Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Brīvā laika un sporta apavi bērniem: Kā pareizi izvēlēties?

Redakcija
Redakcija

Pie aktīva dzīvesveida bērns ir jāpieradina jau no mazotnes, lai skolas laikā bērns tās apmeklētu ar prieku. Tās var būt gan garas pastaigas vai pārgājieni kopā ar ģimeni, gan arī sporta pulciņi, kuros bērns iegūst fizisko sagatavotību.

Ja vēlaties kopā ar ģimeni aktīvi pavadīt brīvo laiku, svarīga ir pareizu apavu izvēle. Apavi ietekmē cilvēka veselību, pēdu, ceļu un gūžu locītavu veselību, protams, arī mugurkaulu. Brīvā laika apaviem ir jābūt anatomiski pareiziem, pirksti nedrīkst būt saspiesti, bet apaviem ir jālokās pirkstu daļā. Sporta apaviem ir jābūt pielāgotiem kustībām, balstot visu ķermeni, tā, lai pēda var brīvi kustēties, bet tai ir nodrošināts stingrs atbalsts, kas mazina pārslodzi.

*Galvenie kritēriji apavu izvēlē

Izmērs

Jebkuriem apaviem ir jābūt pielāgotiem pēdas formai, lai kāju pirksti tajos būtu brīvi un stabili. Tādēļ, izvēloties apavus, ir jāpievērš uzmanība to purngalam, vai tas ir pietiekami plašs un pirksti nav saspiesti. Jāatceras arī, ka apaviem ir jābūt pielāgotiem pēdas formai.

Pareiza izmēra izvēle ir ļoti svarīga, apavi nedrīkst būt ne par lielu, ne par mazu. Ja apavi ir par lielu, tie nespēj stingri noturēt pēdu, tā slīd un var veidoties nepareizs pēdas atbalsts. Savukārt sporta apavi, kas ir par mazu, var nospiest kāju pirkstus, deformējot pēdu. Izvēloties apavus, ieteicams pārliecināties, ka kāju pirkstiem ir brīva vieta, apmēram no 0,5 līdz 1 centimetram.

Sporta veids

● Basketbolistiem nepieciešami apavi ar augstu malu, kas atbalsta potīti, un amortizējošu zoli.
● Futbolistiem nepieciešami precīza izmēra, stingri un pieguloši apavi.
● Skriešanai un lēcieniem vispiemērotākie būs apavi ar triecienu absorbējošu zoli, lai pasargātu gan kājas, gan mugurkaulu. Apavu ražotāji ir radījuši speciāli skriešanai domātus apavus, kuri nodrošina amortizāciju un elpotspēju, kā arī ir viegli. Šādi apavi lieliski derēs arī garām pastaigām un pārgājieniem.
● Sporta nodarbībām nepieciešami apavi, kas stabili fiksē potīti.

Lai nekļūdītos sporta apavu izvēlē, konsultējieties ar treneri! Bērniem un jauniešiem ir jāatgādina, ka sporta apavus valkā tikai sportošanas laikā. Specifisku sporta apavu lietošana ikdienā var radīt problēmas veselībai.

Apavu materiāls

Gan sporta, gan brīvā laika aktivitātēm ieteicams izvēlēties elpojošus apavus, vislabāk dabiskas ādas apavus, jo tajos mazāk svīst kājas. Ražotāji ir padomājuši arī par modeļiem, kas domāti mitriem laika apstākļiem un ir izgatavoti no mitrumu atgrūdoša materiāla. Daudziem modeļiem visas šuves ir ūdensnecaurlaidīgas, aplīmētas ar speciālu līmlenti. Izvēloties modeli, ieteicams rūpīgi izpētīt preces informāciju, kurā tiek norādīts gan iekšpuses un ārpuses materiāls, gan zoles tips un materiāls.

Zīmols

Jaunieši kā sevis apliecinošu elementu bieži vien izvēlas kāda populāra zīmola apavus. Tomēr ir jāatceras, ka visi ražotāji attīsta un izstrādā apavus dažādām mērķa un arī vecuma grupām.

Sporta apavus vispirms izmēģina sportisti, norādot uz trūkumiem, kurus ražotāji cenšas novērst, radot kvalitatīvus sporta apavus. Tādēļ svarīgi ir izvērtēt konkrēto mērķi, kam apavi domāti. Piemēram, Nike sporta apavi internetā ir plaši pieejami, tomēr izvēloties ir jāsaprot, ka ir sporta apavi un brīvā laika apavi. Tāpat arī citu zīmolu, kā Puma, Adidas sporta apavi vai cita zīmola ražojums.

Interneta veikalā 220.lv atradīsiet dažādu zīmolu apavus, kas domāti gan brīvā laika aktivitātēm, gan arī nopietnai sportošanai. Izvēlieties īstos un baudiet dzīvi!