Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Hipotekārais kredīts un šķiršanās – kā risināt situāciju?

Redakcija
Redakcija

Precēti pāri nereti izvēlas ņemt hipotekāro kredītu kopā kā līdzaizņēmēji, lai varētu saņemt lielāku aizdevumu. Taču gadījumā, ja pāris pieņem lēmumu šķirties, bieži rodas neskaidrības un nesaprašanās par to, ko iesākt ar vēl neatmaksāto mājokļa kredītu. Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais skaidro, kādi ir varianti šādas situācijas risināšanai.

“Laulības šķiršana negroza un neizbeidz kredīta līgumu, un abi laulātie, ja tie abi bijuši līdzaizņēmēji vai viens aizņēmējs, otrs – galvinieks, joprojām ir atbildīgi par kredīta atmaksu ar tādiem pašiem noteikumiem kā pirms laulības šķiršanas. Šķiroties kredītsaistības netiek automātiski sadalītas, turklāt pastāv neskaitāmi daudz nianšu un apstākļu, kas var ietekmēt situāciju, kā tiek dalīts hipotekārais kredīts vai īpašums, tāpēc pārim jādodas uz banku, lai vienotos par visām pusēm labāko risinājumu,” saka Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais. Tāpat viņš iesaka šādos gadījumos vērsties pie kvalificēta juridiskās palīdzības sniedzēja, kas spēs atrast atbilstošāko risinājumu.

Šķiršanās situācijā īpašuma liktenis var būt atkarīgs no tā, kā tas ir noformēts. Ja īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, tad tas paliek tam laulātajam, uz kura vārda īpašums noformēts, kopā ar bankas hipotēku, kas reģistrēta uz īpašumu kā kredītsaistību nodrošinājums. Te pārim būtu jāvienojas, kurš pēc laulības šķiršanas būs atbildīgs par kredītsaistībām, un, ja tas atšķiras no jau noslēgtajiem līgumiem ar banku, tad jāpanāk attiecīga vienošanās arī ar banku. Savukārt, ja īpašums iegādāts laulības laikā un ir kopmanta, pārim jāvienojas par tā sadalīšanu. Situācijā, kad pāris nevar vienoties par to, kuram īpašums paliek, mantas sadali risina tiesas ceļā. Ja katra laulātā ieguldījumu nevar precīzi noteikt un pierādīt, tad manta tiek dalīta vienlīdzīgās daļās un katram paliek puse no tās. Savukārt par kredītsaistību turpmāko izpildi, tāpat kā pirmajā gadījumā, ir jāvienojas ar banku.

Luminor eksperts skaidro, kādi ir varianti, kā šķiršanās gadījumā rīkoties ar īpašumu, kam ir spēkā esošs hipotekārais kredīts.

Īpašums paliek vienai no pusēm
Viens no svarīgākajiem lēmumiem laulātajiem ir izlemt, ko darīt ar kopīgo īpašumu, piemēram, to pārdot vai vienoties, ka īpašums paliek vienam no laulātajiem. Ja puses vienojas, ka īpašums paliek vienam no laulātajiem, vispirms ir jāpārliecinās par viņa spēju uzņemties kredītsaistības – vai kredītu, kas līdz šim maksāts divatā, būs pa spēkam samaksāt arī vienatnē. Ja tas rada grūtības, iespējams meklēt risinājumus, piemēram, piesaistīt citu līdzmaksātāju vai arī pagarināt kredīta nomaksas termiņu. Laulātajam, kuram paliek īpašums, būtu korekti kompensēt otrai pusei jau iemaksāto daļu naudā vai kādā citā formā, piemēram, piedāvājot automašīnu, vasarnīcu vai kādu citu mantisku kompensāciju. Jāatceras, ka par jebkādām izmaiņām kredītsaistību maksāšanas kārībā vispirms jāvienojas ar banku.

Īpašums tiek pārdots
Ja neviens no laulātajiem nevēlas vai nevar saglabāt īpašumu un kredītsaistības, tad risinājums var būt īpašuma pārdošana un kredīta dzēšana. Šajā procesā iegūto starpību tad abas puses var sadalīt savā starpā.

Īpašums tiek izīrēts
Ja laulātie nevēlas pārdot īpašumu, tomēr kredītsaistību izpilde rada sarežģījumus, vai arī neviena no pusēm nevēlas uzturēties šajā dzīvesvietā, vērts apsvērt iespēju to izīrēt, lai tādējādi gūtu ienākumus hipotekārā kredīta atmaksai. Šī versija ļaus nākotnē kādai no pusēm atgriezties īpašumā vai arī pārdot to.