Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Festivālu aptieciņa – kas tajā jāliek iekšā?

Redakcija
Redakcija

Vasara ir neatkārtojams laiks, kad mūzikas cienītāji steidz izbaudīt visdažādākos festivālus gan tepat Latvijā, gan arī citur Eiropā. Parasti, gatavojoties vairāku dienu festivālam, tiek nopietni izsvērts līdzi ņemamo lietu saraksts, lai atpūtas pozitīvo gaisotni nesabojātu kādu aizmirstu, bet būtisku lietu trūkums. Dodoties uz šādu pasākumu, noteikti jāpadomā arī par neparedzētām situācijām, kurās varētu būt nepieciešami kādi medikamenti vai citi aptiekas līdzekļi. Kas tieši ir galvenās festivālu aptieciņas sastāvdaļas, kuras labāk sagādāt jau laicīgi?

Pret saules kaitīgo starojumu

Jāatceras, ka mūsu āda ir pakļauta saules starojumam ne vien tad, kad sauļojamies pludmalē, bet arī vienmēr, kad atrodamies ārā. Patiesībā arī mākoņi nav pilnīgs šķērslis kaitīgajam UVA un UVB starojumam, tāpēc neatkarīgi no prognozētajiem laikapstākļiem uz festivālu noteikti jāņem līdzi saules aizsarglīdzekļi. Ieteicams izvēlēties tādu līdzekli, kura SPF filtrs nav mazāks par 15, un tas jāuzklāj uz visām ķermeņa daļām, kuras nepasargā apģērbs, ieskaitot seju un kājas. Tā kā festivālos parasti visa dzīve notiek ārā, uzklāšanu vajadzētu atkārtot vairākas reizes visas dienas garumā. Aizmirstot par aizsargkrēma lietošanu, pastāv risks nemanāmi iedzīvoties saules radītos apdegumos - saules aktivitātei nepievēršam uzmanību visa festivāla garumā, bet pēc tam izjūtam nepatīkamās sekas.

Nobrāzumiem un tulznām

Festivālu sezona parasti asociējas ne vien ar lieliskiem koncertiem, bet arī ar dzīvi telšu pilsētiņā un atrašanos dabā. Lai varētu šos festivāla brīžus izbaudīt bez raizēm, svarīgi parūpēties par līdzekļiem, kas būtu nepieciešami, ja gadījies gūt kādu nobrāzumu. Starp tiem noteikti atradīsies ūdeņraža pārskābes šķīdums, vate, marle un plāksteri. Nekas nevar būt svarīgāks komfortam par plāksteri arī gadījumā, ja gadījies gūt tulznas.

Pretsāpju līdzekļi

Pretsāpju zāles būs sabiedrotais gan vienkārši pēkšņu galvassāpju gadījumā, kuras var rasties ļoti skaļas mūzikas vai neierastu apstākļu iespaidā, gan arī tad, ja gadījies iepriekšējā vakarā lietot par daudz alkoholiskos dzērienus. Šādi preparāti būs glābiņš arī menstruālo sāpju gadījumā.

Mutes higiēnai

Šķiet, tik vienkāršas lietas kā zobu birstītes trūkums festivālā var palikt neievērots līdz pat pirmajam vakaram vai pat rītam, kad pēc pamošanās izjūtam akūtu nepieciešamību pēc ierastā zobu tīrīšanas rituāla. Zobu pasta, birstīte un zobu diegs – šie trīs piederumi ir vitāli nepieciešami svaiguma nodrošināšanai visu festivāla dienu garumā. Ja nevēlies ceļot ar lielo zobu pastas tūbu, ir pieejami arī nelieli ceļojumu iepakojumi, kuru līdzņemšana būs ērta un viegla. Arī košļājamā gumija noderēs starp ēdienreizēm dienas garumā, tomēr tā noteikti nevar aizstāt kārtīgu zobu tīrīšanu no rīta un vakarā.

Komfortam, atrodoties dabā

Parasti festivāliem tiek izvēlētas vietas brīvā dabā, jo tās ir arī lieliski piemērotas liela apmeklētāju skaita uzņemšanai. Neraugoties uz lielo cilvēku pieplūdumu, šīs vietas ir arī joprojām atvērtas dažādiem insektiem – odiem, ērcēm, dunduriem. Šim apstāklim noteikti nebūtu jābiedē festivāla apmeklētāji, ja vien aptieciņā atradīsies pretodu līdzeklis. Aptiekās tie pieejami izsmidzināmā, kā arī smērējamā veidā. Tiem var būt dažāda ilguma noturība, bet smērējamie līdzekļi parasti mēdz būt noturīgāki, jo insektiem nepatīkamās vielas izdalās pamazām kopā ar cilvēka ķermeņa siltumu.

Recepšu medikamenti

Šajā kategorijā ietilpst individuāli nepieciešami recepšu medikamenti, kuru regulāra lietošana ir absolūti nepieciešama konkrētās personas veselībai. Par ārsta apmeklējumu un to iegādi būtu jāpadomā jau laicīgi un arī divreiz jāpārliecinās, vai tie tiešām atrodas līdzi festivāla aptieciņā!

Domājot par festivāla aptieciņas saturu, ir svarīgi iekļaut gan ikdienā nepieciešamos līdzekļus un medikamentus, gan arī padomāt par iespējamām situācijām, kas varētu rasties pasākuma laikā. Vienmēr ir labāk sagatavoties ārkārtas gadījumiem, bet vēlāk kādu no šiem līdzekļiem neizmantot, nekā attapties, piemēram, cīnoties ar insektiem vai noberztu kāju, bet bez pretodu aerosola vai plākstera. Ja kāda no aptieciņas sastāvdaļām nenoderēs tev, tā, iespējams, būs ārkārtīgi nepieciešama kādam citam, tādēļ nekad nenāk par ļaunu atkārtoti iziet cauri iepriekš minētajām kategorijām un vēlreiz pārliecināties, vai viss nepieciešamais ir sagatavots patīkamai un neaizmirstamai festivāla baudīšanai!

Informācijas avots: https://www.apotheka.lv