Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kā pasargāt savu īpašumu no zagļiem

Vasarā daudzi plānojam atvaļinājumus, kad uz īsāku vai garāku laiku dosimies prom no mājām lauku virzienā vai kādā tālākā ceļojumā. Lai, atgriežoties no izbraukuma, mūs nesagaida nepatīkams pārsteigums ar apzagtu dzīves vietu, ir labi jau laikus pārdomāt, kā pasargāt savu īpašumu no negodīgiem cilvēkiem un zagļiem.

1. Vispirms jau der iegaumēt, ka nevajadzētu publiski apspriest savu īpašumu un finansiālo stāvokli. Tas attiecas arī uz interneta vidi un sociālajiem tīkliem. Varbūt vērts padomāt pirms tajos izvietot detalizētas savas mājas fotogrāfijas. Ieinteresēta persona noteikti tajās pamanīs izvietotās drošības kameras, signalizācijas sensorus vai kaut vai mājas plānojumu un tajā atrodamās mantas.

2. Tāpat nav gudri sniegt kādam informāciju par savā īpašumā ierīkotajiem drošības līdzekļiem. Protams, neaizmirsīsim elementārus drošības pasākumus – pat uz neilgu laiku pametot māju aizslēgt durvis un aizvērt logus, neglabāt viegli pieejamās vietās nozīmīgus dokumentus un vērtslietas. Ir vērts uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem, jo, nolūkojot upuri, zagļi bieži informāciju ievāc no kaimiņiem vai bērniem pagalmā. Redzot aizdomīgas darbības pie kaimiņu īpašumiem, nekavējoties ziņojiet par tām policijai.

3. Ja zagļi ir noskatījuši konkrēto mājokli, tad to pilnībā pasargāt nav iespējams. Tomēr, īstenojot kaut vai elementārus drošības pasākumus, ir iespējams palielināt iespēju, ka zādzība var neizdoties, vai arī, apdrošinot īpašumu, parūpēties, ka, pat notiekot zādzībai, ātri varēsiet aizstāt nozagtās mantas.

Lai sīkāk uzzinātu par šo iespēju, kopā ar Paulu Nārbuli vērsāmies pie Baltijā vecākās apdrošināšanas brokeru sabiedrības „A TurboC 4U” valdes locekļa Agra Auces, jautājot, kā apdrošināt savu īpašumu un cik tas maksās.

„Vispirms apdrošināšanas brokeris prasīs jums detalizētu informāciju par apdrošināmo īpašumu, lai novērtētu, cik tas ir drošs vai riskants,” pastāstīja A. Auce. „Šis process var būt ļoti vērtīgs arī pašam klientam, jo ļauj objektīvi novērtēt situāciju un sniedz idejas, kā vēl pašam pasargāt savu īpašumu. Kad tas izdarīts, brokeris izanalizēs visu Latvijas apdrošinātāju piedāvājumus un atradīs labāko tieši jūsu gadījumam. Brokeris vadās ne tikai pēc noteikumiem un cenām, bet arī pieredzes par apdrošinātāju atsaucību izmaksājot kompensācijas, ja noticis apdrošināšanas gadījums. Brokeris ir risku novērtētājs un klienta pārstāvis apdrošināšanā – persona, kas konsultēs un palīdzēs arī pie atlīdzībām,” precizē pieredzējušais brokeris.

„Arvien jāatceras, ka pilnīgas drošības nav. Ir zināms kompromiss starp drošības sistēmām iztērētiem līdzekļiem un riska samazinājumu ko tie dod.

Pirmās drošībā ieguldītās summas – kā labākas atslēgas un citi pirmā līmeņa pasākumi dod lielu riska samazinājumu, bet katra nākamā, sarežģītākā un dārgākā sistēma arvien samazina risku par aizvien mazāku daudzumu, bet cik tālu iet? Apdrošināšana un brokeris dod objektīvu atbildi uz šo jautājumu.

Atkarībā no vērtībām, kuras atrodas mājoklī, ir obligāti nepieciešamās drošības sistēmas un ir papildus drošības sistēmas, kuras var tālāk samazināt apdrošināšanas maksājumu un ir, nosacīti runājot, pārmērīgas. Kopumā apdrošināšana ļauj ekonomēt līdzekļus uz drošības sistēmām, jo finansiāli ir izdevīgāk maksāt nedaudz lielāku prēmiju nekā instalēt krietni dārgas drošības sistēmas.” Brokeris šādu lēmumu pieņemšanā ir neaizvietojams.

Tas, protams, izklausās ļoti jauki. Taču cik papildus būs jāmaksā par brokera pakalpojumiem?
„Klientam brokera pakalpojums nesadārdzina apdrošināšanas prēmiju,” Paulai par lielu pārsteigumu atbild A. Auce un turpina: „Brokera honorārs iekļauts apdrošināšanas polises izmaksās. Izmantojot brokerus un maksājot tiem komisijas atlīdzības tālredzīgākie apdrošinātāji īstenībā ietaupa visai krietnus tiešās pārdošanas un reklāmas izdevumus”.

Kā aizsargāt savu īpašumu no laupītājiem?
A. Auce atbild: „Zagļus spēj aizkavēt pat vienkāršas lietas - kārtīgi aizvērti logi, izturīgas durvis ar kvalitatīvu slēdzeni, elementāras signalizācijas sistēmas un kaimiņu vērība. Bieži vien izšķiroši ir tas, ka apkārtējie rīkojas atbildīgi un ziņo par notiekošo policijai, tādējādi ļaujot notvert noziedzniekus, – ir ļoti būtiski laicīgi informēt policiju par zādzību. Jāatceras, ka zagļi vienmēr cenšas darboties klusi un viņu plānus spēj izjaukt faktiski jebkāda neparedzēta situācija – kā signalizācijas ieslēgšanās, saimnieku pārrašanās vai kaimiņi, kas ziņo par notiekošo. Arī automātiskais apgaismojums un videokameras vai to imitācijas ir iedarbīgs līdzeklis riska samazināšanā”.

Īpašs jautājums ir gleznu, vērtslietu, kolekciju un citu īpašu vērtību saglabāšana. Pat to apdrošināšana, lai gan iespējama, prasa rūpīgu darbu apdrošināšanas sabiedrības izvēlē un noteikumu saskaņošanā.

Tāpēc esiet apdomīgi, tālredzīgi un atcerieties teicienu – lai katrs pats sevi sargā (apdrošina), tad arī augstāki spēki nāks talkā!

Paldies par atsaucību raksta sagatavošanā apdrošināšanas brokeriem „A TurboC 4U”

Vairāk par veselības apdrošināšanu ceļojumos lasiet šeit

Adrese: Čiekurkalna 1.linija 33, Rīga
Tālrunis: 67368312
www.aa.lv
www.octa.cc
Twitter: @aturboc4u
E-pasts: s@aa.lv

Rakstu sagatavoja Paula Nārbule