Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


TOP 10 produkti veseliem zobiem

Kur slēpjas pievilcības noslēpums? Ko ievērojam pirmo, satiekot cilvēkus? Protams, jauks smaids. Bet jaukam smaidam nepieciešami veseli zobi. Kādam tas dots jau no dabas, bet izrādās, ka daudz ko varam darīt arī paši, jo tas nemaz nav tik sarežģīti. Piedāvājam produktu TOP 10, lai uzlabotu un stiprinātu zobu veselību, kā arī Jūsu labsajūtu un pašpārliecinātību.

1. Cietie dārzeņi un augļi

Burkāni, āboli, gurķi un bietes satur daudz zobiem un smaganām noderīgu vitamīnu un minerālvielu. Tādus kā beta-karotīnu, В, D, E, K, С, РР grupu vitamīnus, kalciju, kāliju, nātriju, fosforu, jodu, fluoru, dzelzi, kobaltu un pat sudrabu, kas uzlabo asinsriti smaganās un nostiprina zobu veselību.

Mūsdienās zobi tiek pieradināti pie mīkstas, viegli pārstrādājamas pārtikas, kas traucē zobu funkcionalitāti, tādēļ palielinās zobu aplikums un pastiprināti veidojas zobakmens. Tikai pāris krauķšķīgu mazkaloriju graužamo produktu dienā un tā stimulējat siekalu rašanos, kas dabīgi tīra mutes dobumu, tā mazinot baktēriju un mikrobu vairošanos.

2. Zaļumi (pētersīļi, loki, dilles, selerija, salāti)

Zaļumu sastāvā ietilpst В, Е, А, С, РР vitamīni, folijskābe, kālijs, kalcijs, jods, fosfors, magnijs, beta-karotīns,dzelzs, kas dabīgi stiprina ne tikai zobu veselību, bet mūsu imunitāti kopumā, uzlabo asinsrites procesu organismā.

Pētersīļiem un lokiem ir antibakteriāla iedarbība, kas atsvaidzina mutes dobumu, cīnās ar aplikumu un dabīgi balina zobus pat grūti sasniedzamās vietās.

3. Ogas (upenes, vīnogas, zemenes, dzērvenes)

Ogas ir bagātas ar organiskām skābēm un pektīnvielām. Tās satur bagātīgi PP, А, В, С, Е, Н vitamīnus, fluoru, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, dzelzi un jodu.

Piemēram dzērveņu sulu iesaka lietot kā dzbīgu pretkariesa līdzekli, kas pateicoties savai batericīdai iedarbībai bloķē baktēriju piekļuvi zobu emaljai. Tāpat vīnogas satur daudz mikroelementus, kas traucē slimību izraisošiem mikrobiem vairoties mutes dobumā.

4. Rieksti (mandeles, ciedru, Indijas rieksti)

Riekstu sastāvā ietilpst neaizstājamās aminoskābes, polipiesātinātās taukskābes, vitamīni А, В, С, D, Е, Р, kā arī kālijs, magnijs, fosfors un citas minerālvielas. Vai zinājāt, ka Indijas rieksti iznīcina baktērijas, kas bojā zobu emalju, un tiem piemīt arī antiseptiskas īpašības, kas palīdz arī pret zobu sāpēm?

Ciedru rieksti satur vanādiju, kas palīdz kaulaudu veidošanās procesā, fosforu, kas piedalās zobu un kaulu formēšanās procesos. Labvēlīgi iedarbojas uz nervu un muskuļu darbību.

Mandelēs esošās vielas uzlabo zobu un smaganu stāvokli, pie tam tām piemīt atsāpinoša un antispazmatiska iedarbība.

5. Piena produkti (siers, biezpiens, jogurts)

Papildus kalcijam, magnijam un vitamīniem А, В un D, kas ir zobu veselībai noderīgi, piena produktiem piemīt vēl labas īpašības. Piemēram jogurts samazina sērūdeņraža daudzumu mutes dobumā, tādā veidā samazinot arī nepatīkamo elpu, paaugstina pH līmeni, bet fosfāti un kazeīns palīdz zobu mineralizācijas procesā.

Sieru var uzskatīt par efektīvu kariesa profilakses līdzekli, jo tas par 60% palielina kalcija koncentrāciju zobu emaljā, palielina siekalu daudzumu, tā cīnoties ar zobu slimībām un smaganu iekaisumiem.

Biezpiens satur olbaltumvielas, dzelzi un magniju, kas labi tiek pieņemts organismā, bet kalcija un fosfora sāļi tā sastāvā, piedalās pie kaulaudu veidošanās, nervu sistēmas barošanā un hemoglobīna veidošanās procesā.

6. Citrusaugļi (Greifrūts, laims, apelsīns)

To sastāvā ietilpst kālijs, kalcijs, nātrijs, fosfors, dzelzs, vitamīni B, Е, С, РР, kas tā nepieciešami mūsu organismam. Citrusaugļu aromāts ne tikai tonizē un uzlabo garastāvokli, mazina miegainību, uzlabo koncentrēšanos un darbaspējas, bet arī labvēlīgi ietekmē zobus un smaganas.

Piemēram, ikdienas greifrūta lietošana mazina smaganu asiņošanu, iekaisumu procesus mutes dobumā, kas ir vieni no galvenajiem cēļoņiem zobu zaudēšanai.

Tāpat iesaka lietot laimu, kas noder kariesa profilaksei, satur daudz zobu un smaganu veselībai noderīgu vielu. Pie tam laims satur dabīgas organiskās skābes, kurām piemīt viegls baltinošs efekts, bat nesaēd zob emalju un neizjauc dabīgo mutes dobuma mikrofloru.

Savukārt apelsīnu sastāvā esošais lielais C vitamīna daudzums uzlabo organisma spēkus cīņai ar stomatoloģiskām kaitēm, iznīcina baktērijas.

7. Jūras veltes (zivis, garneles)

Jūras veltes no dietologu viedokļa var uzskatīt par praktiski ideālu pārtiku, jo tās ir bagātas ar mikroelementiem un vitamīniem. Pirmām kārtām, protams, kalciju, fosforu, fluoru, B1 un D vitamīniem, kas pilnīgi noteikti nepieciešami labai zobu veselībai, kaulu stiprināšanai. Tie palīdz ne tikai zobiem , bet uzlabo sejas krāsu un stiprina imunitāti.

Garneļu sastāvā ietilpst viegli organismam pārstrādājamie kalcijs, tiamīns, riboflavīns, nātrijs, kālijs, magnijs. dzelzs, mangāns. Praktiski jebkura zivs bagātīgi satur kalciju, selēnu, jodu un fluoru, kuru augstā koncentrācija palīdz zobu higiēnas profilaksē.

8. Olas (vistu, paipalu).

Vistu olas satur gandrīz visus mikroelementus, 12 pamatvitamīnus, ogļhidrātus, taukus, olbaltumvielas. Palīdz pret zobu bojāšanos, bet olu čaumala ir ideāls, dabīgs kalcija un D vitamīna avots, kas atšķitībā no mākslīgi radītajiem daudz labāk uzsūcas organismā. Lietojot uzturā paipalu olu čaumalas, variet izvairīties no smaganu asiņošanas un padarīt zobus stprus un veselus.

9. Medus

Visiem zināms, ka medus ir veselībai ļoti derīgs produkts, kas ne tikai paaugstina imunitāti, bet ir arī spēcīgs enerģijas avots un labvēlīgi iedarbojats arī uz zobu veselību. Sevišķi daudz medū ir B un C grupas vitamīnu, tam piemīt antibakteriāla, stiprinoša, atjaunojoša iedarbība uz mūsu organismu. Vaskus var košļāt kā košļājamo gumiju. Tas palīdz stomatīta ārstēšanā. Ar propolisu ārstē parodontozi, smaganu iekaisumus, mazina to enzīmu daudzumu, kas palīdz baktērijām pieķerties zobu emaljai, kā arī nodrošina zobu aizsardzību.

10. Dzērieni (ūdens, tēja)

Kā melnā, tā arī zaļā tēja ir zobiem noderīga, jo to sastāvā ietilpst vielas, kas apstādina baktēriju augšanu. Katehīns mazina nepatīkamu elpu, tāpēc ieteicams pēc ēdienreizes iedzert nesaldinātu zaļās tējas krūzi. Tā mēs attīrām mutes dobumu, aizsargājam smaganas un zobus no kaitīgajām baktērijām, stiprinot tos.

Tīrs dzeramais ūdens, kas bagātināts ar fluoru arī labvēlīgi ietekmē zobu veselību. Fluors nostiprina zobu emalju, palēnina kariesa veidošanos, bremzē aplikuma veidošanos, pazemina skābju līmeni mutē.

Visi iepriekš minētie produkti labvēlīgi ietekmēs ne tikai jūsu mutes dobuma veselību, bet visu organismu. Lietojot tos regulāri organisms tiks bagātināts ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Līdz ko jūsu zobi un smaganas kļūs stiprāki, tā arī smaidīt gribēsies biežāk, bet tas nozīmē, ka labs garastāvoklis un veselība garantēta!

Mūsu konsultants – ārsts Leonīds Veļkovičs
Stomatoloģijas centrs „Svenata, Brīvības 103“.
Tālr.: 67379889, 29249165.

www.svenata.lv