Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:407, Did:0, useCase: 3


Tradicionālie un vegānu pīrādziņi Līgo galdam

Redakcija
Redakcija

Tuvojas vasaras gaidītākie svētki, un līgotājus nodarbina daudzi jautājumi, piemēram, kur svinēt, ar ko kopā svinēt un ko celt svinību galdā! Pīrādziņi ir viens no tiem gardumiem, kuru izvēlēsies katrs līgotājs – vai tas būs speķa, biezpiena vai vegāniskais pīrādziņš. Pīrādziņi vienmēr būs nekļūdīga izvēle. Turklāt ierastos speķa pīrādziņus var pielāgot arī vegānu interesēm, piemēram, aizstāt ar pīrādziņiem, kas pildīti ar sēnēm vai ķirbi. Izklausās taču gardi, vai ne!

Kopā ar veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāju Ditu Lasi esam sagatavojuši viegli pagatavojamas pīrādziņu receptes, kas patiks gan tradicionālo pīrāgu cienītājiem, gan vegāniem. Turklāt pīrādziņu pagatavošanā izmantots margarīns. “Cepšanai domātais margarīns mīklai piešķir līdzīgas īpašības kā sviests, vienlaikus - strādāt ar to ir vieglāk, margarīns ir stabilāks, nesagādā negaidītus pārsteigumus: pat, ja neesi liels meistars konditorejā, pīrādziņi visticamāk izdosies lieliski - gan formas, gan tekstūras ziņā”, skaidro Dita.

Vegāniskie pīrādziņi ar sēnēm un sīpoliem

Sastāvdaļas
Mīklai:
500g kviešu miltu (vēlams 550 vai 812 tips - būs rakstīts uz miltu pakas)
100g mīksta cepšanas margarīna
10g cukura
5 g sāls
10g sausā rauga
~400ml silta (35 C) ūdens

Pildījumam:
200g šampinjonu (derēs arī tofu, ķirbis, topinambūri, kālis)
1 sīpols
1 ēdk. margarīna
1 ēdk. sojas mērces
Pa šķipsniņai ķiploku pulvera un kūpinātas paprikas (vai 1 tējk. šķidro dūmu)

Pagatavošana
1. Miltus samaisa ar cukuru, sāli un raugu, tad iemaisa siltu ūdeni, kārtīgi samīca, līdz masa kļūst viendabīga. Tad mīklā iemīca margarīnu. Mīkla būs diezgan mīksta - saveļama bumbā, bet lips pie rokām un bļodas. Mīklu saveļ bumbā, apkaisa ar miltiem, apsedz ar dvieli un liek siltā vietā uzrūgt, apmēram stundu. Tikmēr gatavo pildījumu.
Sīpolu un sēnes sagriež kubiņos. Izkausē pannā margarīnu, maisot apcep tajā sīpolu brūnu. Tad pievieno sēnes, pusminūti apcep, pielej sojas mērci, apmaisa, un, kad mērce iztvaiko, pieber ķiploku pulveri un kūpināto papriku. Ļauj pildījumam atdzist.

Uzraudzēto mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un cītīgi izmīca. Nu tai būtu jāpārstāj lipt pie rokām - ja tā nenotiek, labāk vairāk pamīcīt, nekā steigties bērt miltus – jo mīkstāka mīkla, jo mīkstāki būs pīrādziņi. Izmīcīto mīklu sadala 18 - 20 bumbiņās, katru saplacina, vidū liek pildījumu, pārliek tam pāri abas mīklas aplīša malas, izveido pīrādziņa formu.

Kamēr veido pīrādziņus, krāsni uzsilda līdz 220 C. Gatavos pīrādziņus liek uz cepampapīra vai ieeļļotas plāts, ļauj vēl 10 - 15 min. uzrūgt (tas ir svarīgi, lai cepoties pīrāgi neplaisā). Uzraudzētos pīrādziņus pēc vēlēšanās var pārziest ar sojas mērci - veidosies tumšāka garoziņa.
Krāsnī ieliek trauku ar ūdeni. Liek iekšā pīrādziņu plātni, cep kādas 20 min., līdz zeltaini brūni. Izņem no krāsns, pārsedz ar tīru dvieli un ļauj vismaz 15 min. atdzist turpat plātnē.

Pīrādziņi ar speķi

Sastāvdaļas:
1 ola pīrādziņu pārziešanai
Mīklai:
500g kviešu miltu (vēlams 550 vai 812 tips - būs rakstīts uz miltu pakas)
100g mīksta cepšanas margarīna
10g cukura
5 g sāls
10g sausā rauga
~400ml silta (35 C) ūdens

Pildījumam:
250 g kūpināta, kūpināta gaļa ar speķi
1 sīpols
1 ēdk. margarīna

Pagatavošana
Miltus samaisa ar cukuru, sāli un raugu, tad iemaisa siltu ūdeni, kārtīgi samīca, līdz masa kļūst viendabīga. Tad mīklā iemīca margarīnu. Mīkla būs diezgan mīksta - saveļama bumbā, bet lips pie rokām un bļodas. Mīklu saveļ bumbā, apkaisa ar miltiem, apsedz ar dvieli un liek siltā vietā uzrūgt, apmēram stundu. Tikmēr gatavo pildījumu.
Gaļu un sīpolus sagriež kubiciņos. Izkausē pannā margarīnu, maisot apcep sīpolus brūnus. Tad pievieno gaļu, un pusminūti apcep. Pildījumam ļauj atdzist.

Uzraudzēto mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un cītīgi izmīca. Nu tai būtu jāpārstāj lipt pie rokām - ja tā nenotiek, labāk vairāk pamīcīt, nekā steigties bērt miltus – jo mīkstāka mīkla, jo mīkstāki būs pīrādziņi. Izmīcīto mīklu sadala 18 - 20 bumbiņās, katru saplacina, vidū liek pildījumu, pārliek tam pāri abas mīklas aplīša malas, izveido pīrādziņa formu. ziņus, krāsni uzsilda līdz 220 C. Gatavos pīrādziņus liek uz cepampapīra vai ieeļļotas plāts, ļauj vēl 10 - 15 min. uzrūgt (tas ir svarīgi, lai cepoties pīrāgi neplaisā). Pīrādziņus pēc otrās uzraudzēšanas, tieši pirms likšanas krāsnī, pārziež ar sakultu olu.

Krāsnī ieliek trauku ar ūdeni. Liek iekšā pīrādziņu plātni, cep kādas 20 min., līdz zeltaini brūni. Izņem no krāsns, pārsedz ar tīru dvieli un ļauj vismaz 15 min. atdzist turpat plātnē.

Lai izdodas gardi pīrādziņi un jautra līgošana. Jo kā mēs visi zinām, tad Jāņu rītu nedrīkst gulēt, jo tad saulīte rotājas!