Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Darba drošības un veselības aizsardzības nosacījumi darba devējiem un darba ņēmējiem

Tā kā 28. aprīlis tiek atzīmēts kā Starptautiskā darba aizsardzības diena, tad uz sarunu par šo tēmu aicinājām Darba drošības centra vecāko darba aizsardzības speciālistu, arodveselības un arodslimību ārstu Artūru Neimani.

Darba aizsardzība jeb pilnajā nosaukumā- drošība un veselības aizsardzība darbā- nozīmē nodarbināto personu drošību un veselību darba vidē. Darba aizsardzība ir nepieciešama praktiski jebkuram no mums un tas attiecas gan uz darba ņēmējiem, gan uz darba devējiem, neatkarīgi no uzņēmējdarbības formas, kādā uzņēmums darbojas. Ieguvēji ir visi. Darba ņēmēji tiek informēti un tādējādi pasargāti no dažādiem riskiem, kas viņiem varētu iestāties darba vidē, savukārt, darba devējiem tiek nodrošināts nepārtraukts uzņēmējdarbības process bez nevajadzīgiem izdevumiem.

Darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā, kā arī par to informatīvo materiālu un dokumentu sagatavošanu, kādiem uzņēmumā obligāti jābūt darba aizsardzības jomā. Tie ir- darba vides riska novērtējums, kas ietver informāciju par to, ka darba devējs savas darba vietas ir pārbaudījis, ja ir kādi mērāmi parametri (kā apgaismojums, trokšņa līmenis), tad speciālists tos ir izmērījis un noteicis, vai tie var vai nevar kaitēt cilvēku veselībai. Vismaz reizi gadā darba devējam ir jāizstrādā plāns, kādus darba drošības pasākumus viņš veiks. Jāveic darbinieku apmācība un instruktāža un šīm instrukcijām jābūt rakstiskā veidā un apstiprinātām. Ja darba vietā ir kaut kādi darba vides riska faktori, kas var ietekmēt darbinieku, (lielāko tiesu gandrīz katrā darba vietā tādi ir), tad darba devējam ir jāsūta darbinieki uz obligātajām veselības pārbaudēm. Jāglabā ārsta slēdzieni- tiem jābūt pieejamā vietā, lai ar šiem slēdzieniem varētu iepazīties gan pats darbinieks, gan arī kontrolējošās institūcijas.
Uzņēmumā jābūt speciāli apmācītām personām, kas apmāca darbiniekus rīkoties ar darba vietas aprīkojumu. Visām iekārtām jābūt ar lietošanas instrukcijām. Ja darba devējam nav instrukciju no iekārtu ražotāja, tad šādas instrukcijas jāizstrādā pašiem, lai darbinieks varētu iepazīties, kā jālieto attiecīgā iekārta.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 41.pants nosaka, ka, ja darba devējam nav obligātās darba aizsardzības dokumentācijas, tad sods var būt līdz pat 750 ls, atkārtotā gadījumā vēl vairāk.
Ja notiek darbinieka drošības vai dzīvības apdraudējums, tad sods var sasniegt pat 10 000 ls.
Ja tiek pierādīta darba devēja vaina, var iestāties arī kriminālatbildība. Tieši tāpat darba likums paredz nodarbinātā pienākumus, līdz ar to, ja nodarbinātais nepilda darba drošības noteikumus, tas ir pārkāpums un var tikt saukts gan pie administratīvās, gan pie kriminālās atbildības.

Darba ņēmējam jāzina, ka nelaimes gadījumu rezultātā viņš nevarēs nopelnīt uz šīs nelaime rēķina. No valsts puses tiek kompensēti ārstēšanās izdevumi. Ja tiek piešķirta invaliditāte un grupa vai iespējamā darba nespēja, to kompensē valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tas ir maldīgs uzskats, kuru reizēm arī medijos popularizē, ka nelaimes gadījuma dēļ no darba devēja izspiedīs daudz naudas. Tā tas nav. Ja darbinieks ir guvis savainojumus dzērumā, cietušais tiek nogādāts ārstniecības iestādē, kur tiek veiktas analīzes, kur pēc laboratoriskajām pārbaudēm ziņojumā tiek ierakstīta konstatācija par apreibinošo vielu klātbūtni cietušā asinīs. Šajā gadījumā arī valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra var atteikt izmaksāt kompensāciju.
Ja konstatē , ka darba ņēmējs ir rupji pārkāpis kādus no drošības noteikumiem, arī šajos gadījumos kompensāciju var atteikt.

Visu nepieciešamo darba aizsardzības dokumentāciju sagatavot bez speciālām zināšanām nav iespējams, jo tā ir pietiekami sarežģīta. Darba drošība ir plaša sfēra ar ļoti daudzām niansēm, piemēram, kā katrs faktors iedarbojas uz cilvēku. Tāpēc darba devējam, kuram, galvenokārt, jārūpējas par uzņēmuma finansiālo stāvokli, lai samaksātu algas, uzņēmums attīstītos un gūtu peļņu, nepieciešams kompetents palīgs darba drošības jautājumos.
Tāpēc ir vajadzīgs darba drošības speciālists, kas ir kā darba devēja padomdevējs un kurš vienmēr pateiks- šeit ir kaut kāda bīstamība vai arī- šeit cilvēki var kļūt slimi un iegūt arodslimības, vai šeit var notikt nelaimes gadījums, lai darba devējam nav jātērē savs dārgais laiks, materiālie resursi un pašam par to nav jādomā. Lai darba devējs var veltīt savu laiku uzņēmuma attīstībai.
Darba aizsardzības speciālistam jāaptver gan zināšanas par medicīnu (lai zinātu, piemēram, vai šī ķīmiskā viela ir kaitīga vai nav), jāzina tehniskās lietas (strādājot ar kādām instrumentu grupām kādu traumu var iegūt, kur un kādus labāk pirkt, kādi ir alternatīvi risinājumi.Bīstamās vietas, kur cilvēkam var kaut kas draudēt, jāapzīmē ar drošības zīmēm. Darba devējam ir jāiemāca darbiniekiem, ko šīs zīmes nozīmē.
Protams, vēl visi juridiskie jautājumi, kas skar likumdošanu.
Kompetentu darba aizsardzības speciālistu Latvijā ne vienmēr ir viegli atrast, jo šajos jautājumos bieži ir nepieciešama pieredze attiecīgajā nozarē. Tādēļ noteikti kārtīgi apsveriet domu par darba drošības speciālista izvēli savā uzņēmumā. Vai šis cilvēks būs spējīgs loģiski, secīgi un atbilstoši likumdošanai tikt galā ar saviem pienākumiem. Noteikti izrēķiniet, kas jūsu uzņēmumam ir materiāli izdevīgāk - algot, apmācīt speciālistu, kuram darba drošība ir tikai papildus pienākums, kas bieži vien piespiedu brīvprātīgā kārtā ir uzlikts no darba devēja puses. Vai izvēlēties ārpakalpojumu, kuru sniegs savas jomas speciālistu komanda, kas būs atbildīga par sniegto pakalpojumu.

Un, ja saskaitīsiet visus plusus un mīnusus, tad var izrādīties, ka ārpakalpojums darba drošībā Jūsu uzņēmumam ir izdevīgāks.

Pie reizes, jāatceras, ka galvenie drošības priekšnosacījumi jebkurā darba vietā ir veselais saprāts un disciplīna.

Kāpēc ārpakalpojums grāmatvedībā ir ierasta lieta, bet ārpakalpojums Darba drošībā vēl ne - paliek atklāts jautājums.

Ja šie jautājumi ieinteresēja, tad gan par kursiem darba aizsardzības speciālistiem, gan kompetentas institūcijas ārpakalpojumiem jautājiet:

Kompetenta institūcija SIA “DARBA DROŠĪBAS CENTRS”

osh.lv - Darba drošības centrs

Birojs:
Artilērijas iela 2/4 – 2, Rīga, LV 1001
Tālrunis: 67274712
Fakss: 67274713
E-pasts: ddc@osh.lv
.
Ventspils filiāle:
Ūdens iela 15, Ventspils, LV 3601
Tālrunis: 27223304/ 63626960
Fakss: 63626960
E-pasts: info@osh.lv