Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Jūgendstila modes parāde – jau rīt

Redakcija
Redakcija

Jau rīt, 18.augustā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” pirmo reizi norisināsies Jūgendstila tērpu modes parāde, kur modeļu lomā iejutīsies sabiedrībā pazīstamas dāmas: dziedātājas Ieva Akuratere, Lorija Cinkuss, Inga Šļubovska-Kancēviča, Elīna Šimkus, Linda Dinsberga (Anmary), aktrises Ērika Eglija, Karīna Lučiņina un Mirdza Martinsone, māksliniece Ilze Patmalniece, LTV Kultūras ziņu redakcijas žurnāliste Līga Gaigala, sportiste Jeļena Prokopčuka u.c. Tērpus papildinās jūgendstilā ieturētas rotas un cepures, kā arī citi aksesuāri – somiņas, lietussargi u.tml. Sākums – plkst.18.

„Modes parādes 100 tērpu kolekciju veidos trīs apakškolekcijas: aptuveni 30 jūgendstila tērpus radīs modes zīmols „Mayra”, 25 – 50 jūgendstila tērpus – zīmola „Mayra” aicinātas un atbalstītas radīs amatieršuvējas, un vairāki jūgendstila tērpi būs no Lūznavas muižas un Limbažu novadpētniecības muzeja īpašumiem. Tāpar esam ciemos uzaicinājušas modes mākslinieces no Krievijas un Ukrainas, kas arī atvedīs savus tērpus,” stāsta Jūgendstila modes skates organizatore un tērpu zīmola „Mayra” īpašniece Maira Miķelsone. Lai šos svētkus padarītu vēl krāšņākus, viņai talkā nākuši cilvēki, , kurus vieno mīlestība pret Latviju, Rīgu, vēsturi un modi: kinorežisors Jānis Streičs, rakstniece un publiciste Nora Ikstena, režisore Zanda Krancmane u.c.

„Vērtības, ko Jūgendstila tērpu parādē piedāvāsim, ir pārlaicīgas un tik ļoti iederīgas šodienā. Latvijai un Rīgai ir, ar ko lepoties, gan savā vēsturē, gan mūsdienās. Mūsu pasākuma mērķis – popularizēt Rīgas pilsētu, tās stilu un gaumi tērpos un noskaņā, Jūgendstila tērpu modi, veicināt interesi par Latvijas, Rīgas vēsturi, par modes vēsturi pasaulē un Latvijā, un atgādināt, ka, lai gan dzīvojam citā laikmetā, krāšņie jūgendstila tērpi arī tagad lieliski iederas gan Operā, gan svinīgos pasākumos; tāpat šajā stilā šūdinātās vasaras kleitas var vilkt uz dārza svētkiem, un tie piestāv arī ikdienai,” uzsver Maira Miķelsone, piebilstot – tāpat kā Skandināvijā, arī Latvijā jūgendstils saistīts ar nacionālās pašapziņas pacēlumu. „Tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā – Rīgā – bija vajadzīgā augsne, lai attīstītos „Skaistā laikmeta” (La Belle Époque) mode. Jūgendstila mode cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, un plūstošās, graciozās kustības. Brīnišķīgs laikmets un sievišķīgi tērpi – atmosfēra, kuru vēlamies iedzīvināt šodienā. Sākotnēji spilgtākie jūgendstila pārstāvji bija baltvācu mākslinieki, kuri dominēja reģiona kultūras dzīvē, taču tieši ar jūgendstilu saistās pirmo latviešu nacionālo mākslinieku ienākšana kultūras apritē (Janis Rozentāls, Jānis Valters, Jūlijs Madernieks u.c.).”

Biļetes var iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un Bilesuparadize.lv