Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Skrituļslidu izvēles kritēriji bērniem

Redakcija
Redakcija

Skrituļslidas var būt lielisks risinājums aktīvai atpūtai, jo īpaši tad, ja šādās aktivitātēs iesaistās visa ģimene. Skrituļot var kā pieaugušie, tā arī bērni, turklāt no tā gūt vienlīdz lielu prieku un aktīvi atpūsties. Visbiežāk ideju par skrituļošanu pauž tieši bērni, pieprasot vecākiem iegādāties skrituļslidas. Vēlāk, vērojot bērnus šajā nodarbē, arī vecāki sāk pārlūkot veikalu piedāvājumus, lai izvēlētos atbilstošas skrituļslidas arī sev un kopā ar bērniem varētu doties skrituļot. Bieži vien pirmās tomēr tiek iegādātas bērnu skrituļslidas, tās jāizvēlas rūpīgi un pareizi. Tad kā lai nekļūdās skrituļslidu izvēlē, turklāt, ja tās iegādājamies pirmo reizi?

Var teikt, ka skrituļslidu izvēle ir ļoti atbildīgs process. Bērna augošais organisms pakļauts jebkurai apkārtējās vides iedarbībai, tas nozīmē, ka vēlams, lai bērns saskartos tikai ar labāko, ērtāko un drošāko. Skrituļošana tomēr ir aktivitāte, kur nokrist, sasisties un gūt sīkas traumas ir pavisam viegli. Tomēr, ja esam parūpējušies par atbilstošākajām un labākajām skrituļslidām, kā arī citiem drošības pasākumiem, skrituļošana noteikti kļūs par priecīgu un patīkamu nodarbi bez lielām traumām un sāpēm. Ārkārtīgi lielā skrituļslidu izvēle nemulsina tikai profesionāļus. Tāpēc ir jālasa, jāinteresējas un jājautā, kā izvēlēties labāko savam bērnam.

Pirms pērc skrituļslidas, noteikti vajag novērtēt skrituļslidu ritenīšus, izmēru, stulmus, stiprinājumus, iekšpusi un ražotāju. Šie ir tādi seši galvenie parametri, kas noteikti jāaplūko, pirms iegādājamies skrituļslidas bērnam.

Sākot ar ritenīšiem – tos vērtē pēc diviem parametriem: materiāls un izturība. Ja tās ir pašas pirmās bērna skrituļslidas, tad vērts aizdomāties par to, cik rindās ir novietoti ritenīši. Vislabāk izvēlēties skrituļslidas, kur ritenīši novietotas divās rindās. Lai gan tādas skrituļslidas nebūs ierastas, bet tomēr – stabilas un bērns labāk iemācīsies skrituļot un noturēt līdzsvaru. Vislabāk ritenīšu materiālu novērtēt uz tausti, jo tiem jābūt mīkstiem, elastīgiem un tad tie nodrošinās labāku saķeri ar ceļu un bērns nevarēs ieskrieties tā, ka nevar apstāties. Vislabāk izvēlēties skrituļslidas ar lielākiem ritenīšiem. Tiesa, ja bērns ir vecāks un šīs viņam ir jau otrās vai pat trešās skrituļslidas, un viņam jau ir labas braukšanas iemaņas, tad var iegādāties skrituļslidas ar cietākiem ritenīšiem, kas būs vidēja izmēra.

Izvēloties zābaciņu ar nekustīgu konstrukciju būsim tikuši pie skrituļslidām, kas ļaus ar vienu pāri braukt pat vairākus gadus. Tomēr bērnam skrituļslidās jājūtas ērti, jo tikai tad viņš iemācīsies pareizi noturēt līdzsvaru jebkādā ātrumā.

Savukārt regulējamam skrituļslidu zābaciņam atkrīt jautājums par izmēra izvēli. Bet, ja izvēlaties klasiskas skrituļslidas, atceraties, ka tās jāpērk 2 izmērus lielākas, kā bērna ikdienas apavi.

Vērtējot skrituļslidu apakšu, tā var būt gan no plastmasas, gan no metāla. Alumīnija rāmis būs spēcīgāks un praktiskāks, bet nekas slikts nenotiks, ja bērna pirmajām slidām būs plastmasas apakšējais rāmis. Toties jādomā par to, lai skrituļslidu svars nebūtu pārāk liels. Bērniem svarīgākais ir mobilitāte, un lieki pārsimt grami viņiem liks nogurt ātrāk.

Ideāls variants ir tad, ja slidām ir visi 3 stiprinājumu veidi: šņores, lipeklīši un fiksatori.
Tomēr skatoties pēc ražotāja, vislabāk izvairīties no ķīniešu ražojumiem, īpaši, ja runājam par sporta precēm, kas attiecas uz traumatiskajiem sporta veidiem. Visiem materiāliem jābūt kvalitatīviem, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību ražotājam.

Kā jau minēts iepriekš, skrituļslidojot var piedzīvot arī kritienus, tas, savukārt, nozīmē, ka skrituļslidas vienas nekad nebūs labs pirkums bērnam, - lai izvairītos no traumām, jāpasargā bērna galva, ceļgali, elkoņi un plaukstas. Aizsargķiverei ir jābūt īpaši izturīgai, jo tā pasargās bērna galvu kritiena laikā, tāpēc tās izvēlei jāpievērš īpaša uzmanība. Kājās, iekš zābaciņa, nederēs arī kokvilnas zeķītes, jo vislabāk skrituļot ar speciālām sporta zeķēm, kas ātri atgrūž sviedrus, saglabā ilgi komfortu zābaciņā un arī pasargā no tulznām.

Un lai gan vēlamies bērnam izvēlēties vislabāko, skrituļslidām nevajadzētu būt nesamērīgi dārgām, vidējais cenu līmenis būs optimālākā izvēle.

Kopumā, tāpat kā izvēloties bērnam, tāpat arī iegādājoties skrituļslidas pieaugušajam, slidām jābūt aprīkotām ar: alumīnija rāmi, stingru zābaciņu, vairākiem un labiem stiprinājumiem. Ritenīši varētu būt maināmi, jo pieaugušie tos ātrāk nolieto.