Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kas jāzina, lai droši lietotu „draugiem.lv”?

Redakcija
Redakcija

Šodien vairs neviens nerunā par sociālo tīklu un portālu augošo popularitāti pasaulē. Tas jau ir noticis fakts! Pasaule ir “socializējusies” un turpat vai visa Latvija jau “sēž draugos”. Taču, pieaugot lietotāju skaitam, aktuāli kļūst citi jautājumi, kas pamatā saistīti ar šo sociālo portālu izmantošanu un drošību. Par to, cik droši lietot portālu “draugiem.lv” un kas būtu jāņem vērā, lai pasargātu savu kontu, vaicājām šīs interneta vietnes klientu apkalpošanas nodaļas vadītājai Santai Līcei-Krūzei.

Sakiet, lūdzu, ko vajadzētu atcerēties “draugiem.lv” lietotājiem, lai pasargātu savu kontu? Jālieto tikai drošas paroles vai ir vēl arī kas cits, kas būtu jāņem vērā?

Vispirms jāpārliecinās, ka patiešām esat “draugiem.lv” lapā un, ka adrese ir ievadīta pareizi, bez jebkādām citām burtu spēlēm vai salikumiem. Dažkārt krāpnieki nosūta viltus vēstules un reklāmas ar saitēm uz mājas lapām, kas vizuāli atgādina “draugiem.lv” portālu, bet patiesībā ir radītas tam, lai izkrāptu lietotāju paroles. Sevišķi piesardzīgiem ir jākļūst tad, ja jums tiek piedāvāts atkārtoti ievadīt lietotājvārdu un paroli. Tas var būt veids, kā kāds krāpnieks mēģina iegūt jūsu paroles.

Pats par sevi saprotams, ka ir jālieto drošas paroles un vēlams tās ik pa laikam mainīt. Te gan noteikti der atcerēties, ka patiešām drošas paroles ir tādas, kuras ir grūti uzminēt pat tuviem cilvēkiem. Var izrādīties, ka ļaunprātis vienkārši zina jūsu mīļotā mājdzīvnieka vai aktiera vārdu, jūsu dzimšanas datumu vai personas kodu. Tāpēc, izvēloties paroli, ir vērts septiņas reizes padomāt un tikai tad izdarīt savu izvēli.

Profila drošība ievērojami samazināsies arī tad, ja izmantosiet e-pasta adresi, kuras paroles ir zināmas trešajām personām. Izmantojot funkciju “Aizmirsi paroli?” var viegli nomainīt profila paroli. Taču tas ir iespējams tikai tad, ja paroles mainītājam ir pieeja profila lietotāja e-pastam. Pat tad, ja savu profila e-pastu izmantojat kopā ar tuviem un mīļiem cilvēkiem, nekad nevar izslēgt iespēju, ka kāds no tiem nomaina “draugiem.lv” paroli tāpēc vien, lai jūs vienkārši izjokotu. Šādi gadījumi jau ir bijuši. Tāpēc, ja pieeja profilā lietotajam e-pastam ir tikai jums, tad drošības garantijas vienmēr būs daudz lielākas, nekā tad, ja to lietosiet kopā ar citiem cilvēkiem.

Lietotāju visizplatītākā kļūda, protams, ir aizmāršība. Bieži vien, izmantojot portālu “draugiem.lv” publiskās vietās (kā, piemēram, darba vieta), cilvēki aizmirst tādu vienkāršu lietu, kā iziet no sava profila, kad ir beiguši ar to strādāt. Tad, kā tas nereti gadās, iespēju “pasaimniekot” svešā profilā izmanto vai nu darbabiedri vai arī kādi nejauši lietotāji, kuriem izkritusi tāda “veiksme”. Parasti gan nekāds nopietns kaitējums netiek nodarīts, jo visbiežāk kolēģi izvēlas vienkārši izjokot neuzmanīgo lietotāju, bet piesardzība jāievēro tik un tā. No “draugiem.lv” puses vienīgi vēl varu piebilst to, ka profila pamata uzstādījumos izmaiņas var veikt tikai tad, ja ir zināma parole. Tāpēc nejauši piekļuvēji profilam var jūsu vārdā nosūtīt vēstuli vai ierakstīt kādu neķītru komentāru, bet izdarīt fundamentālas izmaiņas (kā, piemēram, profila dzēšana) viņi bez lietotāja paroles gluži vis nevarēs.

Ko darīt, ja rodas aizdomas, ka lietotāja konts tomēr ticis uzlauzts un profilā ir saimniekojis kāds cits? Vai vispār lietotājam pašam to ir iespējams pēc kādām pazīmēm noteikt un ko vispār šādās situācijās darīt?
Iespējas noskaidrot, ka jūsu profilā saimniekojis kāds cits, ir vairākas.

Pirmkārt, ja kāds no draugiem saka, ka esat izsūtījis vēstules laikā, kad zināt, ka neesat to darījis, tad pastāv iespēja, ka to ir darījis kāds cits. Tāpēc, apmeklējot savu profilu, ieteicams regulāri aplūkot ne tikai saņemtās vēstules, bet arī izsūtītās. Ja kāds būs vēstules sūtījis jūsu vārdā, viņš visdrīzāk tās būs aizmirsis izdzēst no vēstuļu apakšsadaļas “Izsūtītās”.



Otrkārt, ja sadaļā “Mani jaunumi” redzat kādas diskusijas vai atbildes uz saviem komentāriem, ir vērts pārbaudīt, vai kāds nav kaut ko rakstījis šajās diskusijās jūsu vietā. Sadaļā “Mani jaunumi” jūs varat redzēt, ko citi lietotāji ir atbildējuši uz jūsu komentāriem. Ja tos komentārus neesat rakstījuši jūs, tātad to, iespējams, ir darījis kāds cits.



Jau atbildot uz iepriekšējo jautājumu es minēju, ka diemžēl visbiežāk jūsu paroles var uzzināt kāds no ģimenes locekļiem, paziņām vai kolēģiem. Tāpēc vienmēr jāatceras, ka saskaņā ar noteikumiem vienam profilam ir atļauts tikai viens lietotājs, un tādēļ nevajag izpaust savas paroles citiem cilvēkiem. Dažreiz lietotāji izmanto vienus un tos pašus lietotājvārdus un paroles vairākiem portāliem. Tādā veidā dati tiek izpausti citām sistēmām, bet pēc tam atkal lietoti, lai atvērtu profilu “draugiem.lv”. Tas ir ļoti nepareizi, jo “draugiem.lv” nevar atbildēt par citu sistēmu drošību un mēs nevaram garantēt, ka citu sistēmu uzturētāji attiecas pret lietotāju datu drošību un konfidencialitāti tikpat rūpīgi kā mēs.

Protams, ja rodas kādas aizdomas par to, ka profilā pabijis kāds svešinieks, tad pirmais solis ir parūpēties par savu datu drošību. Pārbaudiet, vai drošs ir portālā reģistrētais e-pasts, nomainiet profilā paroli uz tādu, kas ir drošāka par iepriekšējo, un galvenais – neizpaudiet šos datus trešajām personām. Pat, ja šīs “trešās personas” ir tuvi un mīļi cilvēki. Drošības dēļ varat arī sazināties ar “draugiem.lv” administratoriem, iesniedzot ziņojumu sadaļā “Palīdzība” un aprakstot radušos situāciju.

Ko darīt, ja lietotāja konts ir nejauši dzēsts? Vai ir iespējams to atjaunot? Ja tas ir iespējams, tad kādos gadījumos un kā to var izdarīt?

Lietotāja konts nevar tikt “nejauši” dzēsts, jo lietotājam vairākas reizes pārjautā, vai tiešām viņš to vēlas darīt. Ja konts ir dzēsts, tad jāsazinās ar “draugiem.lv” administratoriem, iesniedzot ziņojumu sadaļā “Palīdzība“. Vienu reizi atjaunojam arī no lietotāja puses dzēstu profilu.

Cik droši ir vērt vaļā vēstuļu pievienotos failus? Vai ir kaut kāda sistēma, kas pārbauda, kādus failus pievieno lietotāji un vai šie faili nav inficēti ar kādu datorvīrusu?

Portālā “draugiem.lv” vēstulēm pievienotos failus var vērt vaļā droši, jo mums ir iekšēja sistēma, kas pārbauda, vai faili nav inficēti. Pavisam cita lieta ir ar saitēm uz kādiem ārējiem resursiem. Ar tām vienmēr ir jābūt uzmanīgiem, jo nekad nevar zināt, kas tur slēpjas apakšā (un mums arī nav iespēja pārbaudīt visu lietotāju izmantoto saišu drošību). Ir jāskatās, vai saite, kuru gatavojaties apmeklēt, ved uz kādiem vispārzināmiem medijiem vai resursiem, piemēram, Delfi, TVNET vai YouTube, vai arī jūs aicina apmeklēt kādu mazpazīstamu vietni, kas vēl papildus apslēpta ar tā saucamajiem saišu saīsinātājiem. Ar šādi maskētām saitēm ir jābūt īpaši uzmanīgiem, jo ar to palīdzību var viegli paslēpt vīrusus un citas kaitnieciskas programmas. Sevišķi, ja vēstuli jums sūta kāds nepazīstams cilvēks. Tāpēc lietotājiem pašiem ir jāskatās un jābūt piesardzīgiem. Mēs varam garantēt pilnīgu drošību tikai tām aplikācijām, kas veidotas uz “draugiem.lv” platformas un tehniskās bāzes.

Autors: Jānis Riņķis

https://www.esidross.lv