Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:85, Did:0, useCase: 3


Partnera izvēle un to ietekmējošie faktori

Redakcija
Redakcija

Vai esi kādreiz domājis par to, kādēļ tev blakus ir tieši šis konkrētais cilvēks? Iespējams, pats lieliski zini atbildi uz šo jautājumu. Šajā rakstā apkopotas vairākas teorijas par to, kādā veidā bieži vien izvēlamies partneri.

Partnera izvēli daļa autoru skaidro ar dubultnieku teoriju, tātad, partneris tiek izvēlēts pēc līdzības principa. Protams, šī izvēle notiek neapzināti. Dubultnieku teorijas autori apgalvo, ka dažkārt līdzība nav acīmredzama, drīzāk partneri viens otrā saskata paši savas īpašības, kuras izpaudušās agrā bērnībā, taču dažādu apsvērumu dēļ tās nav attīstītas. Tad nu tiek atrasts partneris, kuram šī konkrētā īpašība spilgti izpaužas.

Vēl viena partnera izvēli skaidrojoša teorija ir apmaiņas teorija. Šīs teorijas pārstāvji apgalvo, ka laulātie savstarpēji apmainās ar „labumiem”, un šie „labumi” var būt ļoti dažādi. Lielākoties laulātais atbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, indivīda raksturojums, vecums, izskats, statuss, vērtību sistēma utt. Un, ja otra puse arī tevī saskata labumus vai atbilsti noteiktiem viņa izvirzītiem kritērijiem, tad varat būt lielisks pāris.

Trešā teorija vēsta, ka pāra attiecībās viena otrai seko trīs stadijas, katras stadijas laikā notiek partnera vērtēšana. Pirmā ir stimulu stadija, kad partneri viens otram atklāj dažādas savas personības šķautnes. Ja šajā stadijā viss ir vairāk vai mazāk pieņemams, pāris nonāk nākamajā stadijā- vērtību salīdzināšanas stadijā. Ja arī vērtību sistēmās būtisku atšķirību nav, pāris pāriet lomu stadijā, kur tiek dalītas lomas- vīrs, sieva, mamma, tētis, darbinieks, draugs, arī pienākumi tiek izdalīti- kurš no pāra būs atbildīgs par attiecīgām lietām vai darbībām. Lielākoties visas šīs fāzes tiek izdzīvotas nemanot, taču, ja vēlamies strukturizēt attiecību dinamiku, tā varētu izskatīties šādi.

Taču kādi faktori ietekmē partnera izvēli? Scenāriji var būt ļoti dažādi! Lūk daži no tiem! Pie vainas var būt tā sauktais „vecāku scenārijs”, kad par partneri izvēlamies cilvēku, kurš ir līdzīgs mūsu pretējā dzimuma vecākam, tātad meitas izvēlas vīrus līdzīgus tēviem un dēli sievas, kuras līdzinās viņu mātēm.

Nereti arī pirmās saskarsmes iemaņas ir partnera izvēli noteicošs faktors. Tas nozīmē, ka atkārtojam attiecību modeli, ko esam apguvuši agrā bērnībā, iespējams pat neatminamies vairs to, tās var būt attiecības ar pašiem pirmajiem draugiem. Attiecību modelis, ko apguvām bērnībā tiek pārnest arī uz nākamajām attiecībām ar cilvēkiem.

Arī pirmie erotiskie iespaidi var ietekmēt partnera izvēli pieaugušā vecumā. Protams, arī noteiktas ģenētiskas pazīmes, kurām dodam priekšroku pretējā dzimuma indivīdos, parasti to sauc par gaumi – vienam patīk gaiši, otram tumši mati, piemēram.

Šis ir vien īss ieskats partneru izvēles teorijās, tādu ir ļoti daudz, varbūt pat tev ir radusies kāda sava teorija par to, kādēļ mēs izvēlamies to vai citu partneri?

RigaBrain seansu vadītāja Zane