciešams ārējs finansējums.

Šodien dažādi ES fondi piedāvā finansējumu uzņēmumiem, šajā gadījumā nepieciešams izpētīt visu pieejamo informāciju, lai saprastu vai konkrētais uzņēmums var pretendēt uz ES finansējumu.

Kā vēl viens ārējā finansējuma veids ir investora iesaiste. Ja jūsu biznesa ideja ir interesanta, ir labi jāpiestrādā pie biznesa plāna, jo tas ir rīks ar kuru ieinteresēt potenciālo investoru.

Viens no visvairāk izmantotajiem biznesa finansējuma veidiem ir aizdevums vai kredīts. Mūsdienās daudzas kredītiestādes piedāvā uzņēmumiem šo starta aizdevumu, kas palīdz uzsākt savu darbību. Taču arī šajā gadījumā biznesa plānam jābūt ļoti labi izstrādātam, kur tiks atspoguļots kredīta dzēšanas process.

Gadās situācijas, kad nav iespējams izmantot kredīta iespējas, jo iepriekš, piemēram, bija neveiksmīga pieredze, kas sabojāja kredītvēsturi. Šajā gadījumā var noskaidrot vai ir pieejami kredīti ar sabojātu vēsturi pie Sefinance un kāds nodrošinājums šajā gadījumā būs nepieciešams.

Balstoties uz visu iepriekš minēto, var secināt, ka uzņēmums sākas ar biznesa plānu, kas ir sava veida tā dzīves cikls un iespējamā nākotnes attīstība. Pateicoties biznesa plānam, gan jums, gan visām ieinteresētajām pusēm būs skaidra vīzija par plānoto biznesa attīstību un par to vai ir vērts veidot sadarbību ar jauno uzņēmumu.