Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


OratoriO svin 3 gadu jubileju un atklāj jauno sezonu

Redakcija
Redakcija

OratoriO svin 3 gadu jubileju un atklāj jauno sezonu
Foto: Jānis Porietis


30.augustā mūzikas un drāmas telpā OratoriO, Rīgā, Sporta ielā 2, K1 (ieeja no Hanzas ielas) notika preses konference par jauno OratoriO sezonu. Preses konferencē piedalījās - Rēzija Kalniņa, Ainārs Rubiķis, Azade Magsodi, Andis Paegle un Voldemārs Rode.

Šodien 3 gadu jubileju svin mūzikas un drāmas telpa OratoriO, kuru izveidoja Rēzija Kalniņa un Ainārs Rubiķis. Ar mērķi - lai katrs viens, kurš ienāk šajā maģiskajā vietā, jūtas kā mājās, jūtas uzrunāts. Sadzirdēts. Saklausīts. Jaunās sezonas atklāšana - 30. augustā plkst. 19.00, OratoriO pirmo reizi atskanēs muzikāls un dzejisks stāsts par Sievieti, kura izraujas Brīvībā.

OratoriO devīze šajā sezonā - “Pret ko Es esmu Par?” Režisore Rēzija Kalniņa saka: “Es esmu Par Sievieti. Par Sievieti, kurai ir tiesības Runāt, Būt. Kura nes pasauli. Dod prieku. Nes sāpes, Pacieš. Piedod. Piecieš. Viņai ir tiesības arī runāt. Dalīties. Šajā sezonā Sieviete caur izrādēm un koncertiem runās. Stāstīs. Raudās. Smiesies. Kliegs. Priecāsies. Viņa Būs. “
Jaunā sezona iesāksies ar koncertprogrammu “Mēness mūzika un dzeja”, kas ievedīs klausītājus persiešu dzejā aktrises un režisores Rēzijas Kalniņas lasījumā, un atmosfēriskā mūzikā irāņu izcelsmes vijolnieces Azades Magdsodi un pianista Anda Paegles interpretācijā. 2019. gadā Azade un Andis izveidoja unikālu starptautisku projektu “MoonBach”, un kopā ar Rēziju Kalniņu, Oktobra beigās pirmizrādi piedzīvos jauna Šona Grenana luga “Akmens aizslīd garām” Voldemāra Rodes tulkojumā. Grenana lugas “Liec Dievam pasmieties” un “Alvas Sieviete” bija skatītākās lugas Dailes teātra mazajā zālē. Arī “Tagad un tad”. Pirmā izrāde mūzikas un drāmas telpā OratoriO Rēzijas Kalniņas režijā, kas joprojām skatāma OratoriO repertuārā.

Rēzija uzsver: “Jautājumi, kurus uzdod dramaturgs savās lugās, atsaucas caur mani, maniem līdzgaitniekiem. Vēlos atkal un atkal uzdot jautājumus. OratoriO katras izrādes žanrs vienmēr būs “dvēseles duša”. Šona Grenana “Akmens aizslīd garām” ir stāsts par cilvēka iekšējās pasaules pilnveidošanu.''

Voldemārs Rode - ''Dr. Līna Kamingsa ir izcila astrofiziķe, kura nonākusi dzīves mīklainajās krustcelēs. Sēras, atsvešināšanās un iekšējā cīņa starp zinātni un cilvēcisko vēlmi ticēt kam vairāk viņu ir teju vai izsmēlušas sausu. Kad kuriozā pārpratumā pārbaudīta viņas zinātniskā integritāte, negaidīti izveidota alianse ar uzņēmīgu žurnālistu aizved līdz viņas personīgās odisejas kulminācijai. “Akmens aizslīd garām” liek aizdomāties par līdzsvara lomu cilvēka dzīvē, sapludinot robežas starp diametrāli pretējo, un cenšas sagatavot skatītāju viņa personīgajai metamorfozei''.

Sezonas vidū OratoriO pirmo reizi taps Ziemassvētku koncertstāsts. Par Tevi, mani un par visiem mums. Kas mums šodien ir Ziemassvētki, vai spējam sajust un ieraudzīt to brīnumu, kuram šais svētkos jāpiedzimst…? ''Pret ko Es esmu Par'', un kas manī rada šo savādi klusās nakts prieku.

Vēl šajā sezonā OratoriO stāstīs par citām Sievietes pieredzēm: Džoana Didjona “Maģisko domu gads”, Ričarda Alfiēri “Sešas deju stundas sešās nedēļās”, Dženas Silvermanes “Manas istabas apakšīrniece”, Dženiferas Heilijas “Maizes drupačas''.

Sezonas izskaņā notiks Uģa Prauliņa un Guntara Godiņa mūzikls “Pilsēta”, kurā, kā saka režisore Rēzija Kalniņa ir “ceļš no Brīvības uz ieslodzījumu un pēc tam atpakaļ uz Brīvību”. Katram iestudējumam būs unikāls aktieru sastāvs, jo katra uzrunātā aktrise ir izteikusi vēlmi ''Atbrīvoties un reizē Piepildīt sevi.''

A.Rubiķis - ''Mums allaž ir būtiski sevī iegremdēties dziļāk un dziļāk. Noraut ap sevi aplipušos sārņus un sabiedriskos kultūras uzslāņojumus....un tad mēs ieraugām - kas ir mūsu dvēsele, tas atomreaktors, kas mūs vēl joprojām padara par cilvēkiem. Esot nepārtrauktā disonansē ar pasaulīgo, mūsu cilvēciskā datorsistēma uzkaras, radot traucējumus attiecībās ar savu tuvāko, sevi un pat ar Dievu. Mēs turpinām skriet tālāk jau ar aizdusas lēkmēm un sirds krampjiem pakrūtē. Un tad ir OratoriO.. Mazā miera osta pilsētas vidū, kur katram atnākot, viņš vai viņa, vai viņa un viņš, ir iespēja satikt sevi tuvāko un pat Dievu. Ieklausīties savas dvēseles pukstos un atkal sev pateikt - es esmu.

''Guntara Godiņa un Uģa Prauliņa muzikālais stāsts ''Pilsēta'' mani satricināja līdz sirds dziļumiem. Tam pirmo reizi man bija iespēja pieskarties apmēram pirms 15 gadiem. Mani aizrāva Uģa mūzikas tiešums un nesalaužamība, skaudrums un bezkompromiss. Bet Guntara dzeja mani šodien ieveda bezcerīgi skarbajā realitātē. Stāsts jau nav par pilsētu, mūriem, skatlogiem, cilvēkiem un nereāliem tēliem. Stāsts ir par mani, un sistēmu ap mani, par to cik mana patība tajā iesprostota un atdalīšanās no tās ir iespējama tikai ar "tad būsim brīvi, kad brīvības nebūs, kad brīvības nebūs." - turpina Ainārs Rubiķis.

“Šīs sezonas repertuārs ir stāsts par mani”, saka OratoriO sirds, aktrise un režisore Rēzija Kalniņa.

Sekojiet informācijai OratoriO mājaslapā OratoriO - Mūzikas un drāmas telpa