Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Latvijas iedzīvotājiem ir maldīgs priekšstats par valsts kompensējamo medikamentu iegādi

Redakcija
Redakcija

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju domā, ka valsts kompensējamos recepšu medikamentus nav iespējams iegādāties visās aptiekās, bet gandrīz 10% ir pārliecināti, ka tos var nopirkt tikai tajās aptiekās, kuras norāda ārsts, kurš izraksta recepti. Tā noskaidrots “Euroaptiekas” un pētījumu centra SKDS veiktā aptaujā*.

“Tomēr tā nav! Kompensējamās zāles iespējams iegādāties visās aptiekās,” norāda “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule. “Apzināti vai neapzināti, bet cilvēkiem Latvijā ir radīts nepareizs priekšstats par valsts kompensējamo medikamentu iegādes iespējām.Joprojām dzīvs ir mīts, ka tie ir pieejami tikai konkrētās vai kādās speciālās aptiekās. Pats skumjākais ir tas, ka tādējādi cieš tieši pacienti, kuri, domādami, ka viņiem nepieciešamās zāles iespējams iegādāties tikai, piemēram, onkoloģijas centrā esošajā aptiekā, pat no Ventspils ar sabiedrisko transportu mēro tālo ceļu ar aukstumkasti pie rokas,” uzsver farmaceite.

Arī “Euroaptiekas” un SKDS veiktajā aptaujā atklājas, ka daļa sabiedrībasir pārliecināti, ka valsts kompensējamos medikamentus var iegādāties tikai dažās aptiekās Rīgā, piemēram, Latvijas infektoloģijas centrā, Stradiņos, Jūras medicīnas centrā, Gaiļezerā u.tml.

Tomēr, kā norāda farmaceite Ieva Zvagule, visticamāk onkoloģijas, hemofilijas, sklerozes, HIV, tuberkulozes u.c. slimību ārstēšanainepieciešamie valsts apmaksātie medikamenti ir pieejami arī cilvēka dzīves vietai tuvākā aptiekā, un viņam nav jādodas uz kādu konkrētu zāļu tirgotavu citā pilsētas rajonā vai pat citā pilsētā.“Pat tad, ja konkrētie medikamenti nav cilvēkam tuvākajā un ikdienā iecienītajā aptiekā uz vietas, tos var pasūtīt. Pastāv arī iespēja iepriekš piezvanīt uz savu iecienītāko aptieku un pieteikt medikamentu. Kad tas būs aptiekā uz vietas, farmaceits piezvanīs.Tādējādi klients var netērēt laiku, vairākas reizes dodoties uz zāļu tirgotavu.

“Diemžēl jāatzīst, ka laikam arī pašu ārstu vidū pastāv līdzīgs mīts un viņi nezina, ka pacients, izrakstot tam valsts kompensējamās zāles, nav jāsūta uz kādu konkrētu aptieku. Par to liecina jautājumi, kurus diezgan bieži farmaceitiem uzdod aptieku klienti, kā arī nereti – šo klientu rīcībā esošas norādes no ārstu puses,” stāsta farmaceite.

Ieva Zvagule aicina cilvēkus, kam nepieciešami valsts kompensējamie medikamenti:
- Izrunāt ar savu ārstējošo ārstu visus ar to iegādi saistīties jautājumus, t.sk. arī par kompensācijas apmēru un principiem.
- Vērsties savā iecienītajā dzīves vietai tuvākajā aptiekā un noskaidrot, vai iespējams un kāda ir kārtība, lai saņemtu medikamentus tajā.

Aptauja veikta 2017. gada februārī, un tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.