Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi rīkoties pērkona negaisa laikā

Pēc rekordkarstajām dienām Latviju satricinājuši zibens spērieni un negaisa vēji. Vasaras laikā pērkona negaiss ir samērā bieža dabas parādība, pie kuras esam pieraduši un daudzreiz pat neaizdomājamies par to, kādas sekas var būt vienam zibens spērienam. Lai izvairītos no nepatikšanām, jāievēro vien daži noteikumi.

Centieties bez īpašas nepieciešamības neiet ārpus telpām, aizveriet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus. Parūpējieties, lai telpās nebūtu caurvēja, ar to telpā var iekļūt lodveida zibens.

Nekuriniet plīti vai krāsni. Dūmi vada elektrību un pieaug risks, ka ēkā var iespert zibens.

Turieties tālāk no elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm. Turieties tālāk no ēkas ārējās sienas, ja laukā pie tās aug koks. Ja zibens trāpīs kokā, daļa no lādiņa var tikt novadīta uz ēku.

Atvienojiet radio un televizoru no elektriskā tīkla. Neizmantojiet sadzīves elektrotehniku un tālruni.

Sevišķi bīstams zibens ir klajā laukā. Atrodiet ēku, kur patverties. Ja nav iespējams patverties ēkā, neizmantojiet nelielus šķūņus vai atsevišķi augošus kokus.

Nedrīkst palikt atklātās augstienēs, blakus metāla vai metāla stiepļu žogam un zibensnovedējam.

Ja klajā laukā nav kur patverties, tad nogulieties zemē. Ja iespējams, izvēlieties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm.
Piemērots patvērums ir biezs mežs bez atsevišķiem augstiem kokiem.

Nedrīkst slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem – ozoliem, priedēm, liepām, it sevišķi ja to stumbru jau bojājis zibens. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā vēlreiz.

Pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties, makšķerēt zivis. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā.

Kalnos turieties tālāk no virsotnēm un augstām klinšu smailēm. Centieties nokļūt līdz kalna pakājei. Metāla priekšmetus – alpīnistu uzkabi, cērtes, katlus, ielieciet mugursomā un novietojiet 20 – 30 metru attālumā no Jūsu atrašanās vietas.

Informācija: VUGD

     [+] [-]

, 2011-05-01 19:33, pirms 13 gadiem
noderēja! Paldies!

     [+] [-]

, 2011-07-28 11:50, pirms 13 gadiem
bla bla bla, nedrīkst kāpt kokos un lidināties mākoņos

     [+] [-]

, 2011-07-28 12:47, pirms 13 gadiem
Kāpēc nedrīkst dziedāt, vai kāds zina?

     [+] [-]

, 2012-07-30 19:37, pirms 12 gadiem
Vot par ūdenskrātuvēm gan šķiet nepareizi. Kāpēc gan nevar atrasties pie ezera vai upes? Nav dzirdēts ka ūdenī spertu zibens. Zibens- tā ir elektriska izlāde un, kā tāda, tā meklē vieglāko un īsāko ceļu lai iezemētos. Ūdens nav tas labākais vadītājs. Tāpat par zibensnovedējiem, ja tie ir taisīti tā pa īstam, tad to tuvumā varētu būt visdrošāk atrasties- ja spers, tad spers zibensnovedējā un nevis metrus piecdesmit no tā stāvošā cilvēkā, bet blakus gan protams nebūtu labi stāvēt, tomēr dzirksteles vai varbūt pat sprādziens... Par sadzīves elektrotehniku... neizmantot? Nez vai palīdzēs Veļasmašīna, piemēram, vai elektriskā plīts- pat neizmantojot tās ir bīstamas tāpēc vien, ka tām ir metāla korpuss un parasti tās ir pastāvīgi savienotas ar sienas kontaktu un līdz ar to tām ir zemējums... protams, ka zibens to var izmantot. Agrāk(pad. laikos) ieteica visu izraut no sienas kontaktiem, nevis nelietot Ledusskapis tāpat ir pastāvīgi iesprausts kontaktā. Daudzas sadzīves elektroierīces pat izslēdzot atvieno tikai vienu vadu vai pāriet stendbai režīmā, kas paredz strāvas piekļuvi no sienas kontakta, piemēram- televizors. Televizors un satelīta tjuneri ir bīstami pat izslēgti jo tiem ir pievienotas antenas kuras savukārt ir uz jumta(vai kādā citā augstumā) un zibens, iesperot antenā, mēros ceļu pa antenas kabeli līdz istabai un uzspridzinās televizoru u.t.t. Savulaik ieteica rādio, televizorus ne tikai izslēgt no sienas kontakta, bet arī izraut tiem antenas kabeli. Bet patiesībā pilsētās ir jābūt labiem zibens novedējiem un līdz ar to zibens iesperšana kādā sadzīves elektroiekārtā ir novesta līdz minimumam Bet tas, protams, neattiecas uz laukiem Un nevelciet drēbes, kas sastāv no dažādiem materiāliem. Vispareizākais ir ģērbties viena materiāla drēbēs(viscaur), piemēram- kokvilnas drēbes bez piejaukumiem! Un tas par tām metāla ķēdītēm un rokassprādzēm ir mīts- zibens tādus sīkumus nemaz neievēros Ja iespers blakus, tad gan protams ķēdīte apdedzinās Vispār- vajag pašiem domāt